Descoperire fără precedent: Structură de 10 ori mai largă decât Marea Britanie a dispărut fără urmă VIDEO

Miercuri, 05 Iunie 2024, ora 01:19
6027 citiri
Descoperire fără precedent: Structură de 10 ori mai largă decât Marea Britanie a dispărut fără urmă VIDEO
O structură uriașă de gheață a dispărut din Antarctica FOTO: San Diego

Oamenii de știință de la British Antarctic Survey din Cambridge, care au făcut un studiu publicat în revista Geophysical Research Letters pe 20 mai 2024, au rămas muți de uimire după ce au făcut o descoperire fără precedent. Experții au constatat că un eveniment care se produce o dată la 2.000 de ani a fost observat în Antarctica, unde o structură de gheață de 10 ori mai largă decât Marea Britanie a dispărut fără urmă și s-a topit.

În 2023, gheața din Antarctica a scăzut la niveluri istorice scăzute, acoperirea calotei de iarnă coborând cu peste 2 milioane de kilometri pătrați sub normal - aproximativ echivalent cu de zece ori dimensiunea Regatului Unit, potrivit Sci Tech Daily.

Această scădere semnificativă a fost deosebit de izbitoare, având în vedere creșterea constantă a gheții marine care a fost observată până în 2015, făcând scăderea bruscă și mai neașteptată.

Folosind un set mare de date climatice numit CMIP6, cercetătorii British Antarctic Survey din Canbridge, Marea Britanie au investigat această pierdere fără precedent de gheață. Ei au analizat date din 18 modele climatice diferite pentru a înțelege probabilitatea unei reduceri atât de semnificative a gheții marine și legătura acesteia cu schimbările climatice.

Descoperire ce schimbă istoria lumii: Oamenii cu ochi albaștri moștenesc o singură persoană de pe Pământ

Autoarea principală, Rachel Diamond, a explicat că, în timp ce gheața extrem de joasă din 2023 a fost făcută mai probabilă de schimbările climatice, a fost considerată foarte rară conform modelelor.

Ea spune: „Este prima dată când acest set mare de modele climatice a fost folosit pentru a afla cât de puțin probabilă a fost de fapt gheața joasă din 2023. Avem doar patruzeci și cinci de ani de măsurători prin satelit ale gheții marine, ceea ce face extrem de dificilă evaluarea modificărilor întinderii gheții marine. Acesta este locul în care modelele de climă stabilesc proprietăți.

Potrivit modelelor, întinderea minimă record a gheții marine ar fi un eveniment de unul la 2000 de ani fără schimbări climatice. Acest lucru ne spune că evenimentul a fost foarte extrem – orice mai puțin de unul din 100 este considerat excepțional de puțin probabil.”

Caroline Holmes, co-autor al studiului, a declarat: „Schimbări climatice puternice – adică schimbările de temperatură pe care le vedem deja și cele așteptate dacă emisiile continuă să crească rapid – în modele - este de patru ori mai probabil să vedem o scădere atât de mare a întinderii gheții marine. Acest lucru sugerează că scăderea extremă din 2023 a fost făcută mai probabilă de schimbările climatice.”

O boală ucide alarmant înainte de 50 de ani. Creștere rapidă cu 80% în ultimul an: Sunt 3 cauze

Cercetătorii au folosit, de asemenea, modelele pentru a vedea cât de bine se va recupera gheața de mare. Privind evenimente similare din modele, autorii au descoperit că, după o astfel de pierdere extremă a gheții de mare, nu toată gheața din jurul Antarcticii revine – chiar și după douăzeci de ani. Acest lucru adaugă dovezi model la datele observaționale existente că gheața joasă din ultimii ani ar putea semnala o schimbare de regim de durată în Oceanul de Sud.

Schimbările climatice produc fenomene neobișnuite în Antarctica

Louise Sime, co-autor al studiului, spune: „Efectele gheții marine din Antarctica care vor rămâne scăzute timp de peste douăzeci de ani ar fi profunde, inclusiv asupra vremii locale și globale și asupra ecosistemelor unice din Oceanul Austral – inclusiv asupra balenelor și pinguinilor”.

