Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a vorbit miercuri, 2 noiembrie, despre reglementarea pensiilor speciale, cerută de PNRR.
El a transmis că sistemul de pensii trebuie să fie predictibil și să existe un echilibru în ceea ce privește beneficiile primite ca urmare a activităţii profesionale.
”Pensiile speciale sunt cel mai bun exemplu prin care zvonurile înainte de decizii induc idei, panică. În momentul de faţă, soluţii sunt, au fost identificate şi de Banca Mondială, unele au fost prezentate deja public”, a spus Ionuţ Stroe miercuri seară, la Profit News TV, precizând că ideea ca pensia să nu fie mai mare decât salariul este una ”de bun-simț”.
El a arătat că, în privinţa vârstei de pensionare, apropo de zvonistică, ”va trebui să aşteptăm cea mai bună soluţie şi nu vor fi decizii abrupte care să afecteze zona de magistraţi sau zona militarilor”.
”Aceste lururi le vom dscuta deschis şi transparent. Apropo de indicatorul de disciplină financiară, despre care a vorbit premierul Ciucă la Bruxelles, nu caracterul special al pensiei deranjează ci faptul că se sare calul. Trebuie în sistemul de pensii să fie un echilibru apropo de beneficiile primite urmare a activităţii profesionale, să ai un sistem predictibil, pentru ca, indiferent cine va fi vreodată la guvernare, să te asiguri că vei avea de unde plăti şi peste 10 ani aceste pensii”, a spus el.
Liberalul a mai afirmat că ni se oferă şi flexibilitate să nu mai stăm blocaţi într-un plafon de 9,4 procente.
Ionuţ Stroe a arătat că termenul pe care îl avem prin PNRR pentru a rezolva problema pensiilor speciale îl putem îndeplini până în 31 decembrie, pentru că există la Ministerul Muncii ”o echipă care lucrează zi şi noapte la acest proiect”. ”Înţeleg că se mai poate prelungi o scurtă perioadă, detaliile le poate oferi Ministerul Muncii”, a mai spus Stroe.
”Din punctul nostru de vedere, a venit momentul să corectăm aceste situaţii, nu numai că avem jaloane, dar e nevoie de o reformă absolută, care trebuie să includă şi aceste pensii speciale, care ne dorim să fie aliniate la cele pe contributivitate”, a arătat purtătorul de cuvânt al PNL.
Precizările au fost făcute în contextul în care, recent, sindicaliștii din penitenciare au reclamat un ”terorism informațional” privind pensiile militarilor, polițiștilor și magistraților. În plus, în urma dezbaterilor privind desființarea pensiilor spciale, în rândul magistraților s-a anunțat un val de pensionări.