Ceva neștiut a fost descoperit în corpul uman: Savanții de la Harvard dezvăluie o structură nemaivăzută VIDEO

Joi, 23 Mai 2024, ora 02:04
15307 citiri
Ceva neștiut a fost descoperit în corpul uman: Savanții de la Harvard dezvăluie o structură nemaivăzută VIDEO
Structuri nemaivăzite au fost descoperite în creierul uman FOTO: NIH

Un amplu studiu efectuat de către o echipă de savanți de la Universitatea Harvard și experții de la Google AI a dus la realizarea unei mari descoperiri în corpul uman: ceva neștiut până acum! Experții au generat o hartă de înaltă rezoluție a tuturor celulelor dintr-un singur milimetru al creierului uman, găsind detalii nemaivăzute, care conțin 1.400.000 de gigabiți (GB) de date!

Rezultatele cercetării dezvăluie detalii nevăzute anterior ale structurii creierului și oferă o resursă pentru studii ulterioare. Creierul uman rămâne, în cea mai mare parte, un mister. Cu toate acestea, acest lucru nu i-a împiedicat pe experți să încerce să dezlege unul dintre cele mai complicate organe pe care le-am întâlnit, ca specie, potrivit NIH.

Înțelegerea pe deplin a modului în care funcționează creierul uman necesită cunoașterea relațiilor dintre diferitele celule care alcătuiesc creierul. Aceasta presupune vizualizarea structurii creierului la scara nanometrilor pentru a vedea conexiunile dintre neuroni.

Predicția uluitoare a lui Einstein: Fizicienii de la Oxford și Cambridge confirmă după peste 100 de ani VIDEO

O echipă de cercetători, condusă de dr. Jeff Lichtman de la Universitatea Harvard și de dr. Viren Jain de la Google Research, a folosit microscopia electronică (EM) pentru a vizualiza o bucată de un milimetru cub de țesut cerebral uman la rezoluție înaltă. Țesutul a fost îndepărtat din cortexul cerebral al unui pacient ca parte a unei intervenții chirurgicale pentru epilepsie.

Echipa a început prin a tăia țesutul în mai mult de 5.000 de felii sau secțiuni, fiecare dintre acestea fiind apoi fotografiată de EM. Acest lucru a generat aproximativ 1,4 petabytes, sau 1.400 terabytes, de date. Folosind aceste date, cercetătorii au generat o reconstrucție 3D a aproape fiecărei celule din eșantion. Rezultatele studiului finanțat de NIH au apărut în revista Science pe 10 mai 2024.

Analiza celulelor individuale din eșantion a relevat un total de peste 57.000 de celule. Cei mai mulți dintre aceștia erau fie neuroni, care trimit semnale electrice, fie glia, care oferă diverse funcții de sprijin neuronilor. Glia - celula glială - a depășit neuronii 2-la-1. Cele mai comune celule gliale au fost oligodendrocitele, care oferă suport structural și izolație electrică neuronilor. Proba de un mm cub conținea și aproximativ 230 mm de vase de sânge.

Un diplomat american anunță momentul crucial: ”Este timpul să-l lovim” pe Putin în punctul dureros VIDEO

Reconstrucția a scos la iveală detalii structurale nemaivăzute până acum. Cercetătorii au analizat un tip de neuron, numit celule triunghiulare, care se găsesc în cel mai profund strat al cortexului cerebral. Mulți dintre aceștia au adoptat una dintre cele două orientări, care erau imagini în oglindă una ale celeilalte. Semnificația acestei structuri rămâne necunoscută.

Echipa a folosit învățarea automată pentru a identifica sinapsele - joncțiunile prin care semnalele trec de la o celulă la alta. Au găsit aproape 150 de milioane de sinapse. Aproape toți neuronii au format o singură sinapsă cu o anumită celulă țintă.

