O fâșie alungită a Mării Roșii, care separă Sinaiul egiptean de Arabia Saudită, ar fi regiunea despre care unii experți cred că este locul în care Moise a despărțit apele în timp ce îi conducea pe israeliți către Țara Făgăduinței, așa cum spune Biblia. Oamenii de știință fac descoperiri șocante în acest loc, ei găsind bazine cu saramură la aproape 4.000 de metri sub suprafața Golfului Aqaba, care sunt de până la 10 ori mai sărate decât apa de mare normală și lipsa oxigenului, ucigând în esență toată viața din interior.
Cercetătorii au speculat că aceste medii extreme imită condițiile dure ale Pământului timpuriu, în special în marea adâncă, unde este posibil să fi apărut pentru prima dată viața. Bazinele cu saramură sunt rare, doar aproximativ 40 fiind descoperite vreodată în Marea Roșie, în Marea Mediterană și în Golful Mexic, potrivit Daily Mail.
Echipa a observat că bazinele acționează, de asemenea, ca niște capsule geologice, păstrând înregistrări ale trecutului Golfului Aqaba datorită sedimentelor neperturbate. Ei vor putea vedea informații despre tsunami-uri, inundații rapide și cutremure care au avut loc în regiune cu mii de ani în urmă. Bazinele cu apă sărată au fost descoperite într-o regiune a Mării Roșii despre care se crede că a fost locul în care Moise a despărțit apele în timp ce îi conducea pe israeliți spre Țara Promisă, așa cum scrie Biblia.
„Bazinele de saramură NEOM, așa cum le numim noi, extind aria geografică cunoscută a bălților de saramură din Marea Roșie și reprezintă un mediu de conservare unic pentru semnalele sedimentare ale evenimentelor climatice și tectonice regionale”, au declarat cercetătorii.
Golful Aqaba este considerat misterios din cauza caracteristicilor sale geologice unice, inclusiv adâncimi extreme, activitate vulcanică și variații neobișnuite de temperatură la adâncime. Regiunea este o fâșie alungită a Mării Roșii care separă Sinaiul egiptean de Arabia Saudită și unii experți cred că este locul unde Moise a despărțit apele în timp ce îi conducea pe israeliți spre Țara Promisă.
Acest lucru se datorează faptului că Golful Aqaba este mai adânc și mai lat decât alte regiuni ale Mării Roșii, ceea ce s-ar putea alinia cu povestea lui Moise din Cartea Exodului. De asemenea, Biblia povestește cum israeliții au călătorit prin pustiu înainte de a ajunge la mare, iar unele rute din apropierea Aqaba s-ar putea potrivi descrierii.
Dar oamenii de știință de la Universitatea din Miami au descoperit o altă enigmă în timp ce explorau adâncurile cu un vehicul subacvatic operat de la distanță (ROV) timp de șase săptămâni. Profesorul Sam Purkis a declarat: „Am fost foarte norocoși. Descoperirea a venit în ultimele cinci minute din cele zece ore de scufundare ROV pe care le-am putut dedica acestui proiect”.
ROV-ul a reperat în acele ultime minute un „fund de mare dezolant, acoperit cu noroi”, care i-a condus pe cercetători la bazinele de saramură. Deoarece această saramură este atât de densă, se află pe fundul oceanului și nu se poate amesteca cu ușurință cu apa sărată din jur.
În locurile în care apa sărată izvorăște din sol, „bazinele de saramură” pot forma lacuri și iazuri subacvatice ciudate. În timp ce majoritatea formelor de viață ar pieri în momentul în care ar pluti în interior, oamenii de știință au observat procariote extremofile care prosperau.
Acestea sunt organisme unicelulare care trăiesc în medii extreme cu condiții precum temperatură ridicată, presiune, salinitate, aciditate sau radiații. De asemenea, echipa a găsit bacterii reducătoare de sulfat, care transformă sulfatul în energie.
Oamenii de știință au descoperit că aceste bacterii au redus atât de mult nivelurile de sulfat din Golful Aqaba, încât raportul sulfat/clorură din saramură este cel mai scăzut înregistrat vreodată în zonă. Aceasta înseamnă că bacteriile joacă un rol important în schimbarea compoziției chimice a apei.
Deși majoritatea creaturilor nu pot trăi în bazine, multe rămân în apropierea lor datorită bacteriilor care le creează surse de hrană. Echipa a observat anghile, creveți și moluște în apropiere.
Echipa crede, de asemenea, că bazinele ar putea oferi indicii despre viața pe alte planete, au împărtășit ei în studiu. Purkis a declarat pentru Live Science: „Înțelegerea noastră actuală este că viața a luat naștere pe Pământ în adâncul mării, aproape sigur în condiții anoxice - fără oxigen”.
Bazinele de apă sărată din adâncuri sunt un analog excelent pentru Pământul timpuriu și, în ciuda faptului că sunt lipsite de oxigen și hipersaline, sunt pline de o comunitate bogată de așa-numiți microbi ”extremofili”. Prin urmare, ”studierea acestei comunități permite o privire asupra condițiilor în care a apărut viața pe planeta noastră și ar putea ghida căutarea vieții pe alte „lumi de apă” din sistemul nostru solar și nu numai”.
Echipa a prelevat din bazine mostre de carote care reprezentau „o înregistrare neîntreruptă a precipitațiilor trecute din regiune, cu o vechime de peste 1 000 de ani, plus înregistrări ale cutremurelor și tsunami-urilor”, a declarat Purkis. Descoperirile au conturat o imagine a evenimentelor meteorologice din ultimii 1 000 de ani, arătând că inundațiile majore cauzate de ploi „au loc aproximativ o dată la 25 de ani, iar tsunami-urile [au loc] aproximativ o dată la 100 de ani”.