Descoperirea arheologică spectaculoasă din Apuseni. Schelete preistorice într-un cimitir vechi de 5.000 de ani

Autor: N.G.
Joi, 24 Februarie 2022, ora 02:26
24701 citiri
Descoperirea arheologică spectaculoasă din Apuseni. Schelete preistorice într-un cimitir vechi de 5.000 de ani

Într-un peisaj natural spectaculos, la câteva sute de metri de Transalpina de Apuseni, arheologi de la Muzeul Unirii din Alba Iulia, în colaborare cu specialişti din SUA şi Marea Britanie, au scos la iveală urme arheologice vechi de circa 5000 de ani.

Cercetările au început în 2011 și au continuat pe parcursul următorilor 9 ani. În urmă cu doi ani, campania de săpături arheologice a avut rezultate spectaculoase, fiind scoase la suprafață schelete ale unor oameni preistorici.

Descoperirile aduc informaţii noi şi relevante despre modul cum se făceau înmormântările în Epoca Bronzului (circa 3.000 a. Chr.), adică vechi de circa 5.000 de ani, dar şi despre oamenii care locuiau în această zonă a Apusenilor. Cimitirul se află pe teritoriul comunei Râmeț, județul Alba.

Cercetările s-au bazat atât pe săpături arheologice, investigaţii geofizice dar în special pe analize de laborator precum analize de ADN, radiocarbon, izotopi de stronţiu si oxigen.

”Săpăturile au scos la iveală nişte vestigii spectaculoase pe care ne aşteptam să le găsim, iar altele s-au constituit ca o surpriză deplină şi reprezintă din multe puncte de vedere o premieră pentru arhitectura funerară de la începutul Epocii Bronzului în spaţiul Carpatic. Prin analizele cu izotopi de stronţiu vor putea fi determinate legăturile genetice dintre populaţiile preistorice din zona Munţilor Apuseni şi zonele geografice mai apropiate sau mai depărtate şi din acest punct de vedere rezultatele vor fi o premiere şi vor aduce elemente interesante şi importante.

Tot prin analizele cu izotopi de stronţiu vor putea fi aflate date şi despre mobilitatea populaţiilor preistorice, şi anume dacă cei ale căror schelete au fost descoperite în aceste morminte au trăit pe parcursul vieţii în acest spaţiu geografic, adică în zona de munte, sau există între ei şi contacte cu populaţii din spaţii, precum Valea Mureşului sau alte zone mai îndepărtate. Toate descoperirile vor fi datate prin metoda radiocarbon ceea ce ne va permite să ştim cu exactitate vechimea şi etapele de înmormântare în aceste monumente funerare impresionante”, a declarat arheologul Horia Ciugudean.

Peisajul spectaculos din zona sitului arheologic

În zona studiată au fost descoperite un număr de 12 morminte. Pandemia a blocat temporar proiectul de cercetare, dar pe viitor se preconizează amenajarea primului sit preistoric din Apuseni care să poată fi vizitat. Situl se află chiar pe traseul DJ 107I, supranumit şi Transalpina de Apuseni, a cărei reabilitare şi modernizare se derulează în prezent, cu termen de finalizare în anul 2023.

Citeste si:
Descoperire care a intrigat lumea: Monedă cu un extraterestru imprimat, găsită de un american VIDEO
Descoperire care a intrigat lumea: Monedă cu un extraterestru imprimat, găsită de un american VIDEO
Un bărbat din Michigan, Statele Unite, care este un colecționar împătimit de numismatică și obiecte vechi, a făcut o descoperire cu totul neobișnuită într-un magazin de profil. El a...
Motivele pentru care politicienii au o viață mai lungă decât restul oamenilor. Rezultatele dovedite de un studiu Oxford
Motivele pentru care politicienii au o viață mai lungă decât restul oamenilor. Rezultatele dovedite de un studiu Oxford
Politicienii trăiesc mai mult decât restul oamenilor pentru că au venituri mai crescute şi beneficiază de tratamente medicale mai bune, arată un studiu întocmit de Universitatea din Oxford,...