Producătorii și importatorii de haine vor fi responsabili pentru deșeurile textile, după modelul reciclării PET-urilor

Joi, 18 Aprilie 2024, ora 04:32
3179 citiri
Producătorii și importatorii de haine vor fi responsabili pentru deșeurile textile, după modelul reciclării PET-urilor
Cumpărături fast fashion FOTO /Unsplash

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, atrage atenţia asupra faptului că de la 1 ianuarie ar urma să intre în vigoare mecanismul de responsabilitate extinsă a producătorului, astfel încât importatorii sau producătorii de haine vor fi responsabili pentru costurile de gestionare a deşeurilor respective.

„De de la 1 ianuarie va mai intra în vigoare un mecanism - sau foarte repede, cel puţin - mecanismul de responsabilitate extinsă a producătorului. Cu alte cuvinte, la fel cum se întâmplă în cazul producătorilor de băuturi care pun pe piaţă produse ambalate în PET, în sticlă sau în aluminiu, şi în cazul importatorilor sau producătorilor de haine, aceştia vor fi responsabili pentru costurile de gestionare a deşeurilor respective”, a precizat ministrul, în cadrul unei conferinţe de presă.

El a invocat studii conform cărora, în contextul curentului „fast fashion”, la nivel european, o persoană achiziţionează în medie 46 de haine anual şi se debarasează de 40 din acestea.

„E un volum formidabil de textile, la care adăugăm şi importurile ilegale de textile second hand, pentru că unii sunt de bună credinţă şi le importă pentru a le vinde în magazine, iar cu aceia nu avem nicio problemă; însă alţii, deghizându-le în haine second hand ce urmează a fi revândute, fie le abandonează pe câmpuri, fie le duc în gropile de gunoi din România - lucru total ilegal. Suntem pregătiţi cu legislaţia de la 1 ianuarie şi ştim de avem de făcut”, a explicat Fechet.

Ministrul Mediului a atras atenţia asupra faptului că prin fonduri PNRR se poate finanţa până la 75% din costul unei investiţii care vizează tratarea deşeurilor, inclusiv a fracţiei textile.

„Regulamentul european se referă la obligativitatea colectării separate, începând cu 1 ianuarie 2025, a fracţiei textile. Practic, pe lângă fracţiile convenţionale, pe care le cunoaştem: biodegradabil, plastic, metal, hârtie, carton şi sticlă, vom avea, obligatoriu, de la 1 ianuarie, o nouă fracţie, respectiv: haine; textile, în general. La fel ca în cazul celorlalte fracţii reciclabile, ele trebuie să ajungă într-o unitate de tratare, iar din acest motiv - şi nu numai din acest motiv - prin Administraţia Fondului pentru Mediu - avem o linie de finanţare din PNRR, în valoare de 220 de milioane de euro, linie care poate finanţa până la 75% din cuantumul unei investiţii. Nu ne limităm doar la un anumit tip de material reciclabil. Bineînţeles că vom accepta la finanţare inclusiv acei procesatori, acei reciclatori care vor gestiona şi fracţia textilă”, a precizat Fechet.

Quarterly Report - Editia 4

Mașinile electrice, viitor incert? Anunțul crunt care descurajează cetățenii să mai cumpere astfel de vehicule
Mașinile electrice, viitor incert? Anunțul crunt care descurajează cetățenii să mai cumpere astfel de vehicule
Din ce în ce mai multe controverse referitoare la mașinile electrice apar în spațiul public. Acestea sunt abordate inclusiv la nivelul UE și al SUA. Viitorul acestor autoturisme este incert,...
Ce se întâmplă dacă mergi cu mașina electrică în Grecia. Noile reguli îi dau peste cap pe șoferi chiar înainte de concedii
Ce se întâmplă dacă mergi cu mașina electrică în Grecia. Noile reguli îi dau peste cap pe șoferi chiar înainte de concedii
Șoferii de mașini electrice, hibride sau alimentate cu gaz petrolier lichefiat (GPL) trebuie să respecte noi reguli pentru a le fi permis transportul cu vehiculele pe feribot, în Grecia....
#deseuri textile, #fast fashion, #Ministerul Mediului, #mircea fechet , #deseuri