Descoperire epocală a fizicienilor: Au descifrat misterul particulelor extraterestre care lovesc invizibil Pământul VIDEO

Miercuri, 16 Februarie 2022, ora 02:19
5213 citiri
Descoperire epocală a fizicienilor: Au descifrat misterul particulelor extraterestre care lovesc invizibil Pământul VIDEO
Particulele de neutrini li s-a stabilit pentru prima dată masa FOTO: Sci Tech Daily

Un experiment internațional efectuat de către oamenii de știință de la Institutul de Tehnologie din Karlsruhe din Germania a condus la o descoperire epocală legată de cea mai misterioasă particulă din univers. Neutrinii, despre care se știau că nu au masă, au fost măsurați în premieră mondială, ei fiind mai ușori de 0,8 electronvolți, o determinare cu o precizie fără precedent.

Neutrinii reprezintă, fără îndoială, cele mai fascinante particule elementare ale universului, ele jucând un rol important în formarea structurilor la scară mare, potrivit Sci Tech Daily.

Această cercetare prezintă pentru prima dată în istorie un experiment legat de particulele neutrinilor, care a confirmat că ei au o masă. Ea fost determinată ca fiind mai mică de 1,6 x 10-33 grame sau 0,8 electronivolți, care înseamnă 80% din energia unui singur electron, când este accelerat cu un volt în vid.

”Desigur, ar fi fost mai surprinzător și mai incitant dacă am fi găsit efectiv masa neutrinului, lucru probabil la ceea ce aștepta lumea, dar ce am descoperit a fost o limită superioară”, a spus Magnus Schlosser, fizician la Institutul de Tehnologie Karlsruhe (KIT) din Germania.

Cercetătorii au experimentat cu o formă radioactivă de hidrogen cunoscută sub numele de tritiu. În timp ce atomii normali de hidrogen nu au neutroni în nucleele lor, atomii de tritiu au fiecare câte doi neutroni.

Natura instabilă a tritiului face adesea ca unul dintre neutronii săi să se descompună într-un proton, emițând un electron și un neutrino.

Invenție minune a cercetătorilor din Statele Unite: Dispozitivul care poate salva Pământul

Experimentul denumit KATRIN din Germania găzduiește cea mai intensă sursă de tritiu din lume, generând 95 de miliarde de descompuneri pe secundă. ”Dimensiunea și complexitatea instrumentului sunt impresionante. Când mă gândesc la asta și la modul în care cercetătorii au reușit să pună totul sub control, sunt uimit”, a spus fizicianul Angelo Nucciotti de la Universitatea Bicocca din Milano, Italia, conform Inverse.

De ce este descoperirea atât de importantă? Faptul că neutrinii au masă, acest lucru a dezvăluit că modelul standard nu poate fi teoria completă a particulelor fundamentale ale universului.

Să menționăm faptul că oamenii de știință care lucrează la Observatorul IceCube Neutrino de la Polul Sud, Antarctica, au găsit dovezi ale existenței acestor particule extraterestre, neutrini, îngropați adânc în gheața calotei de gheață.

"In acest context, extraterestru inseamna ca provine de dincolo de sistemul nostru solar. Pentru prima data avem dovezi al unui flux de neutrini de mare energie proveniti din afara sistemului solar", a spus Olga Botner, profesor la departamentul de fizica si astronomie al Universității Uppsala din Suedia.

Descoperire ciudată privind apariția vieții pe Pământ: Totul ar fi început cu o doză de cianură

Analiza din Germania s-a realizat sub conducerea a doi coordonatori, Susanne Mertesn de la Institutul Max Planck din Munchen și Magnus Schlosser de la KIT, care au colaborat cu experți din șase țări. Lucrarea a fost publicată luni, 14 februarie 2022 în revista Nature Physics.

Bătrâna care a vrut să salveze un arici găsit pe marginea drumului. Ce a descoperit când a mers cu el la veterinar FOTO
Bătrâna care a vrut să salveze un arici găsit pe marginea drumului. Ce a descoperit când a mers cu el la veterinar FOTO
O femeie din Marea Britanie s-a dus la un spital pentru animale sălbatice, susținând că a găsit un arici pe marginea unui drum și l-a luat acasă, unde s-a ocupat de îngrijirea lui peste...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#descoperire, #particule subatomice, #neutrini viteza luminii, #particule univers, #particule extraterestre, #Univers , #descoperire