Fața misterioasă veche de 2000 de ani descoperită la Alba Iulia. Avea un păr bogat în care mișunau șerpi veninoși FOTO

Autor: N.G.
Joi, 03 Noiembrie 2022, ora 22:53
5126 citiri
Fața misterioasă veche de 2000 de ani descoperită la Alba Iulia. Avea un păr bogat în care mișunau șerpi veninoși FOTO
Medusa Apulensis, antefixul descoperit la Alba Iulia FOTO Anca Timofan

O nouă descoperire arheologică spectaculoasă a fost făcută de arheologi pe un șantier din zona centrală a municipiului Alba Iulia, unde se desfășoară de mai multe luni un proces de descărcare arheologică în scoppul realizării unei investiții private.

Este vorba despre o așezare civilă din zona se sud-est a fostului castru roman de la Alba Iulia. Potrivit arheologilor, descoperirile făcute în cursul cercetării arheologice preventive pot constitui exemple ”de manual” privind tehnicile de construcție romane, de la etapele zidăriei, amenajările interioare cu podele și pavimente diverse, tencuieli, până la elementele folosite în mod obișnuit pentru acoperiș, precum țiglele (tegulae) și olanele (imbrices).

Aici a fost scos la suprafață un drum roman foarte bine conservat, precum și o locuință civilă cu un sistem de încălzire prin pardoseală (hipocaust). În zona cercetată a existat o zonă rezidențială importantă în Apulum (așezarea civilă a castrului legiunii a XIII-a Gemina/Municipium Septimium Apulense), chiar lângă sectorul Domus-Thermae, studiat în anii 2009 și 2019.

”După olanul de ventilație ornamental (coșul de fum roman), ne-am bucurat să descoperim un antefix cu reprezentarea Gorgonei Medusa, un tip specific pentru Apulum, așa-numita ”Medusa Apulensis”. Fața ei rotundă, cu pomeții proeminenți și privirea ascuțită, este încadrată de un păr bogat în care mișunau șerpi veninoși. Potrivit mitului, Medusa a fost transformată într-o fiinţă monstruoasă pierzând tot ce era mai de preț: statutul în societate și frumuseţea”, spune arheologul Anca Timofan, coordonatorul lucrărilor.

Rolul antefixului la acoperișurile romane FOTO Anca Timofan

Potrivit istoricului, adevărata poveste a Medusei începe însă după blestem, când devine magică, deci foarte puternică. ”Reprezentările capului protector al Gorgonei Medusa (gorgoneion) erau extrem de populare în lumea greco-romană, atât în mediul civil, cât și în cel funerar sau militar, de fapt, peste tot unde superstiţiile și teama de nenorociri sau deochi (oculus malignus) determinau utilizarea simbolurilor care fereau de rău (apotropaice). Astfel, nu este întâmplătoare apariția chipului ei și pe antefixe”, completează arheologul.

Aceste elemente decorative, fixate la capătul unui șir de olane pe acoperișurile templelor sau ale caselor, erau foarte variate ca forme și reprezentări, fiind deja utilizate de greci, de etrusci sau în spațiul microasiatic. Pentru Dacia romană, Apulum deține recordul ca număr și tipologie.

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia păstrează în colecția sa antefixe romane reprezentând divinități (Iupiter, Bacchus), personificări (Boreas, Vântul de Nord), figure tragice (măști), personaje mitologice (Medusa), dar și animale (un antefix cap de leu, descoperit în castrul legiunii a XIII-a Gemina).

Elemente de acoperiș descoperite la Alba Iulia FOTO Anca Timofan

În ansamblu, materialul arheologic scos la suprafață este bogat și este format din ceramică romană, monede, piese de mobilier, ace din os și bronz, un fragment de ștucatură și, mai ales, fragmentele de mozaic care constituie descoperiri foarte rare.

„Drumul roman a fost surprins pe toată lungimea terenului, este orientat E-V și a fost amenajat și reamenajat sistematic din plăci mari din gresie. Lățimea drumului este de 5 metri, fiind încadrat între două ziduri (borduri) prevăzute cu mici contraforți. Lângă drum se desfășoară clădiri romane din care s-au păstrat o parte dintre ziduri și, mai ales, diverse pardoseli cu pavimente amenajate în tehnici specifice romane: opus sectile (elemente de paviment în formă de romb sau pișcot), opus spicatum (elemente în formă de L așezate în spic), opus tessellatum (mici cubulețe - tesserae - care formează un mozaic)”, arată reprezentanţii Muzeului Unirii din Alba Iulia.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#descoperire, #arheologica, #alba iulia, #medusa, #locuinta romana , #patrimoniu