Descoperire neobișnuită în interiorul Pământului: Coloși de 5 ori mai înalți decât Everestul VIDEO

Sambata, 09 Septembrie 2023, ora 02:21
5801 citiri
Descoperire neobișnuită în interiorul Pământului: Coloși de 5 ori mai înalți decât Everestul VIDEO
În interiorul Pământulșui sunt structuri gigantice, de 5 ori cât Everedstul FOTO: Science Alert

Un grup de experți de la Universitatea din Arizona, Statele Unite, a făcut o descoperire neobișnuită în interiorul Pământului, în urma analizei lor bazate pe undele seismice. Cercetarea oamenilor de știință dezvăluie că în miezul Pământului există structuri colosale, de 5 ori mai mari decât muntele Everest!

Harta cu cea mai înaltă rezoluție de până acum a geologiei subiacente de sub emisfera sudică a Pământului dezvăluie ceva despre care nu știam niciodată nimic până acum: un strat dens situat la aproximativ 2.900 de kilometri, potrivit Science Alert.

Această adâncime este locul în care miezul exterior metalic topit se întâlnește cu mantaua stâncoasă de deasupra acestuia. Aceasta este limita nucleu-manta (CMB).

Topul celor mai poluate orașe din România, Europa și în lume: Surpriză mare pe primele 20 locuri în țara noastră VIDEO

„Investigațiile seismice, cum ar fi ale noastre, oferă imaginea cu cea mai înaltă rezoluție a structurii interioare a planetei noastre și constatăm că această structură este mult mai complicată decât se credea odinioară”, a spus geologul Samantha Hansen de la Universitatea din Alabama.

Înțelegerea exactă a ceea ce se află sub picioarele noastre – cât mai detaliat posibil – este vitală pentru a studia totul, de la erupțiile vulcanice până la variațiile câmpului magnetic al Pământului, care ne protejează de radiația solară din spațiu.

Hansen și colegii ei au folosit 15 stații de monitorizare îngropate în gheața Antarcticii pentru a cartografia undele seismice de la cutremure de-a lungul a trei ani. Modul în care aceste valuri se mișcă și se propagă dezvăluie compoziția materialului din interiorul Pământului. Deoarece undele sonore se mișcă mai încet în aceste zone, ele se numesc zone cu viteză ultra joasă (ULVZ).

Descoperire ce trage un semnal de alarmă: 71% dintre bărbați sunt loviți de o afecțiune severă

„Analizând mii de înregistrări seismice din Antarctica, metoda noastră de imagistică de înaltă definiție a găsit zone subțiri anormale de material la CMB oriunde am sondat”, a spus geofizicianul Edward Garnero de la Universitatea de Stat din Arizona.

„Grosimea materialului variază de la câțiva kilometri la zeci de kilometri. Acest lucru sugerează că vedem munți în miezul Pământului, în unele locuri de până la cinci ori mai înalți decât Muntele Everest”, se artă în studiul publicat în revista Science Advances.

Potrivit cercetătorilor, aceste structuri neobișnuite sunt cel mai probabil cruste îngropate de-a lungul a milioane de ani, în timpul formării planetei noastre. În timp ce crusta scufundată nu este aproape de zonele de subducție recunoscute de la suprafață – aceste zone în care plăcile tectonice deplasate împing roca în jos sunt în interiorul Pământului.

Cătălin Predoiu, atac la USR în plenul Parlamentului: „Aţi plecat de la guvernare cu pantalonii murdari, la prima bătălie”
Cătălin Predoiu, atac la USR în plenul Parlamentului: „Aţi plecat de la guvernare cu pantalonii murdari, la prima bătălie”
Ministrul de Interne Cătălin Predoiu a lansat marţi, 3 octombrie, în plenul Camerei Deputaţilor, un atac la adresa USR despre care spune că s-a retras de la guvernare „cu pantalonii...
”Nu îţi ia nimeni cash-ul din buzunar!” Cum abordează PSD decizia privind limitarea plăților cu bani lichizi la 5.000 de lei/zi
”Nu îţi ia nimeni cash-ul din buzunar!” Cum abordează PSD decizia privind limitarea plăților cu bani lichizi la 5.000 de lei/zi
Social-democraţii precizează că o persoană va putea să îşi cumpere în continuare frigider, televizor, cauciucuri de iarnă sau orice altceva în limita a 5.000 de lei cash pe zi, aceasta...
#descoperire interiorul Pamantului, #descoperire neobisnuita, #miezul pamantului, #miezul pamantului descoperire, #everest , #stiri externe