Descoperire neobișnuită în interiorul Pământului: Anomalia care a dat totul peste cap VIDEO

Miercuri, 25 Ianuarie 2023, ora 01:08
4657 citiri
Descoperire neobișnuită în interiorul Pământului: Anomalia care a dat totul peste cap VIDEO
Miezul interior al Pământului s-ar putea să-și schimbe direcția de rotire FOTO: NG

O lucrare publicată de oamenii de știință în prestigioasa revistă Nature Geoscience pe 23 ianuarie 2023 dezvăluie o descoperire neobișnuită în interiorul Pământului. Experții au constatat un fapt ciudat, miezul planetei noastre își pierde din viteză și s-ar putea să-și inverseze mișcarea de rotație, în direcția opusă suprafeței Terrei.

Miezul interior al Pământului – o sferă de fier aproape pur la mai mult de 5.000 de kilometri adâncime, care este mai fierbinte decât Soarele – a încetinit și este posibil să se învârtească contrar rotației de până acum, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Beijing din China, scrie El Pais.

Autorii lucrării, Yi Yang și Xiaodong Song, de la Institutul de Geofizică Teoretică și Aplicată din China din cadrul Universității din Beijing, au încercat să rezolve o enigmă care i-a derutat pe oamenii de știință, de când s-a confirmat cu câteva decenii în urmă că Pământul conține un al cincilea strat, miezul său interior.

Cel mai mare avion din lume construit vreodată, testat în SUA: Aeronava a bătut un nou record VIDEO

Miezul interior al Pământului este o sferă solidă cu un diametru de aproximativ 1.200 de kilometri care se rotește liber într-o mare de fier topit, unde temperatura atinge în jur de 5.200 de grade Celsius, conform National Geographic și alte metale, care este cunoscută sub numele de miez exterior.

Rotația acestei sfere gigantice este ca un dinam care generează câmpul magnetic al Pământului, care îl protejează de radiațiile spațiale și permite vieții să existe pe suprafața sa. Mantaua Pământului se extinde în jurul acestui nucleu, măsurând aproape 3.000 de kilometri în grosime și, în cele din urmă, există scoarța exterioară, cu doar 40 de kilometri de grosime medie.

A ajunge în centrul Pământului este o provocare imposibilă. La sfârșitul anilor 1970, oamenii de știință sovietici au început să sape o fântână în Peninsula Kola din nordul Rusiei. După ani de muncă, au atins o adâncime de 12 kilometri, maximul care a fost săpat în ”intestinele” planetei. Pare imposibil să mergem mult mai departe fără ca pereții găurii să nu se prăbușească sub presiune.

Veste mare de la NASA: Gaura de ozon cât Antarctica de deasupra Pământului, întorsătură neașteptată VIDEO

Pentru a înțelege ce se întâmplă în zonele mai adânci, oamenii de știință analizează de obicei cutremurele. Variația undelor seismice pe măsură ce trec prin planetă dezvăluie compoziția internă a nucleului și rata de rotație a acestuia.

În 1996, Xiadong Song, care lucra pe atunci în Statele Unite, a fost unul dintre autorii unui studiu revoluționar care a analizat semnalele seismice și a arătat că nucleul interior al Pământului se rotește mai repede decât crusta. În 2005, acest om de știință a confirmat aceste observații și a detaliat că nucleul se rotește o dată mai mult decât restul planetei la fiecare 900 de ani, aproximativ.

Această lipsă de sincronizare se datorează parțial faptului că mareele și distanța progresivă a Lunii au încetinit crusta, ceea ce înseamnă că zilele nu durează exact 24 de ore – spre exemplu acum 1.400 de milioane de ani, o zi avea mai puțin de 19 ore. Paralel cu acest fenomen, zilele s-au scurtat cu câteva fracțiuni de secundă de câțiva ani fără să știe nimeni de ce.

Pentru noul studiu, Song a analizat aproape 200 de cutremure din Insulele Sandwich de Sud, un arhipelag atlantic îndepărtat, lângă Polul Sud, care au avut loc între anii 1960 și până în prezent.

Descoperire neobișnuită în Antarctica: O adevărată comoară extraterestră, cea mai mare din ultimii 100 de ani VIDEO

Aceste cutremure au avut loc în perechi și au produs valuri identice. Însă când au fost surprinse în stațiile de măsurare din Alaska, în apropiere de Polul Nord, undele lor au ajuns ușor deformate, de parcă, la trecerea prin nucleu, nucleul s-ar fi rotit mai repede decât crusta.

„Văzut din spațiu, nucleul Pământului se rotește aproape în aceeași viteză ca restul planetei. Dar din punct de vedere al suprafeței, unde se află stațiile seismice, miezul se rotește acum în sens opus; spre vest”, a explicat Song.

Acest fenomen neobișnuit poate avea efecte globale. „În ultimii ani, zilele devin mai scurte și este posibil ca acest lucru să se datoreze parțial nucleului Pământului”, spune expertul. Potrivit lui Song, datorită anomaliei miezului interior, o zi este cu o miime de secundă mai scurtă acum decât era în 1970. „Rotația nucleului interior în interiorul nucleului exterior modifică, de asemenea, câmpul gravitațional interior și provoacă deformări la suprafață, care la rândul său poate influența nivelul mării. Aceste schimbări ar putea afecta și temperatura globală a planetei”.

Citește și:
Ministrul Lucian Bode a dat din nou în judecată UBB. Ministrul cere anularea hotărârii prin care i s-a analizat teza de doctorat
Ministrul Lucian Bode a dat din nou în judecată UBB. Ministrul cere anularea hotărârii prin care i s-a analizat teza de doctorat
Secretarul general al PNL, ministrul Afacerilor Interne Luican Bode, a deschis un nou proces împotirva Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) la Tribunalul Sălaj. Bode cere anularea...
Primul candidat la prezidențiale. Un fost ministru PSD declară că se înscrie în cursa pentru Cotroceni ca să nu rămână „într-o zonă de confort”
Primul candidat la prezidențiale. Un fost ministru PSD declară că se înscrie în cursa pentru Cotroceni ca să nu rămână „într-o zonă de confort”
România va avea un nou președinte la finalul alegerilor prezidențiale programate în 2024, după cei zece ani de mandat ai lui Klaus Iohannis. Există mai multe nume vehiculate cu șanse...