Proiectul de desființare a SIIJ a fost adoptat în parlament. USR consideră că s-a produs un dezastru: ”Iohannis devine groparul justiţiei din România”

Luni, 21 Februarie 2022, ora 18:46
3957 citiri
Proiectul de desființare a SIIJ a fost adoptat în parlament. USR consideră că s-a produs un dezastru: ”Iohannis devine groparul justiţiei din România”
USR reclamă că DNA nu va mai putea ancheta procurori şi judecători pentru corupţie FOTO Facebook / Camera Deputaților

Proiectul de lege care pevede desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a fost adoptat luni, 21 februarie, de Camera Deputaților, primul for sesizat în acest caz.

Proiectul a primit 205 voturi ”pentru”, 90 „împotrivă” şi o abţinere.

USR: ”Se creează o nouă bâtă cu care politicienii să controleze magistraţii incomozi”

USR a votat împotriva formei actuale a proiectului privind desființarea SIIJ.

Deputatul USR Cătălin Drulă a declarat că PSD, PNL şi UDMR aruncă justiţia în era Dragnea, iar adoptarea propuneri legislative este „un atac frontal la Justiţia din România”, deoarece partidele toxice din Parlament doar au mimat desfiinţarea SIIJ.

”PSD, PNL şi UDMR aruncă justiţia în era Dragnea. Ce s-a întâmplat astăzi în Camera Deputaţilor este un atac frontal la Justiţia din România. Partidele toxice din Parlamentul României au forţat un vot în Camera Deputaţilor prin care mimează desfiinţarea SIIJ. În realitate, PSD, PNL şi UDMR au votat o reînfiinţare pe steroizi a acestei Secţii Speciale. Mesajul acestor partide este clar: DNA a deranjat clasa politică, deci DNA trebuie trasă pe linie moartă. Aşa că DNA pierde din atribuţii şi, în acelaşi timp, se creează o nouă bâtă cu care politicienii să controleze magistraţii incomozi. Nu au avut răbdare să aştepte opinia Comisiei de la Veneţia. Pentru că aceşti politicieni ştiu foarte bine că ceea ce au votat este contrar principiilor europene. DNA nu va mai putea ancheta procurori şi judecători pentru fapte de corupţie. Şi nici pe judecătorii Curţii Constituţionale şi pe magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională”, a scris liderul interimar al USR pe Facebook.

El a adăugat că „procurorii din noua „super-secţie specială” vor fi numiţi de plenul CSM, nu de Secţia de Procurori”.

„Este evidentă încercarea de ”alba-neagra” politică, adică prezentarea drept desfiinţare, a ceea ce este, evident, o sporire a subjugării politice a magistraţilor. PSD, PNL şi UDMR îşi imaginează că românii vor înghiţi fraiereala. Cu USR la guvernare şi cu un ministru responsabil, mă refer la colegul meu Stelian Ion care a propus desfiinţarea REALĂ a SIIJ, jocul nu le-a mers. Acum, probabil, Klaus Iohannis este fericit. Planul care a început cu demiterea Laurei Codruţa Kovesi de la şefia DNA se apropie de final. Iohannis devine groparul justiţiei din România. Deşi Camera Deputaţilor nu este cameră decizională - şi proiectul merge mai departe la Senat - intenţia partidelor toxice este evidentă. USR va vota împotrivă, aşa cum a făcut-o şi azi, şi va continua lupta împotriva acestui proiect”, a mai spus deputatul USR.

La rândul său, Dan Barna a criticat aspru proiectul de lege.

„Nu sunt foarte multe lucruri de spus după votul de astăzi. Astăzi, de la acest microfon a vorbit fantoma lui Liviu Dragnea hăhăind de bătaia de joc pe care le-aţi arătat-o românilor. USR a votat împotrivă”, a anunțat acesta.

Împotriva proiectului privind desființarea SIIJ au votat și deputații din Forța Dreptei.

”Această desfiinţare a SIIJ este praf în ochi pentru cei care au susţinut independenţa justiţiei. Fac apel la Preşedintele României să nu promulge legea să o trimită înapoi în Parlament”, a declarat deputatul neafiliat Constantin Şovăială.

Proiectul de lege al Guvernului se află în procedură de urgenţă în Parlament, iar Senatul este for decizional.

Eveniment Quarterly Report

Reacția lui Ciolacu după ce USR şi Forţa Dreptei au sesizat CCR pe măsurile fiscale: ”E dreptul lor”
Reacția lui Ciolacu după ce USR şi Forţa Dreptei au sesizat CCR pe măsurile fiscale: ”E dreptul lor”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că este dreptul Opoziţiei să formuleze sesizări la Curtea Constituţională, referindu-se la sesizarea USR şi partidului Forţa Dreptei asupra legii privind...
Măsurile de austeritate, atacate la CCR de USR, Forța Dreptei și doi parlamentari PNL. „Sesizare împotriva legii de creștere a taxelor inițiată de Marcel Ciolacu” UPDATE
Măsurile de austeritate, atacate la CCR de USR, Forța Dreptei și doi parlamentari PNL. „Sesizare împotriva legii de creștere a taxelor inițiată de Marcel Ciolacu” UPDATE
USR anunţă că vineri, 29 septembrie, depune la Curtea Constituționala sesizarea care vizează legea privind unele măsuri fiscale pentru care premierul Marcel Ciolacu şi-a asumat răspunderea...
#desfiintare SIIJ, #Sectia Speciala, #USR, #Dragnea, #Iohannis, #DNA , #desfiintare sectia speciala