Descoperire ciudată, ce poate schimba istoria Pământului: Misteriosa anomalie gigantică, fenomen inexplicabil VIDEO

Miercuri, 12 Martie 2025, ora 01:00
5531 citiri
Descoperire ciudată, ce poate schimba istoria Pământului: Misteriosa anomalie gigantică, fenomen inexplicabil VIDEO
O anomalie gigantică a fost descoperită în Oceanul Indian FOTO: Facebook/WeAreHumanity

Oamenii de știință de la Universitatea din Bangalore, care au efectuat un amplu studiu publicat în revista Geophysical Research Letters, au făcut o descoperire cu totul neobișnuită: o anomalie gigantică gravitațională prezentă în centrul Oceanului Indian. Misterioasa ”gaură” găsită denumită Indian Ocean Geoid Low (IOGL) prezintă o adâncitură enormă în suprafața oceanului, coborând cu 106 metri mai jos decât zonele alăturate de apă.

Experții de la Institutul de Știință din Bangalore, India, au rămas nedumeriți de această descoperire. Ei au constatat o forță ascunsă în adâncul Pământului, un fenomen inexplicabil, care ar putea remodela înțelegerea noastră asupra interiorului planetei și schimba istoria formării Pământului, potrivit Daily Galaxy.

Sub întinderea vastă a Oceanului Indian, un fenomen ciudat i-a nedumerit pe oamenii de știință – o anomalie gravitațională masivă în care suprafața oceanului coboară uimitor cu 106 de metri mai jos decât zonele înconjurătoare. Cunoscută sub numele de Geoid Low al Oceanului Indian (IOGL), această regiune se confruntă cu forțe gravitaționale mai slabe decât oriunde altundeva pe Pământ și, până acum, originile sale au rămas un mister.

O nouă cercetare, publicată în Geophysical Research Letters, sugerează că anomalia poate fi legată de procesele de convecție a mantalei care datează de peste 140 de milioane de ani. Acest studiu revoluționar, care a folosit simulări avansate pe computer, oferă cea mai clară explicație de până acum pentru această ciudățenie gravitațională și, prin aceasta, ne provoacă înțelegerea asupra modului în care interiorul adânc al Pământului evoluează în timp.

Pământul este un „cartof neregulat”: de ce gravitația nu este aceeași peste tot? În ciuda faptului că apare ca o sferă albastră netedă din spațiu, Pământul nu este uniform. Forma sa este influențată în mod constant de variațiile gravitaționale, care rezultă din distribuția neuniformă a masei sub suprafață. Aceste distorsiuni, cunoscute sub numele de anomalii ale geoidelor, creează zone în care gravitația este fie mai puternică, fie mai slabă, determinând creșterea sau scăderea nivelului mării ca răspuns.

„Existența acestui geoid scăzut al Oceanului Indian este una dintre cele mai remarcabile probleme din Știința Pământului”, spune Attreyee Ghosh, profesor asistent la Centrul pentru Științe Pământului, Institutul Indian de Științe din Bangalore. „Este cea mai joasă anomalie de geoid/gravitație de pe Pământ și, până acum, nu a existat un consens în ceea ce privește sursa ei.”

Spre deosebire de alte geoide, care sunt adesea legate de procese tectonice și de manta bine înțelese, originile IOGL au rămas evazive. Unii oameni de știință au speculat anterior că a fost cauzată de o placă tectonică subdusă care s-a scufundat în manta, dar nicio teorie existentă nu a explicat pe deplin amploarea anomaliei - până acum.

În studiul lor, cercetătorii au folosit modele geodinamice pentru a reconstrui trecutul geologic al regiunii, realizând simulări care au urmărit activitatea mantalei în ultimii 140 de milioane de ani. Descoperirile lor au dezvăluit un vinovat surprinzător: materialul fierbinte de densitate scăzută, care se ridică din adâncul mantalei, care provine probabil dinspre Africa, care se extinde spre est și se termină sub IOGL.

O forță ascunsă sub Oceanul Indian

Pentru a descoperi originile Indian Ocean Geoid Low, cercetătorii s-au orientat către date de tomografie seismică și modele computerizate de mare putere. Aceste instrumente le-au permis să cerceteze adânc în interiorul Pământului și să urmărească mișcarea materialelor de sub fundul oceanului.

Ei au descoperit că gravitația scăzută este legată de activitatea anormală a mantalei - în special, prezența unui material mai ușor și mai fierbinte, care se întinde de la o adâncime de 300 km până la aproape 900 km sub Oceanul Indian. „Un geoid scăzut sau o anomalie negativă a geoidului ar fi cauzată de un deficit de masă în mantaua adâncă”, explică prof. Ghosh. „Studiul nostru explică acest nivel scăzut cu un material mai fierbinte și mai ușor, care se întinde de la o adâncime de 300 km până la ~ 900 km în nordul Oceanului Indian, cel mai probabil provenind din zona africană.”

