Cercetătorii de la Harvard Health din Boston, Statele Unite, care au efectuat un studiu au făcut o descoperire foarte importantă pentru sănătatea oamenilor. Experții au constatat că un consum regulat al unei băuturi calde te ferește de infarct și de colesterol mărit.
Ceaiul de mușețel este o infuzie făcută din flori uscate din această plantă și apă fierbinte, folosită de mii de ani ca medicament tradițional, și reprezintă un sfat genial pentru un organism sănătos.
Studiile au evidențiat că ceaiul de mușețel, adesea lăudat pentru calitățile sale care induc somnul, ar putea fi, de asemenea, un ”erou al inimii”, ajutând la reducerea nivelului de colesterol rău LDL, potrivit Gloucestershire Live.
Acest elixir pe bază de plante este plin de flavonoide, cunoscute pentru beneficiile lor antiinflamatorii și potențiale anticancerigene, alături de mineralele și vitaminele esențiale de care organismul nostru tânjește. Experții de la Harvard Health din Boston, Statele Unite, au explicat: „Ceaiul de mușețel este mai mult decât o simplă băutură calmantă de consumat înainte de culcare”.
"Mușețelul este o plantă luată din florile familiei de plante Asteraceae. Oamenii din întreaga lume îl folosesc ca remediu natural pentru mai multe afecțiuni de sănătate, încă din cele mai vechi timpuri."
Experții au detaliat în continuare amestecul puternic de fitochimice al băuturii: „Mușețelul conține o varietate de substanțe fitochimice bioactive, în special flavonoide, care funcționează ca antioxidanți. De asemenea, conține cantități mici de minerale și vitamine, cum ar fi potasiu, calciu, caroten și acid folic, printre alți nutrienti”.
„Studiile de cercetare sugerează mai multe beneficii posibile de mușețel, inclusiv un risc mai mic de deces din cauza bolilor de inimă, susținerea sistemului imunitar și posibila protecție împotriva unor tipuri de cancer”.
O meta-analiză publicată în revista Molecular Medicine Reports a legat flavonoidele găsite în ceaiul de mușețel cu îmbunătățirea sănătății cardiovasculare. Raportul afirmă că: „Aportul de flavonoide (analizat în tertile) a fost semnificativ invers asociat cu mortalitatea din cauza bolii coronariene și a arătat o relație inversă cu incidența infarctului miocardic”.
Cu toate acestea, a remarcat, de asemenea, că este nevoie de un studiu pe scară largă pentru a evalua „valoarea potențială a mușețelului în îmbunătățirea sănătății cardiace”.
Cercetări separate, publicate în Journal of Endocrinological Investigation, au descoperit că ceaiul de mușețel a ajutat la reducerea nivelului de colesterol „rău” LDL - un factor de risc pentru boli de inimă - la pacienții cu diabet.
Studiul a mai arătat: „Ceaiul de mușețel a scăzut semnificativ concentrația de HbA1C, nivelurile de insulină serice, evaluarea modelului homeostatic pentru rezistența la insulină, colesterolul total, trigliceridele și colesterolul cu lipoproteine cu densitate scăzută în comparație cu grupul de control”.
Autorii studiilor au concluzionat: „Ceaiul de mușețel are efecte benefice asupra controlului glicemic și asupra profilului lipidic seric la pacienții cu diabet de tip 2”. Alte studii au sugerat că ceaiul de mușețel ar putea ajuta la simptomele menstruale, controlul zahărului din sânge, osteoporoză, inflamație, cancer, somn și relaxare, simptome de răceală și afecțiuni ale pielii.
PS. Pe care, ca e la... Vezi tot