Imagini din satelit arată noi desfășurări ale trupelor rusești și bieloruse la granița cu Ucraina FOTO

Duminica, 06 Februarie 2022, ora 19:49
3803 citiri
Imagini din satelit arată noi desfășurări ale trupelor rusești și bieloruse la granița cu Ucraina FOTO
Avioane Su-25 la Lunineţ, în Belarus FOTO: CNN

Noile imagini din satelit publicate duminică, 6 februarie, de o companie de tehnologie cu sediul în SUA par să arate că armata Rusiei a avansat în mai multe locații din Belarus.

Este o mișcare ce ar putea preocupa Ucraina și NATO, pe fondul temerilor că Kremlinul plănuiește o incursiune pe teritoriul ucrainean, scrie CNN.

Desfășurările sunt probabil legate de exerciții comune între forțele ruse și din Belarus, care urmează să înceapă joi, 10 februarie. Cu toate acestea, alte fotografii arată tabere înființate aproape de granița cu Ucraina, la sute de mile de locul unde au loc exercițiile.

Rusia a negat în repetate rânduri că plănuiește să atace Ucraina, în ciuda acumulării masive de trupe a Moscovei în regiune. Se crede că Kremlinul a adunat 70% din personalul militar și din armele la granițele Ucrainei de care Rusia ar avea nevoie pentru o invazie la scară largă, potrivit a doi oficiali americani familiarizați cu ultimele estimări ale serviciilor de informații ale Washingtonului.

Cu toate acestea, nu este clar cât de mult va dura forțelor ruse să se intensifice în continuare sau dacă ar avea nevoie de capacități complete pentru a invada.

Imaginile au fost publicate de compania Maxar Technologies care spune că sunt în concordanță cu videoclipurile postate recent pe rețelele de socializare care arată forțele ruse care se deplasează prin Belarus și creează tabere de câmp la o rază de 20 de mile de granița cu Ucraina.

Această imagine din satelit arată aerodromul Luninets.

Unele imagini arată aerodromul Luninets din Belarus, unde s-au desfășurat avioane de luptă rusești înaintea exercițiilor, numit Union Resolve 2022. Fotografiile arată sisteme rusești de apărare aeriană S-400 și avioane de atac Su-25 pe aerodrom. Ministerul rus al Apărării a lansat sâmbătă un videoclip cu sosirea avioanelor la Luninets.

Avioanele SU-25 sunt văzute sâmbătă pe aerodromul Luninets

Unul dintre batalioanele S-400 a călătorit de la Khabarovsk, în Orientul Îndepărtat al Rusiei, o călătorie de peste 5.600 de mile (9.000 de kilometri), potrivit Zvezda, o publicație a Ministerului rus al Apărării.

Alte fotografii de la Maxar arată forțele ruse stabilindu-se la o oarecare distanță de locul în care sunt planificate exercițiile - inclusiv la Rechitsa, un oraș belarus la aproximativ 170 de mile (270 de kilometri) est de Luninets, aproape de locul unde se întâlnesc granițele Rusiei, Belarusului și Ucrainei.

Forța adunată acolo include tancuri, obuziere și vehicule de luptă ale infanteriei.

Imaginile arată că pentru prima dată au fost create mai multe tabere de corturi la Rechitsa. Această dezvoltare și filmările recente din zonă sugerează o prezență în creștere a Rusiei acolo.

Videoclipurile postate pe rețelele de socializare arată trupe rusești distrând localnicii din Rechitsa, cu muzică și demonstrații la un eveniment numit Două națiuni, o istorie, un popor.

Mai multe alte imagini de la Maxar arată o prezență în creștere a Rusiei la sud-vest de Rechitsa și la 15 mile (25 de kilometri) de granița cu Ucraina, în zonele rurale din apropierea orașului Yelsk.

Maxar evaluează desfășurarea lângă Yelsk pentru a include rachete balistice Iskander cu rază scurtă de acțiune, care au o rază de acțiune de aproximativ 250 de mile (400 de kilometri).

Analiștii de la IHS/Janes, o firmă de informații militare, cred că există elemente din cel puțin trei Grupuri Tactice de Batalioane Ruse la Yelsk.

Acumularea masivă de trupe a alarmat liderii americani și europeni. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că desfășurarea Moscovei în Belarus este cea mai mare de la Războiul Rece.

Un diplomat european a numit gruparea forțelor o „îngrijorare foarte mare”, menționând că aceasta ar fi piesa lipsă de care Moscova ar avea nevoie pentru a lansa un atac rapid asupra capitalei ucrainene Kiev, care se află la mai puțin de două ore de granița cu Belarus.

Pe baza calculelor meteorologice disponibile public, momentul optim pentru o invazie rusă ar fi atunci când există un îngheț dur, astfel încât echipamentele grele se pot mișca cu ușurință. Oficialii americani au spus că Putin va înțelege că trebuie să se mute până la sfârșitul lunii martie.

Cu toate acestea, Casa Albă a încetat să mai spună că o potențială invazie rusă este „iminentă” din cauza temerilor că termenul sugerează că președintele Vladimir Putin a luat deja decizia de a invada Ucraina.

„Încă nu știm că a luat o decizie”, a declarat săptămâna trecută secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki.

Forțele sunt văzute adunându-se la Rechitsa în această fotografie prin satelit făcută sâmbătă

Consilierul prezidențial al Ucrainei, Mykhailo Podoliak, a declarat duminică că nu există nicio dovadă că Rusia va lua „pași critici pentru o invazie pe scară largă” a țării, dar a adăugat că Kievul și partenerii săi se pregătesc pentru orice posibil scenarii.

"Situația este complet sub control. Într-un fel sau altul, nu reducem activitatea diplomatică pentru a asigura o detensionare durabilă și cu drepturi depline", a declarat Podoliak presei de stat.

El a menționat că „concentrarea amenințătoare” a trupelor ruse la granițele Ucrainei rămâne, dar a subliniat că „se desfășoară de câțiva ani”.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#desfasurare armata granita ucraina, #armata Rusia, #Belarus , #Rusia-Ucraina