Astronomii au făcut o descoperire unicat: Obiectul spațial ”de aur” din cosmos

Joi, 12 Mai 2022, ora 02:28
18948 citiri
Astronomii au făcut o descoperire unicat: Obiectul spațial ”de aur” din cosmos

Oamenii de știință de la Universitatea Michigan din Statele Unite, care au realizat un studiu publicat în revista Astrophycal Supplement Series, au făcut o descoperire impresionată, în Calea Lactee. Astfel, ei au găsit o stea ”standard de aur”, care conține un număr record de elemente chimice observate vreodată la un corp din spațiu.

Cercetarea, condusă de astronomul Ian Roederer de la Universitatea Michigan, a identificat nu mai puțin de 65 de elemente chimice din tabelul Mendeleev, în steaua denumită HD 222925, potrivit Umich.

Dintre acestea, 42 dintre ele sunt elemente grele, care sunt poziționate în partea de jos a tabelului periodic. Identificarea acestor elemente într-o singură stea îi va ajuta pe astronomi să înțeleagă un fenomen care se numește ”procesul rapid de captare al neutronilor” sau una dintre modalitățile majore prin care au fost create elementele chimice grele din univers, au anunțat cercetătorii.

”Din cunoștințele mele, acesta este un record privind orice obiect spațial de dincolo de Sistemul Solar. Și ceea ce face această stea unică este că are o proporție relativă foarte mare a elementelor chimice aflate în cele două treimi inferioare ale tabelului periodic. Am detectat chiar și aur”, a spus Roederer.

Cea mai mare catastrofă climatică din lume: Unde s-a produs evenimentul

”Aceste elemente au fost concepute prin procesul rapid de captare a neutronilor. Acesta este cu adevărat lucrul pe care încercăm să-l studiem: fizica de a înțelege cum, unde și când au fost create acele elemente”, a explicat astronomul.

Fenomenul detectat la steaua HD 222925 numit ”procesul r”, începe cu prezența unor elemente ușoare, precum fierul. Apoi, sunt create elementele grele, cum ar fi seleniu, argint, telur, platină, aur și toriu, iar acestea toate sunt rareori detectate la stele, susțin experții.

Descoperire de senzație: ”Este drumul spre Atlantida”, nemaivăzut la 3 kilometri adâncime VIDEO

”Nu există foarte multe medii în care se poate întâmpla așa ceva, poate două”. Unul dintre ele se referă la fuziunea stelelor neutronice, iar un altul ar putea avea loc prin ”procesul r”, după moartea explozivă a stelelor masive.

Astronomii au folosit un instrument al telescopului spațial Hubble al NASA, pentru a colecta spectre ultraviolete. De asemenea, ei au utilizat unul dintre telescoapele Magellan de la Observatorul Las Campanas din Chile.

Citeste si:
George Simion, nou scandal la dezbaterea legii offshore din comisii: „Tu, de la OMV, ieși afară!”
George Simion, nou scandal la dezbaterea legii offshore din comisii: „Tu, de la OMV, ieși afară!”
Reprezentanţii AUR au făcut scandal, marţi, 17 mai, în şedinţa comisiilor reunite de buget şi energie din Camera Deputaţilor, unde se dezbătea legea offshore, aceştia cerându-le...
O descoperire ce i-a lăsat perplecși pe astronomi: Misterioase ziduri găsite în spațiu VIDEO
O descoperire ce i-a lăsat perplecși pe astronomi: Misterioase ziduri găsite în spațiu VIDEO
O echipă de oameni de știință de la Universitatea Nottingham din Marea Britanie, care a publicat o lucrare în revista arXiv de la Cornell, susține că a făcut o descoperire cu totul...