Lume nemaivăzută descoperită de experții de la Oxford: Zonă ascunsă neobservată până acum VIDEO

Miercuri, 26 Octombrie 2022, ora 00:36
12065 citiri
Lume nemaivăzută descoperită de experții de la Oxford: Zonă ascunsă neobservată până acum VIDEO
O oază de viață descoperită în Maldive, în adâncul oceanului FOTO: Science Alert

O misiune de cercetare denumită Nekton realizată împreună cu oamenii de știință de la Universitatea Oxford din Marea Britanie au făcut o descoperire neobișnuită în Maldive: o lume nemaivăzută, ascunsă în adâncurile oceanului.

Experții au găsit o oază de viață în mod neașteptat, pe care au denumit-o ”zona capcană”, un ecosistem nou înfloritor, care nu a mai fost observat niciodată înainte.

Această lume din adâncuri neobișnuită coboară dincolo de adâncimea de 500 de metri, iar cercetătorii au fost uimiți să întâlnească acolo pești mari, printre care și rechini, care se hrănesc cu nekton, un organism asemănător planctonului, potrivit Science Alert.

Micronektonul este asemănător cu zooplanctonul, deși puțin mai mare, cu dimensiuni cuprinse între 2 și 20 de centimetri. Aceste organisme minuscule înoată activ între suprafața oceanului și apele din adâncime, de până la un kilometru, creând un val vertical de migrație în fiecare zi și noapte, pe măsură ce peștii mai mari îi urmează pentru a se hrăni.

Descoperire neobișnuită a astronomilor: Un tunel colosal ascuns înconjoară Pământul VIDEO

Misiunea Nekton Maldives este primul studiu care cartografiază în mod sistematic apele adânci ale Maldivelor, din Oceanul Indian, un lanț de 26 de atoli de corali la sud-vest de Sri Lanka și India. Misiunea este o aventură efectuată de un institut de cercetare non-profit cu același nume, Guvernul Maldivelor, și cercetători de la Universitatea din Oxford.

Pe măsură ce Soarele răsare în fiecare zi, aceste organisme minuscule (nekton) încep să înoate în jos de la suprafață. La adâncimi de peste 500 de metri se întâlnesc marii prădători precum rechinii, în acest ecosistem nemaivăzut.

Echipa de cercetători, nu numai că a numărat un număr mare de pești, dar a văzut și o mare diversitate. Submarinul lor și-a îndreptat lumina asupra rechinilor-tigru, rechinilor cu branhii, rechinii gulper, rechinii-ciocan, rechinii mătăsoși, rechinii-tigru de nisip și chiar rechinii mărăcini, care sunt relativ rari.

Descoperire nemaivăzută în Rusia, într-o peșteră: Datează de acum 50.000 de ani

"De ce se întâmplă acest lucru? Este ceva specific la 500 de metri, această viață merge și mai adânc, ce este această tranziție, ce este acolo și de ce?", se întreabă savantul maritim Lucy Woodall de la Universitatea din Oxford.

„Acest lucru ne va permite să înțelegem adâncurile oceanului în termeni mult mai buni”. Dacă un astfel de ecosistem neobișnuit există în Maldive, el este probabil să fie găsit și pe alte insule oceanice cu structuri subacvatice similare.

Micronektonii țes o rețea trofică trecută cu vederea pentru ecosistemele oceanice din întreaga lume. Potrivit unor estimări, tot micronektonul din lume cântărește peste 10 miliarde de tone metrice, de 45 de ori mai greu decât toți oamenii de pe Pământ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#descoperire, #maldive, #adancul oceanului, #ecosistem, #oaza viata, #rechini diversitate, #nekton, #plancton ocean, #Oceanul Indian , #descoperire