Această activitate a mantalei nu este o întâmplare. Studiul sugerează că originile IOGL ar putea fi legate de dispariția unui ocean antic, pe măsură ce masa de uscat a Indiei s-a deplasat spre nord în ultimele zeci de milioane de ani.

Placa tectonică indiană nu a fost întotdeauna legată de Asia. Acum 140 de milioane de ani, un ocean vast a separat cele două mase de uscat. De-a lungul timpului, India s-a îndreptat spre nord, închizând decalajul și făcând ca placa oceanică de sub ea să se scufunde în manta. Acest eveniment de subducție a declanșat probabil penele de manta, aducând materialul cu densitate scăzută mai aproape de suprafața Pământului, conducând în cele din urmă la formarea IOGL.

„Pământul este practic un cartof neregulat”, a spus Ghosh. „Din punct de vedere tehnic, nu este o sferă, ci ceea ce numim un elipsoid, pentru că pe măsură ce planeta se rotește, partea de mijloc se umflă spre exterior.” Această formă neregulată, combinată cu procesele de convecție a mantalei, ajută la explicarea de ce gravitația se comportă diferit în diferite regiuni ale planetei.

Pentru a testa această teorie, cercetătorii au efectuat 19 simulări diferite, replicând schimbările tectonice și dinamica mantalei în ultimii 140 de milioane de ani. În șase dintre aceste modele, a apărut un geoid scăzut similar cu cel din Oceanul Indian - factorul cheie fiind prezența penelor de manta în jurul anomaliei.

Va dispărea această gaură gravitațională? Una dintre întrebările persistente este dacă Geoid Low din Oceanul Indian este o caracteristică permanentă sau dacă mișcările viitoare ale plăcilor îl vor face să dispară.

Potrivit echipei de cercetare, anomalia s-a format probabil cu aproximativ 20 de milioane de ani în urmă – dată relativ recentă din punct de vedere geologic. Dar soarta lui rămâne incertă. „Totul depinde de modul în care aceste anomalii de masă din Pământ se mișcă”, spune Ghosh. „S-ar putea să persistă foarte mult timp. Dar s-ar putea, de asemenea, ca mișcările plăcii să acționeze în așa fel încât să o facă să dispară — peste câteva sute de milioane de ani în viitor.”

Avertismentul unui fost europarlamentar pentru liderul AUR. „Simion are de ce se teme”. Contestația la CCR, judecată duminică
Avertismentul unui fost europarlamentar pentru liderul AUR. „Simion are de ce se teme”. Contestația la CCR, judecată duminică
Curtea Constituțională a României va analiza duminică, 16 martie, contestația depusă împotriva acceptării candidaturii președintelui AUR, George Simion, la alegerile prezidențiale din...
„Made in Romania”. Antonescu, atac la Georgescu. „Cei care visează la izolaționism și lozinci despre „industria calului” să nu uite că respectul nu vine din vorbe goale”
„Made in Romania”. Antonescu, atac la Georgescu. „Cei care visează la izolaționism și lozinci despre „industria calului” să nu uite că respectul nu vine din vorbe goale”
Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale din luna mai, respinge ideea că România este „o colonie economică”. Fostul șef al Senatului susține că țara...
#descoperire neobisnuita, #anomalie, #fenomen inexplicabil, #Oceanul Indian, #gaura gravitationala , #stiri externe
  1. „Nu voiam să mor”. Un pescar din Peru a supraviețuit 95 de zile singur în Oceanul Pacific
  2. UPDATE Tragedie într-un club. Cel puțin 50 de morți după un incendiu care ar fi izbucnit de la materiale pirotehnice FOTO/VIDEO
  3. Se scumpește călătoria cu trenul. Cât trebuie să plătească în plus pasagerii pe distanțe scurte
  4. Iarna revine în forță. Vreme rece în toată țara în următoarele zile. Zece județe, sub cod galben de vânt.
  5. Protest anti-american în Groenlanda, insula pe care Trump vrea să o ia de la Danemarca. "Yankeilor, duceți-vă acasă" FOTO VIDEO
  6. Cutremur duminică dimineață în România. Este al 19-lea seism în mai puțin de trei săptămâni
  7. Ce au însemnat Radio Europa Liberă și Vocea Americii pentru România. Trump lasă fără finanțare „vocea exilului românesc” din timpul comunismului
  8. Trump închide Europa Liberă și Vocea Americii. „Armele” care au ajutat SUA să câștige Războiul Rece, criticate. „Un cadou imens pentru inamicii Americii”
  9. Tesla face o Model Y mai ieftină, doar pentru China. Elon Musk simte cum îi suflă în ceafă producătorii chinezi de mașini electrice, care au enervat și Europa
  10. „Tablă” la preț de aur la mai multe bijuterii din țară. ANPC a confiscat metale prețioase în valoare de peste 2 milioane de lei