O echipă de medici, care a efectuat un nou studiu publicat în revista Nature Ageing pe 9 decembrie 2024, a făcut o descoperire remarcabilă pentru sănătate. Experții, care au analizat datele a 11.000 de persoane, au constatat că, în timpul vieții, creierul oamenilor este lovit de trei ”șocuri”, când acest organ vital al corpului îmbătrânește accelerat.
Cercetătorii de la Universitatea Zhenghou din China, care au studiat un eșantion de persoane din Marea Britanie, au descoperit că aceste trei momente cruciale ale vieții oamenilor sunt la următoarele vârste: 57, 70 și 78 de ani, când se produc vârfuri ale îmbătrânirii accelerate ale creierului uman, potrivit The Telegraph.
Studiul a arătat că proteinele din sânge legate de îmbătrânirea accelerată a creierului ajung la un vârf, la trei vârste specifice, la 57, 70 și 78 de ani.
Oamenii de știință cred că ”vârfurile” proteinelor ar putea fi legate de deteriorarea funcției cognitive pe măsură ce o persoană îmbătrânește.
Scanările creierului de la peste 10.000 de persoane din baza de date Biobank din Marea Britanie și probele de sânge de la 5.000 de oameni au arătat că există 13 proteine legate de accelerarea îmbătrânirii creierului.
Nivelul fiecărei proteine s-a schimbat de-a lungul timpului, dar oamenii de știință de la un spital afiliat al Universității Zhengzhou din China au descoperit trei „vârfuri de schimbare legate de vârsta creierului”.
O proteină în special – Brevican (BCAN) – este asociată cu debutul demenței, accident vascular cerebral și probleme de mișcare, a concluzionat studiul. O altă proteină numită GDF15 a fost, de asemenea, legată de bolile legate de vârstă.
Constatările elimină „lacunele esențiale” de până acum din literatura de specialitate. Lucrarea spunea: „Studiul nostru oferă perspective asupra modificărilor proteomice plasmatice în timpul îmbătrânirii creierului”.
„Important, am identificat BCAN ca un biomarker promițător pentru îmbătrânirea creierului și am identificat 57, 70 și 78 de ani ca momente de tranziție în timpul îmbătrânirii creierului”.
„Aceste descoperiri contribuie la eliminarea lacunelor de cunoștințe esențiale în clarificarea mecanismelor moleculare ale îmbătrânirii creierului, cu implicații substanțiale pentru dezvoltarea viitoare a biomarkerilor sistemici și pragmatici pentru îmbătrânirea creierului, precum și ținte terapeutice personalizate pentru tulburările cerebrale ulterioare legate de vârstă.”
Cercetătorii au avertizat că, până în 2050, se estimează că numărul persoanelor cu vârsta de 65 de ani și peste va depăși 1,5 miliarde la nivel global, subliniind necesitatea unei înțelegeri mai profunde a procesului de îmbătrânire.
Numai în Marea Britanie, aproape un milion de persoane suferă de demență, numărul fiind în creștere. ”Rămâne cel mai mare ucigaș al nostru”, chiar înaintea bolilor de inimă și cancerului, spun experții britanici.
„Am descoperit că sfârșitul deceniului al cincilea este un punct de timp potențial de debut pentru îmbătrânirea creierului”, au spus ei. „În plus, studiul nostru a sugerat că deceniile a șaptea și a șaptea târziu sunt, de asemenea, momente esențiale în îmbătrânirea creierului.
Descoperirea are loc la doar câteva luni după ce cercetări separate au evidențiat și deceniile de viață în care corpul îmbătrânește cel mai mult - zdrobind ideea că îmbătrânirea are loc treptat.
În septembrie, echipa de oameni de știință de la Stanford a stabilit că schimbările legate de vârstă, inclusiv încetinirea metabolismului, încrețirea pielii și tendința crescută la boli, prezintă vârfuri semnificative la vârsta de 44 și 60 de ani.