O descoperire extraordinară din interiorul Pământului a fost publicată în prestigioasa revistă Nature, dezvăluind faptul oamenii de știință au constatat că miezul interior al planetei noastre are de fapt o nouă stare a materiei, denumită ”superionică”, undeva între solid și lichid.
Simulările efectuate de către experți de la Academia de Științe din Guiyang, China și Centrul de cercetări avansate din Shanghai au sugerat că adâncurile Terrei nu sunt așa cum le știam până acum, adică având un miez din ”fier solid”, ci unul mixt ca densitate, potrivit ABC Net.
Lucrarea, care a fost publicată pe 9 februarie 2022 în revista Nature, susține că noile calcule sunt ”un nou punct de plecare pentru înțelegerea nucleului interior al Pământului”, conform declarației lui Yu He, co-autor al studiului, fizician la Academia de Științe din Guiyang, China.
Expertul consideră că cercetarea și altele similare vor ajuta oamenii de știință să rezolve unele probleme fundamentale, dar complexe legate de adâncurile Pământului, cum ar momentul în care nucleul interior a început să prindă contur, în istoria formării planetei noastre.
Atunci când substanțele sunt supuse unor presiuni și călduri intense, ele pot trece din starea lor inițială în alte stări ale materiei, mai ciudate. Cum ar fi materia superionică, care este undeva între lichid și solid.
Iar unii geofizicieni susțin că și miezul interior al Pământului, nucleul său, este și el superionic.
Miezul interior al Pământului este realizat dintr-un aliaj metalic, mai ales din fier, puțin nichel și alte câteva elemente mult mai ușoare, precum hidrogenul și carbonul, toate amestecate acolo.
Miezul interior al Pământului atinge temperaturi similare cu cele de pe suprafața Soarelui (5000-7000 grade C) și o presiune uriașă, de 3,7 milioane de ori mai mare decât cea pe care o experimentăm la nivelul mării.
Descoperire neobișnuită sub Japonia: Structură gigantică ascunsă în adâncuri VIDEO
Săparea fizică în miezul interior este imposibilă și încă nu putem recrea în laborator, condițiile de acolo. De aceea, oamenii de știință, pentru a-și da seama despre cum este interiorul Pământului, măsoară modul în care undele seismice generate de cutremure, își schimbă viteza și direcția pe măsură ce se propagă din centrul planetei.
Concluziile noului studiu sunt în concordanță cu ceea ce oamenii de știință au dedus din cutremure: miezul este mai puțin dens decât se știa până acum, adică decât fierul pur solid.
Dar mai rămâne un mister nedescifrat de noul studiu: o caracteristică a nucleului interior. Astfel, încă nu se știe de ce viteza undei seismice este diferită, în funcție de direcția de propagare a sa prin planetă.
Spre exemplu, o undă seismică călătorește între polii magnetici de nord și sud mai repede prin miezul interior decât alta care se deplasează pe glob de la ecuator la ecuator, chiar dacă ea parcurge aceeași distanță.
... Vezi tot
Mai bine-ar căuta cauzele instabilității polilor magnetici,... Vezi tot