Vestigii vechi de 2000 de ani, scoase la lumină aproape intacte în Alba Iulia

Autor: N.G.
Joi, 07 Iulie 2022, ora 22:28
6493 citiri
Vestigii vechi de 2000 de ani, scoase la lumină aproape intacte în Alba Iulia
Foto Arhivă Ziare.com

Cercetările arheologice desfășurate pe un teren din centrul municipiului Alba Iulia au scos la suprafață noi vestigii arheologice spectaculoase.

Este vorba despre urme ale locuirii romane la Apulum, capitala Daciei Romane, dintre care se remarcă un drum roman foarte bine conservat. Noile vestigii se află la câteva sute de metri de zona în care se afla Palatul Guvernatorului Daciei Romane și tot la câteva sute de metri de marele castru roman de la Apulum.

De altfel direcția drumului roman arată că acesta avea legătură directă cu castrul în care a fost cantonată Legiunea XIII-a Gemina. Vestigiile reprezintă și ziduri ale unor construcții precum și hipocaustul, cunoscuta instalație de încălzire a romanilor, care se aseamănă cu încălzirea prin pardoseală din vremurile noastre. Datarea vestigiilor este, cel mai probabil, secolele I - II.

De altfel, în apropiere, în zona Palatului Guvernatorului au fost descoperite construcţii romane ce datează începând cu a doua jumătate a secolului al II-lea, din perioada dinastiei Severilor (ultimul sfert al secolului al II-lea – prima jumătate a secolului al III-lea d. Chr. ( a doua fază de existenţă a sitului), dar şi din ultima fază de locuire romană (din al doilea sfert al secolului al III-lea până la abandonarea provinciei Daciei în timpul împăratului Aurelian în anul 275 d. Chr.).

Palatul Guvernatorului celor trei Dacii a fost sediul oficial al administraţiei provinciale romane. Ansamblul cuprindea cancelaria guvernatorului (formată în majoritate din militari de profesie, dar şi din jurişti, ingineri, medici ş.a.), organizată în mai multe servicii specializate (administrativ, juridic, serviciile secrete sau de întocmire a actelor oficiale). Specialiştii estimează că „aparatul“ Palatului avea 200-300 de funcţionari. Între zidurile sale se găseau şi aşa-numiţii singulares, sau garda de corp a guvernatorului, formată la Apulum din peste 500 de soldaţi bine instruiţi şi remuneraţi.

Palatul dispunea şi de alte clădiri sau încăperi cu destinaţii diverse: camere de primire, birouri administrative, arhivă, o basilică, diferite lăcaşuri de cult, scholae, săli de baie, hambare, grajduri şi alte anexe. Un sector al palatului era destinat reşedinţei private a guvernatorului şi a familiei sale. Arhitectura întregului complex era extrem de elaborată, beneficiind de curţi interioare şi porticuri de acces.

Despre, Castrul Roman Apulum se poate spune că a fost reşedinta guvernatorului Daciei Superior şi apoi a Daciei Apulensis. Castrul Legiunii a XIII-a Gemina a fost ridicat în timpul împăratului Traian şi a servit ca principală fortificaţie a Daciei romane.

Începuturile primei fortificaţii se leagă de deznodământul celor două conflicte majore daco-romane (101-102, 105-106), soldate cu înfrângerea lui Decebal şi cucerirea regatului său de către împăratul roman Traian. Fortificaţia legionară a fost construită în două etape, între anii 106 şi 132. Iniţial, aceasta era doar din pământ şi lemn, cuprinzând în interiorul său amenajări simple. Zidurile puternice din piatră au fost înălţate după moartea împăratului cuceritor, în timpul lui Hadrian.

Cu o fundaţie din piatră, zidurile castrului, cu grosimi de până la 3 m, au fost construite din blocuri masive de calcar, tăiate din cariere aflate în apropiere şi clădite în binecunoscuta tehnică opus quadratum. Forma castrului era aproximativ pătrată, cu laturile estimate la circa 440 x 400 m, beneficiind de patru porţi de acces.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#descoperiri, #arheologice, #alba iulia, #drum roman , #istoria culturii si civilizatiei
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Pe vremuri, toate drumurile duceau la Roma. Azi, nicio autostradă
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5