România, groapa de gunoi a Europei. Cum a fost ”trântit” un dosar penal de trafic de deșeuri. Afacerist italian și firma acestuia, achitați definitiv

Autor: N.G.
Joi, 26 Mai 2022, ora 21:50
3239 citiri
România, groapa de gunoi a Europei. Cum a fost ”trântit” un dosar penal de trafic de deșeuri. Afacerist italian și firma acestuia, achitați definitiv

Unul dintre puținele dosare trimise în judecată în România pentru trafic de deșeuri s-a încheiat, definitiv, cu eșecul reprezentanților Statului Român. Un afacerist italian și firma acestuia au fost achitați pentru infracțiunea reținută de Parchet în sarcina acestora.

Chiar dacă la instanța de fond, Judecătoria Deva, s-au aplicat condamnări, Curtea de Apel Alba Iulia au decis că atât persoana fizică, cât și persoana juridică, nu se fac vinovate de săvârșirea infracțiunii reținute în rechizitoriu, respectiv ”export sau import de deşeuri cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu, în cazul în care această activitate intră în domeniul de aplicare al art. 2 pct. 35 din Regulamentul (CE) nr. 1.013/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului (CE) din 14 iunie 2006 privind transferurile de deşeuri”.

Dosarul a fost instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța. Astfel, s-a reținut că la data de 21 iunie 2016, la punctul de lucru al unei societăţii a avut loc un control operativ şi inopinat efectuat de comisari din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul General şi ofiţeri de poliţie judiciară privind respectarea prevederilor legale în materie de protecţia mediului.

Un TIR transporta o cantitate de 24.140 kg de marfă ambalată în 37 unităţi, fără a se preciza felul mărfii. ”S-a procedat la deschiderea remorcii, pe o laterală, şi s-a observat încărcătura formată din baloţi înfoliaţi de culoare albă, şi, totodată, s-a constatat că din spaţiul de depozitare emanat un miros înţepător, pestilenţial. Urmare solicitării reprezentanţilor Gărzii Naţionale de Mediu, angajaţii societăţii (...) au descărcat un balot cu ajutorul motostivuitorului pentru a fi supus inspecţiei vizuale conţinutul acestuia, ales în mod aleatoriu.

Folia a fost tăiată şi îndepărtată, iar conţinutul împrăştiat, tot cu ajutorul utilajului, în depozitul acoperit betonat al societăţii. Vizualizând conţinutului balotului desfăcut, au fost identificate deşeuri eterogene, reprezentând materiale plastice şi cauciuc, precum şi deşeuri textile (ţesături, cârpe, lenjerie intimă), deşeuri medicale (perfuzie folosită, blistere medicamente), hârtie, carton, folie de aluminiu, diverse deşeuri de consum, diverse ambalaje, folie”, se precizează în rechizitoriul Parchetului. Verificările ulterioare au indicat faptul că marfa din TIR nu corespundea cu cea trecută în documentele de transport.

Dosarul penal rezultat a fost trimis în judecată, iar Judecătoria Deva a decis condamnarea afaceristului italian la 3 ani de închisoare cu suspendare, iar a firmei acestuia la amendă penală în valoare de 100.000 de lei.

Motivarea Curții de Apel

Curtea de Apel Alba Iulia a avut, însă, o cu totul o altă părere cu privire la această speță, considerând că a avut loc un transfer de deșeuri și nu o activitate de import sau export. Potrivit instanței, prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.013/2006 al Parlamentului European a fost transpus în legislația din România prin Hotărârea Guvernului nr. 788/2007 care prevede că se aplică transferurilor de deșeuri.

”Dispozițiile art. 4 din Legea 101/2011 prevăd ca infracțiune doar acțiunea de export sau import de deșeuri, cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniu și nu au în vedere și noțiunea de transfer de deșeuri între țările din Comunitate. Prin urmare, constatăm că faptele săvârșite de inculpații din prezenta cauză nu se circumscriu textului de lege pentru care au fost trimiși în judecată și condamnați de prima instanță”, au stabilit magistrații de la Curtea de Apel.

Potrivit acestora, ”transferul de deșeuri menționate în documentele care însoțesc transportul, amestecate cu alte deșeuri nu se află în sfera ilicitului penal, ci în sfera ilicitului contravențional”. Prin urmare, ”acțiunea inculpatei SC Delca Energy SRL de a transfera intracomunitar deșeuri din Italia în România, în situația în care deșeurile menționate în cuprinsul documentelor de transport ar fi fost amestecate cu alte deșeuri, nu intră în sfera ilicitului penal, prin urmare fapta nu constituie o infracțiune”.

Magistrații au mai stabilit că ”nu au fost respectate standardele europene și naționale (despre care comisarii de mediu aveau cunoștință) pentru prelevarea și eșantionarea probelor necesare pentru a putea fi supuse unei analize de laborator”.

A fost respinsă și proba analizelor chimice ale deșeurilor, având în vedere că laboratorul ICECHIM București nu este laborator acreditat pentru a încadra anumite deșeuri în lista codurilor de deșeu, nu are proceduri de lucru clare după care să fie întocmită analiza chimică și clasificarea în coduri de deșeu și pentru că probele transmise laboratorului nu au fost prelevate și eșantionate potrivit standardelor prevăzute de lege (proba neputând fi considerată reprezentativă pentru întreaga cantitate de deșeu).

Prin urmare, raportul de cercetare realizat de ICECHIM nu a fost luat în considerare. ”Probațiunea administrată evidențiază lipsa probelor din rechizitoriu, în sensul că inculpații Saporito Massimo și Decla Energy SRL, au efectuat un transfer ilegal de deșeuri, trimițând în România alte deșeuri decât cele prezentate în actele de însoțire transportului, iar existența acestui dubiu profită inculpaților”, se precizează în hotărârea definitivă din 11 mai 2022, care a stabilit achitarea afaceristului italian și a firmei acestuia.

Citeste si:
Viața de coșmar a unei românce urmărită de soț printr-o aplicație: „Îți dau foc. Merg la închisoare, dar te ard”
Viața de coșmar a unei românce urmărită de soț printr-o aplicație: „Îți dau foc. Merg la închisoare, dar te ard”
Un român din Italia a fost trimis în judecată de Tribunalul din Pesaro pentru rele tratamente aplicate soției sale pe care o urmărea peste tot prin intermediul unei aplicații de localizare...
Dosarul jafului din casa ”regelui pavelelor”, unul dintre cei mai bogați români. Patru hoți care au furat sute de mii de lei, condamnați la închisoare
Dosarul jafului din casa ”regelui pavelelor”, unul dintre cei mai bogați români. Patru hoți care au furat sute de mii de lei, condamnați la închisoare
Curtea de Apel Alba Iulia a pronunțat, după patru ani de judecat hotărârea definitivă, în dosarul furtului de bani din locuința unui cunoscut om de afaceri din municipiul Sebeș, proprietar...