Un antibiotic care a fost dezvoltat acum 80 de ani și apoi abandonat ar putea fi din nou util. Acum, acesta poate fi folosit pentru a combate bacteriile care sunt rezistente la alte medicamente, potrivit Science Alert.
Majoritatea medicamentelor utilizate în prezent sunt variații ale medicamentelor dezvoltate acum aproape 100 de ani, în timpul „epocii de aur” a antibioticelor. Unul dintre acestea, numit streptotricină, a fost izolat în anii 1940, atrăgând atenția pentru potențialul său de a trata infecțiile cauzate de așa-numitele bacterii gram-negative. Spre deosebire de bacteriile gram-pozitive, acești microbi nu au un perete celular puternic, care este ținta multor antibiotice.
În 2017, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat o listă a celor mai periculoși agenți patogeni rezistenți la medicamente. Majoritatea erau bacterii gram-negative.
Dar, în ciuda potențialului său, streptotricina nu a fost inclusă pe lista potențialelor medicamente. În studiul inițial, s-a dovedit a fi prea toxic pentru sănătatea rinichilor și a fost ulterior uitat în literatura științifică.
Acum, patologul James Kirby de la Universitatea Harvard și colegii săi au decis să reexamineze antibioticul, dar sub un nou nume - nurseothricin.
„Acum, odată cu apariția agenților patogeni multirezistenți la medicamente pentru care există puține sau niciun antibiotic activ disponibil, este timpul să revizuim și să explorăm potențialul a ceva ce am trecut cu vederea anterior”, a declarat Kirby în mai 2023.
Nurseotricina este un produs natural produs de bacteriile gram-pozitive din sol. Este de fapt un amestec de antibiotice care primesc denumiri separate, cum ar fi streptotricina F (S-F) și streptotricina D (S-D).
Nurseotricina și S-D prezintă ambele efecte toxice asupra celulelor renale în laborator, însă Kirby și colegii săi au constatat că S-F nu are acest efect. Acest compus este încă foarte eficient în uciderea bacteriilor Gram-negative rezistente la medicamente, dar la concentrații care nu sunt toxice.
"Bacteriile din sol, în încercarea lor de a-și menține teritoriul, au descoperit de-a lungul multor secole de evoluție cum să creeze antibiotice care pot penetra armura bacteriilor Gram-negative. Streptotricinele sunt unul dintre rezultatele acestei curse continue a înarmărilor. Acești compuși oferă o soluție unică pentru a penetra apărarea agenților patogeni Gram-negativi”, a declarat Kirby.
Nu este încă clar cum „atacă” streptotricina bacteriile. Se pare că aceasta se leagă de bacteriile Gram-negative și le perturbă mecanismul de producție a proteinelor într-un mod în care alte medicamente nu o fac.
Dacă oamenii de știință pot înțelege cum se întâmplă acest lucru, le va permite să dezvolte o clasă complet nouă de medicamente pentru a combate bacteriile care au fost extrem de rezistente la alte medicamente până acum.
Oamenii de știință au spus că în următorii 25 de ani, bacteriile rezistente la medicamente vor ucide 39 de milioane de oameni.