O echipă de oameni de știință condusă de savantul Motohiko Murakami de la Institutul Federal de Tehnologie din Zurich, Elveția, a făcut o descoperire impresionantă în interiorul Pământului. Experții au găsit că adâncurile planetei noastre se răcesc mai repede decât s-a știut până acum, iar lumea noastră ar putea deveni un deșert nelocuibil în viitor.
Pământul s-a format în urmă cu 4,5 miliarde de ani, iar de atunci el s-a răcit încet în interior. Dinamul convectiv din adâncul Terrei este cel care generează uriașul său câmp magnetic, o structură invizibilă despre care oamenii de știință cred că protejează lumea noastră și permite vieții să prospere, potrivit Science Alert.
Deoarece interiorul Pământului încă se răcește, iar procesul va continua, aceasta înseamnă că miezul său exterior se va solidifica, iar activitatea geologică va înceta, transformând Pământul într-un ținut sterp, nelocuibil, asemănător cu Marte și Mercur.
Noile cercetări arată că acest fenomen s-ar putea petrece mai repede decât se credea anterior. Oamenii de știință de la ETH Zurich, conduși de Motohiko Murakami, au efectuat un experiment în care au testat condițiile din interiorul Pământului.
Astfel, ei au iradiat un cristal denumit bridgemanit cu lasere, crescându-i simultan temperatura până la 2.440 grade K și presiunea la 80 gigapascali, aproape de condițiile din mantaua inferioară a planetei noastre.
Descoperire fascinantă sub Antarctica: Milioane de creaturi descoperite în adâncuri VIDEO
”Acest sistem de măsurare ne permite să arătăm că conductivitatea termică a acestui cristal de bridgemanit este de aproximativ 1,5 ori mai mare decât se presupunea până acum”, a spus Murakami.
Acest lucru înseamnă că fluxul de căldură de la miez către mantaua Pământului este mai mare decât se știa și prin urmare viteza cu care se răcește interiorul Terrei este mai rapidă.
”Rezultatele noastre ne-ar putea oferi o nouă perspectivă asupra evoluției dinamicii Pământului. Ele ne spun că Pământul, ca și celelalte planete stâncoase precum Marte și Mercur, se răcește și devine inactiv, mult mai repede decât ne așteptam”, a afirmat savantul.