Înregistrările din satelit ale gheții marine din Antarctica au început la sfârșitul anului 1978, iar de atunci și 2015, extinderea gheții de mare a Antarcticii a crescut ușor și constant. În 2017, gheața din Antarctica a atins un nivel record și a fost urmată de câțiva ani de întindere relativ scăzută a gheții marine.

Există mulți factori complecși și care interacționează care influențează gheața din Antarctica, ceea ce face dificilă înțelegerea clară a motivului pentru care 2023 a fost un an record. Studii recente au evidențiat rolul important al proceselor oceanice și al căldurii stocate sub suprafață, iar temperaturile calde ale suprafeței mării din prima jumătate a anului 2023 ar fi putut, de asemenea, să fi contribuit.

Cum poți rămâne tânăr biologic până la bătrânețe: Descoperirea care schimbă total viața oamenilor

Variațiile puternice ale vântului de la nord la sud și ale sistemelor de furtună au jucat, de asemenea, un rol. Gheața din Antarctica este un factor critic în înțelegerea noastră generală a schimbărilor climatice.

Formarea gheții marine în jurul Antarcticii acționează ca un motor pentru curenții oceanici și influențează modelele meteorologice. De asemenea, protejează marginile expuse ale straturilor de gheață de valuri, reducând contribuția Antarcticii la creșterea nivelului mării.

Gheața de mare este, de asemenea, de o importanță vitală pentru viața marină – oamenii de știință au observat eșecuri catastrofale de reproducere a coloniilor de pinguini împărați din cauza gheții marine scăzute în ultimii ani.

Șoșoacă, primul discurs în Parlamentul European: ”Am băgat frica în ei”. Metsola i-a cerut de mai multe ori să încheie VIDEO
Șoșoacă, primul discurs în Parlamentul European: ”Am băgat frica în ei”. Metsola i-a cerut de mai multe ori să încheie VIDEO
Eurodeputata Diana Șoșoacă a cerut în primul său discurs din plenul Parlamentului European sistarea ajutorului militar acordat Ucrainei. Șefa PE a fost nevoită să îi ceară să lase liber...
Toți producătorii de energie din țară, băgați de urgență în ședință de ministrul Sebastian Burduja
Toți producătorii de energie din țară, băgați de urgență în ședință de ministrul Sebastian Burduja
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a convocat miercuri, 17 iulie, la ora 15:00, o şedinţă cu toţi producătorii de energie din România. Potrivit reprezentanţilor ministerului, temele...
#descoperire neobisnuita, #Antarctica, #Antarctica gheata incalzire, #fenomen Antarctica video, #calota polara , #stiri externe
  1. Risipă de apă în centrul Clujului în timp ce ARA cere românilor "să economisească fiecare picătură"
  2. Un cetățean străin a fost escortat de polițiști la aeroport și dat afară din UE
  3. De câte voturi are nevoie Ursula von der Leyen pentru un nou mandat la șefia Comisiei Europene. "Va fi la limită", cred experții
  4. Porturi din UE, căi ferate și rute maritime, modernizate cu sisteme inteligente. Investiția se ridică la câteva miliarde de euro
  5. Noi reguli pentru șoferi. Greșelile pentru care primeau doar avertisment vor fi sancționate cu amenzi
  6. Trump îi cere candidatului independent Robert Kennedy Jr să-l sprijine în cursa pentru Casa Albă. "Suntem cu mult înaintea individului"
  7. Vindeau brânză și lactate expirate. Au primit amenzi de peste 3 milioane de lei și le-au fost sechestrate tone întregi de produse
  8. Scandal la MAE. Sindicaliștii acuză o "umilire publică" prin numirea unui medic ginecolog în funcția de consul
  9. Zeci de cadavre de oi, la marginea unui oraș din estul țării. Animalele ar fi suferit de o boală extrem de contagioasă, iar o parte ar fi fost trimise la export
  10. Fosta guvernatoare a Găgăuziei candidează independent la alegerile prezidențiale din Republica Moldova VIDEO