Cătălin Predoiu, despre conceperea proiectului de desființare al SIIJ: "Nu începem automat cu o coală pe care obligatoriu opţiunea DNA trebuie să fie acolo"

Miercuri, 23 Februarie 2022, ora 18:13
2117 citiri
Cătălin Predoiu, despre conceperea proiectului de desființare al SIIJ: "Nu începem automat cu o coală pe care obligatoriu opţiunea DNA trebuie să fie acolo"
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu FOTO Hepta

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat miercuri, 23 februarie, la dezbaterile din Comisia Juridică a Senatului României pe tema desfiinţării Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) că proiectul propus de guvern este ”o soluţie de compromis rezonabil” pentru a atinge obiectivul propus.

În plus, Predoiu afirmă că acelaşi proiect de lege pune în locul Secţiei speciale un sistem funcţional. Predoiu a precizat că alte variante ale acestei legi nu au întrunit majoritatea necesară pentru a trece.

”În momentul în care începem un proiect de lege, îl începem de la o pagină goală, având în faţă mai multe opţiuni. Nu începem automat cu o coală pe care obligatoriu opţiunea DNA trebuie să fie acolo”, a afirmat, miercuri, Cătălin Predoiu, la dezbaterile din Comisia juridică a Senatului României pe tema desfiinţării Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.

Ministrul a invocat inclusiv avizele Comisiei de la Veneţia.

”În primele două se spune expres că arhitectura şi modul de funcţionare a Ministerului Public reprezintă o opţiune a legiuitorului. Aceasta este opţiunea noastră astăzi. Aşa trebuie pusă problemă. Opţiunea legiuitorului, dacă va fi adoptat proiectul iniţiatorului, Guvernului, este într-un anumit fel. Opţiune este în acest fel tocmai pentru că am plecat de la ideea de a găsi o soluţie de compromis rezonabil care să desfiinţeze SIIJ, obiectivul principal, şi să pună în loc un sistem funcţional sprijinit de Ministerul public, de parchete”, a mai declarat Predoiu.

Ministrul Justiţiei a explicat că alte proiecte similare nu au trecut pentru că nu au întrunit majoritatea necesară.

”În acest moment, nu s-a putut lua o altă opţiune, tocmai pentru că acele alte opţiuni nu întrunesc suficientă majoritate, un suficient consens în sistemul judiciar şi în Parlament pentru a trece. Nu am dorit să adăugăm pe lista de încercări eşuate al patrulea proiect de lege care se opreşte în Parlament pentru că nu întruneşte o majoritate”, a mai afirmat Predoiu.

Ministrul Justiţiei apreciază că proiectul de lege ”nu trebuie privit ca o sancţiune la adresa DNA, în niciun caz nu trebuie privit ca o încercare de a submina DNA”.

”Trebuie privit aşa cum este el - o încercare raţională de a pune pe masă o soluţie funcţională (...) Am susţinut şi susţin în continuare DNA”, a mai afirmat ministrul Justiţiei.

Acesta afirmă că, aşa cum procurorii au dreptul să opteze pentru o soluţie într-un anumit dosar, fără a fi traşi la răspundere, aşa şi Ministerul Justiţiei, Guvernul şi Parlamentul, ”au dreptul la opţiune pentru care nu trebuie să fie traşi la răspundere şi să li se facă un proces de intenţie de către o asociaţie sau alta de către o instituţie sau alta”.

”Plecăm de la buna credinţă cu toţii sper”, a mai afirmat Predoiu.

Camera Deputaţilor a votat, luni, în calitate de prim for sesizat, proiectul de lege pentru desfiinţarea SIIJ.

Au fost 205 de voturi „pentru„ 90 „contra” şi o abţinere.

Deputatul USR Cătălin Drulă a declarat că PSD, PNL şi UDMR aruncă justiţia în era Dragnea, iar adoptarea propuneri legislative de desfiinţare a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie este „un atac frontal la Justiţia din România”, deoarece partidele toxice din Parlament doar au mimat desfiinţarea SIIJ.

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#desfiintare SIIJ, #Ministrul Justitiei, #Catalin Predoiu, #propuneri dna siij , #Justitie