Dar o mică fracțiune a format două sau mai multe sinapse către aceeași țintă. În cel puțin un caz, mai mult de 50 de sinapse au conectat o singură pereche de celule. Deși rare, conexiunile a șapte sau mai multe sinapse între celule au fost mult mai frecvente decât se aștepta întâmplător. Acest lucru sugerează că aceste conexiuni puternice au o anumită semnificație funcțională.

Predicția uluitoare a lui Einstein: Fizicienii de la Oxford și Cambridge confirmă după peste 100 de ani VIDEO

Rezultatele ilustrează cât de complex este creierul la nivel celular. Ele arată, de asemenea, valoarea conectomicei - știința de a genera hărți cuprinzătoare ale conexiunilor dintre celulele creierului - pentru înțelegerea funcției creierului.

„Cuvântul „fragment” este ironic”, spune Lichtman. „Un teraoctet este, pentru majoritatea oamenilor, gigantic, dar un fragment de creier uman – doar o mică parte minusculă de creier uman – este încă mii de teraocteți.”

Echipa și-a pus la dispoziția publicului setul de date. Ei au oferit, de asemenea, diverse instrumente software pentru a ajuta la examinarea hărții creierului. Speranța este că un studiu suplimentar al datelor, de către această echipă și alții, va oferi o nouă perspectivă asupra funcționării creierului uman.

„Acest progres incredibil – capacitatea de a capta și procesa peste 1.000 de terabytes de date din creier – nu ar fi fost posibil fără donația generoasă a unui participant la studiu și parteneriatele importante dintre neurologi, informaticieni și ingineri”, spune dr. John. Ngai, director al NIH's BRAIN Initiative. „Aceste colaborări sunt esențiale în scopul nostru de a construi o hartă completă a creierului uman, astfel încât să putem aduce cure mai aproape de clinică.”

Răspunsurile înfricoșătoare ale unui preot creat de AI. Ce „sfaturi” le dădea robotul credincioșilor
Răspunsurile înfricoșătoare ale unui preot creat de AI. Ce „sfaturi” le dădea robotul credincioșilor
O companie din SUA a creat un preot virtual care le răspunde oamenilor la întrebări legate de credință. Robotul a fost creat pentru ghidare spirituală și pentru transmiterea...
Google Drive va trimite newslettere despre activitatea fișierelor utilizatorilor
Google Drive va trimite newslettere despre activitatea fișierelor utilizatorilor
Google Drive va începe să trimită newslettere care rezumă informații despre fișierele utilizatorilor. Email-urile vor fi trimise utilizatorilor care nu s-au conectat la contul lor de stocare...
#descoperire creier uman, #harta creierului, #neuroni, #creierul uman, #creier uman, #Harvard, #Google, #inteligenta artificiala , #stiri externe
  1. Cod galben și portocaliu de caniculă. Valul de căldură aduce și nopți cu temperaturi sufocante. Care sunt zonele afectate
  2. Decizie în Dosarul Revoluției. „Faptele nu se prescriu”. Ce trebuie să facă procurorii 
  3. Siguranța online pe timpul vacanței. Sfaturile esențiale pentru călătorii români în concediu
  4. Zeci de soldați din Coreea de Nord au intrat în zona demilitarizată de la granița spre Sud. Mai mulți au fost răniți și uciși
  5. Jandarm, arestat preventiv după ce și-a violat partenera. Bărbatul a fost suspendat din funcție
  6. Două zile de foc pentru bucureșteni. Sunt așteptate temperaturi greu de suportat
  7. Polițist anchetat după ce a lovit cu mâna telefonul unei persoane care încerca să-l filmeze: "Ţi-am zis că nu ai voie" VIDEO
  8. Românii ar putea călători în SUA fără viză până la finalul anului. Ambasador: "Suntem pe ultima sută de metri"
  9. Câți bani a câștigat Babasha de la concertul Coldplay. „Vă jur cu mâna pe inimă!” VIDEO
  10. Ucrainenii au lovit în forță cu drone. Mai multe depozite petroliere sunt în flăcări în regiunea rusă Rostov VIDEO