Experții au descoperit un secret: Dacă faci un lucru zilnic, poți trăi cu 11 ani mai mult

Marti, 03 Decembrie 2024, ora 02:09
8882 citiri
Experții au descoperit un secret: Dacă faci un lucru zilnic, poți trăi cu 11 ani mai mult
Mersul pe jos prelungește viața cu până la 11 ani FOTO: Sci Tech Daily

Un grup internațional de experți condus de către Universitatea Griffith din Australia, care a realizat un studiu amplu publicat în publicația British Journal of Sports Medicine pe 14 noiembrie 2024, a descoperit un adevărat talisman pentru sănătatea oamenilor. Ei au constatat că activitatea fizică regulată poate prelungi semnificativ durata de viață, chiar și cu 11 ani.

În plus, ei au observat că persoanele active, cu vârsta de peste 40 de ani pot trăi cu cinci ani mai mult, dacă recurg la o activitate fizică în fiecare zi, potrivit Sci Tech Daily.

Se știe de mult timp că activitatea fizică este benefică pentru sănătate; cu toate acestea, estimările au variat în ceea ce privește beneficiile, care ar putea fi obținute de la o cantitate definită de activitate, atât pentru indivizi, cât și pentru populații.

Acest ultim studiu a utilizat accelerometria pentru a obține o imagine precisă a nivelurilor de activitate fizică ale populației, în loc să se bazeze pe răspunsurile la sondaje ca în cazul altor studii, și a constatat că beneficiile au fost de aproximativ două ori mai mari decât estimările anterioare.

Totul se reduce la reducerea semnificativă a riscurilor și creșterea beneficiilor de longevitate. S-a constatat că cel mai activ sfert de persoane din comunitate avea un risc de deces cu 73% mai mic decât omologii lor mai puțin activi. Pentru această pătrime mai puțin activă, o singură plimbare de o oră ar putea aduce un beneficiu de aproximativ șase ore suplimentare de viață.

Cercetătorul principal, profesorul Lennert Veerman, a declarat că această cohortă mai puțin activă are cel mai mare potențial de câștiguri pentru sănătate.

„Dacă sunteți deja foarte activ sau în acel grup superior, o oră suplimentară de mers pe jos ar putea să nu facă mare diferență, deoarece, într-un fel, ați „maximizat” deja beneficiul”, a spus el.

„Cu toate acestea, dacă grupa cea mai puțin activă a populației de peste 40 de ani și-ar crește nivelul de activitate până la cel al celei mai active grupe, ar putea trăi, în medie, cu aproximativ 11 ani mai mult. Nu este o perspectivă nerezonabilă, deoarece 25 % din populație o face deja. Acesta poate fi orice tip de exercițiu, dar ar fi aproximativ echivalentul a puțin sub trei ore de mers pe jos pe zi.”

Experții au comparat activitatea fizică cu fumatul. Echipa de cercetare a sugerat că nivelurile scăzute de activitate fizică ar putea rivaliza chiar cu efectele negative ale fumatului, alte cercetări constatând că fiecare țigară ar putea lua 11 minute din viața unui fumător.

Prin extensie, un stil de viață mai activ ar putea oferi, de asemenea, efecte protectoare împotriva bolilor de inimă, a accidentelor vasculare cerebrale, a anumitor tipuri de cancer și a altor boli cronice, constatările studiului subliniind necesitatea ca orientările naționale privind activitatea fizică să fie revizuite folosind aceste metode.

Dr. Veerman a declarat că activitatea fizică a fost mult subestimată în ceea ce privește capacitatea sa de a îmbunătăți rezultatele pentru sănătate, sugerând că chiar și creșterile modeste ale mișcării ar putea duce la beneficii semnificative de prelungire a vieții.

„Dacă există ceva ce ați putea face pentru a vă reduce la mai mult de jumătate riscul de deces, activitatea fizică este extrem de puternică”, a spus el.

„Dacă am putea crește investițiile în promovarea activității fizice și în crearea unor medii de viață care să o promoveze, cum ar fi cartiere în care se poate merge pe jos sau cu bicicleta și sisteme de transport public convenabile și accesibile, am putea nu numai să creștem longevitatea, ci și să reducem presiunea asupra sistemelor noastre de sănătate și asupra mediului”.

Cum se fac investițiile în SUA și în România. ”De ce să-ți riști propriii bani?”
Cum se fac investițiile în SUA și în România. ”De ce să-ți riști propriii bani?”
Deputatul USR Claudiu Năsui critică modul de a face investiții în România, dând exemplu SUA, unde noua administrație a anunțat investiții de până la 500 de miliarde de dolari. Năsui...
Marele motiv de nemulțumire al lui Daniel David, de când a preluat Ministerul Educației: „Toată lumea doreşte să discute cu ministrul, pentru orice problemă"
Marele motiv de nemulțumire al lui Daniel David, de când a preluat Ministerul Educației: „Toată lumea doreşte să discute cu ministrul, pentru orice problemă"
Profesorul Daniel David critică modul în care a fost gestionat Ministerul Educației, de predecesorii săi în funcție. Oficialul guvernului a observat că în calitate de ministru este...
#Descoperire medicina, #mersul pe jos viata lunga, #secrete longevitate, #prelungire viata, #activitate fizica beneficii sanatate , #stiri externe
  1. Documente legate de unele dintre cele mai misterioase asasinate vor fi declasificate. „Totul va fi dezvăluit”
  2. Proteste masive în București, de Ziua Principatelor. Traficul, paralizat în centrul Capitalei. Mitingul pro-Georgescu, organizat separat
  3. Zelenski a reluat contraofensiva pe teritoriul Rusiei. Atacuri cu drone la Moscova. Explozii uriașe VIDEO
  4. Temperaturi mai ridicate decât normal în următoarea perioadă. Prognoza meteorologilor pe următoarele patru săptămâni
  5. S-a decis noul șef al CIA. Cine va conduce principala agenţie americană de informaţii VIDEO
  6. Evenimentele organizate pe 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Române. La Iași, primarul nu va mai susține niciun discurs
  7. Planurile Coreei de Nord după pierderile suferite în Ucraina. ”Este suspectată că grăbește măsurile următoare”
  8. Premierul Orban compară UE cu Imperiul Otoman înainte de destrămare: "Bolnavul Europei de astăzi este Uniunea Europeană"
  9. Care sunt minciunile pe care trebuie să le spui la un interviu dacă vrei să obții postul, potrivit unui expert în cariere
  10. Guvernul Ciolacu, pus la punct de opoziție, după ce a schimbat la 180 de grade strategia în privința Green Deal: „Propaganda politică nu ține de foame”