”Nu tot ceea ce poate fi numărat contează și nu tot ceea ce contează poate fi numărat”, spunea celebrul fizician Albert Einstein. Dar oamenii se pot îmbogăți peste noapte după ce s-a făcut o descoperire uluitoare. S-a găsit un filon de aur, cel mai mare depozit din lume, care valorează 83 de miliarde de dolari în centrul Chinei.
Zăcământul de minereu de aur de înaltă calitate conține aproximativ 1.000 de tone metrice (1.100 de tone US) de metal prețios, potrivit Science Alert.
Evaluată la aproximativ 600 de miliarde de yuani sau 83 de miliarde de dolari, descoperirea ar putea fi considerată cel mai mare și mai profitabil rezervor de aur descoperit vreodată, depășind cele 900 de tone metrice estimate că se află în ”mama tuturor rezervelor de aur”, mina South Deep din Africa de Sud.
Biroul Geologic al provinciei Hunan din China a anunțat detectarea a 40 de filoane de aur la o adâncime de 2 kilometri (1,2 mile) în Pingjiang din nord-estul regiunii Hunan.
Numai acestea s-au crezut că ar conține 300 de tone metrice de aur, modelarea 3D sugerând că ar putea fi găsite rezerve suplimentare la o adâncime de 3 kilometri. „Multe carote de rocă forate au arătat aur vizibil”, spune prospectorul biroului Chen Rulin.
Probele de bază sugerează că fiecare tonă metrică de minereu ar putea conține până la 138 de grame (aproape 5 uncii) de aur - un nivel extraordinar de calitate, având în vedere că minereul excavat din minele subterane este considerat de calitate înaltă dacă conține mai mult de 8 grame.
China domină deja piața mondială de aur, cu rezerve considerate a depăși 2.000 de tone la începutul anului 2024, industria sa minieră contribuind cu aproximativ 10% din producția globală.
Anunțurile cu privire la descoperiri au contribuit la o creștere suplimentară a prețului aurului, care deja crește vertiginos, deoarece cererile pentru resursă continuă să crească pe fondul incertitudinii globale.
Nu este clar câte tone din minereu valoros rămân încă de descoperit în întreaga lume, experții fiind împărțiți dacă am atins vârful explorării aurului.
Forjate în cuptoarele stelelor care s-au ”îmbrățișat” cu mult înainte de formarea Pământului, venele strălucitoare ale planetei noastre sunt o resursă finită care durează mult timp pentru a se precipita într-o formă ușor de minat.
Pe baza acestor ultime descoperiri, am putea fi departe de a epuiza rezervele viabile din punct de vedere economic.
Probele de miez prelevate la periferia sitului Hunan sugerează că zăcământul se poate extinde chiar mai mult decât previziunile inițiale, făcând din rezervorul de sub solul său un adevărat transport de bogăție.