Descoperirea arheologică spectaculoasă din Apuseni. Schelete preistorice într-un cimitir vechi de 5.000 de ani

Autor: N.G.
Joi, 24 Februarie 2022, ora 02:26
25803 citiri
Descoperirea arheologică spectaculoasă din Apuseni. Schelete preistorice într-un cimitir vechi de 5.000 de ani
Imagine de la ultima campanie de cerecetare a sitului arheologic

Într-un peisaj natural spectaculos, la câteva sute de metri de Transalpina de Apuseni, arheologi de la Muzeul Unirii din Alba Iulia, în colaborare cu specialişti din SUA şi Marea Britanie, au scos la iveală urme arheologice vechi de circa 5000 de ani.

Cercetările au început în 2011 și au continuat pe parcursul următorilor 9 ani. În urmă cu doi ani, campania de săpături arheologice a avut rezultate spectaculoase, fiind scoase la suprafață schelete ale unor oameni preistorici.

Descoperirile aduc informaţii noi şi relevante despre modul cum se făceau înmormântările în Epoca Bronzului (circa 3.000 a. Chr.), adică vechi de circa 5.000 de ani, dar şi despre oamenii care locuiau în această zonă a Apusenilor. Cimitirul se află pe teritoriul comunei Râmeț, județul Alba.

Cercetările s-au bazat atât pe săpături arheologice, investigaţii geofizice dar în special pe analize de laborator precum analize de ADN, radiocarbon, izotopi de stronţiu si oxigen.

”Săpăturile au scos la iveală nişte vestigii spectaculoase pe care ne aşteptam să le găsim, iar altele s-au constituit ca o surpriză deplină şi reprezintă din multe puncte de vedere o premieră pentru arhitectura funerară de la începutul Epocii Bronzului în spaţiul Carpatic. Prin analizele cu izotopi de stronţiu vor putea fi determinate legăturile genetice dintre populaţiile preistorice din zona Munţilor Apuseni şi zonele geografice mai apropiate sau mai depărtate şi din acest punct de vedere rezultatele vor fi o premiere şi vor aduce elemente interesante şi importante.

Tot prin analizele cu izotopi de stronţiu vor putea fi aflate date şi despre mobilitatea populaţiilor preistorice, şi anume dacă cei ale căror schelete au fost descoperite în aceste morminte au trăit pe parcursul vieţii în acest spaţiu geografic, adică în zona de munte, sau există între ei şi contacte cu populaţii din spaţii, precum Valea Mureşului sau alte zone mai îndepărtate. Toate descoperirile vor fi datate prin metoda radiocarbon ceea ce ne va permite să ştim cu exactitate vechimea şi etapele de înmormântare în aceste monumente funerare impresionante”, a declarat arheologul Horia Ciugudean.

Peisajul spectaculos din zona sitului arheologic

În zona studiată au fost descoperite un număr de 12 morminte. Pandemia a blocat temporar proiectul de cercetare, dar pe viitor se preconizează amenajarea primului sit preistoric din Apuseni care să poată fi vizitat. Situl se află chiar pe traseul DJ 107I, supranumit şi Transalpina de Apuseni, a cărei reabilitare şi modernizare se derulează în prezent, cu termen de finalizare în anul 2023.

De ce nu mai au partidele lideri carismatici care sǎ atragă voturi și când a apus epoca lor. „Mitul salvatorului nu va dispărea niciodată”
De ce nu mai au partidele lideri carismatici care sǎ atragă voturi și când a apus epoca lor. „Mitul salvatorului nu va dispărea niciodată”
Politica românească trece de ceva ani printr-o criză a liderilor. Partidele de astăzi nu par să mai aibă în fruntea lor oamenii carismatici care să adune voturi prin simpla lor apariție...
Cum se modifică legea după tragedia din Bucegi. Parlamentarii reiau dezbaterile pe un proiect mai vechi
Cum se modifică legea după tragedia din Bucegi. Parlamentarii reiau dezbaterile pe un proiect mai vechi
Parlamentul României se reunește luni în sesiune extraordinară pentru modificarea cadrului legislativ privind gestionarea urșilor din România. În context este repus pe masă un proiect care...
#descoperire, #cimitir, #Apuseni, #Transalpina, #preistoric, #schelete , #istoria culturii si civilizatiei
  1. Biden îi taie craca de sub picioare lui Putin: SUA și toți aliații opresc afacerile cu o super putere, lovind Rusia
  2. România și-a „atins toate obiectivele stabilite” la Summitul NATO: „Culoarul militar este absolut necesar”
  3. SUA, mutare decisivă pentru înfrângerea lui Putin: După 40 de ani, America aduce arma ce poate distruge Moscova VIDEO
  4. Medicii au descoperit cum poți preveni un infarct: 7 simptome care apar cu o lună înainte
  5. Complotul Rusiei și Chinei împotriva lumii: Vor să paralizeze globul dintr-un loc ascuns
  6. Discuții ruso-americane la nivel înalt. Miniștrii Apărării au vorbit despre prevenirea riscului unei escaladări a războiului din Ucraina
  7. Rețelele de dezinformare au „inundat” platforma X înaintea alegerilor pentru Parlamentul European
  8. Urs văzut pe o stradă din Băile Tușnad. Autoritățile au emis mesaj RO-Alert
  9. Ministrul israelian al Apărării cere o anchetă de stat independentă privind atacurile Hamas din 7 octombrie. Premierul Netanyahu, vizat
  10. Avertismentul lui Raed Arafat: "Mergem spre o nouă normalitate cu canicule, furtuni, poate tornade"