Urzeala instituțiilor din justiție: desființarea SIIJ aduce gâlceavă între CSM și DNA. „Afirmaţiile sunt de o gravitate deosebită”

Miercuri, 16 Februarie 2022, ora 16:48
2559 citiri
Urzeala instituțiilor din justiție: desființarea SIIJ aduce gâlceavă între CSM și DNA. „Afirmaţiile sunt de o gravitate deosebită”
Proiectul de desființare a SIIJ urmează să fie votat de Parlament FOTO Pixabay

Secţia pentru judecători a CSM a transmis miercuri, 16 februarie, că este "total de înţeles" "încrâncenarea" cu care Direacţia Naţională Anticorupţie "acţionează în sensul dobândirii cu orice preţ a competenţei de a urmări penal magistraţii".

Instituția și-a exprimat dezacordul faţă de poziţia DNA privind proiectul de desfiinţare a SIIJ.

"Afirmaţiile de o gravitate deosebită (...) prin care se atribuie magistraţilor din cadrul instanţelor şi parchetelor, precum şi avocaţilor din cadrul barourilor calitatea de potenţiali subiecţi de anchetă, denotă o mentalitate retrogradă faţă de rolul şi atribuţiile participanţilor la actul de justiţie", susţine Secţia, adăugând că "analizează în continuare demersurile care se impun faţă de această poziţie inacceptabilă".

"Secţia pentru judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii îşi exprimă îngrijorarea şi dezacordul profund faţă de poziţia publică exprimată de Direcţia Naţională Anticorupţie prin comunicatul din data de 15 februarie 2022. Afirmaţiile de o gravitate deosebită din acest comunicat, prin care se atribuie magistraţilor din cadrul instanţelor şi parchetelor, precum şi avocaţilor din cadrul barourilor calitatea de potenţiali subiecţi de anchetă, denotă o mentalitate retrogradă faţă de rolul şi atribuţiile participanţilor la actul de justiţie", se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de Secţia pentru judecători a CSM.

Potrivit sursei citate, "Secţia pentru judecători dezaprobă agresivitatea limbajului folosit, din care transpare lipsa oricărui respect faţă de puterea judecătorească, şi consideră total de neînţeles încrâncenarea cu care Direcţia Naţională Anticorupţie acţionează, prin suprapunere cu discursul politic total necaracteristic sistemului judiciar, în sensul dobândirii cu orice preţ a competenţei de a urmări penal magistraţii".

"Poziţia structurii de parchet menţionate confirmă lipsa de încredere care a caracterizat activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie în această materie, precum şi modul incalificabil în care aceasta se raportează la ceilalţi participanţi la procedurile judiciare. Abordarea este cu atât mai nejustificată, cu cât, potrivit proiectului de lege avizat favorabil de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, procurorii care vor efectua urmărirea penală în cauzele cu magistraţi vor fi selectaţi printr-o procedură care asigură cele mai înalte standarde de independenţă", consideră Secţia.

Sursa citată adaugă că poate fi considerată tendenţioasă şi "maniera în care comunicatul din data de 15 februarie 2022 face abstracţie de împrejurarea că, în procedura de selecţie a judecătorilor de la cel mai înalt nivel al sistemului judiciar, respectiv de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, verificarea integrităţii candidaţilor se realizează, potrivit reglementării actuale, printr-o procedură care implică inclusiv solicitarea de relaţii de la parchet sau baroul de avocaţi".

"De altfel, implicarea avocaţilor în proceduri de acest tip nu poate fi considerată decât salutară, în spiritul asigurării transparenţei şi a deschiderii sistemului judiciar. Prin comparaţie, selecţia procurorilor în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie este considerată „concurs riguros”, în condiţiile în care competitivitatea procedurii nu este dincolo de orice rezervă", se mai arată în comunicatul Secţiei pentru judecători.

Secţia pentru judecători a CSM adaugă că "susţine în mod ferm necesitatea ca toate instituţiile judiciare să-şi îndeplinească atribuţiile cu bună credinţă, cu respectarea tuturor principiilor care dau conţinut independenţei justiţiei".

"Secţia pentru judecători nu va abdica de la susţinerea necondiţionată a acestei valori, sens în care analizează în continuare demersurile care se impun faţă de această poziţie inacceptabilă şi solicită tuturor decidenţilor să ia măsurile necesare pentru a readuce instituţiile din sistemul judiciar în limitele stabilite de Constituţie", mai scrie în comunicat.

Reprezentanţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) afirmau că proiectul adoptat de Guvern, deşi vizează desfiinţarea SIIJ, "nu reprezintă din păcate un progres în asigurarea eficienţei combaterii corupţiei la un nivel înalt, nivel care, indubitabil, ar trebui să cuprindă şi reprezentanţii sectorului judiciar". Ei consideră că înlocuirea SIIJ cu 16 structuri ale Ministerului Public constituie "o disipare a resurselor şi competenţelor de urmărire penală şi o perpetuare a ne-specializării procurorilor care vor instrumenta cauze de corupţie privind magistraţi" şi critică modalitatea de selecţie a procurorilor desemnaţi pentru aceste dosare. "A rupe din competenţa DNA un sector vital pentru societatea românească este de natură să fragmenteze lupta împotriva corupţiei la nivel înalt şi mediu şi să îi reducă eficienţa", adăuga DNA.

Citește și:
Dosarul Sturionul: Cum fac „gulerele albe” din Mafia Peștelui bani murdari din icre negre
Dosarul Sturionul: Cum fac „gulerele albe” din Mafia Peștelui bani murdari din icre negre
Omul lui Emil Boc pus pe vremea PDL în fruntea Agenției Naționale pentru Pescuit, Valentin Buksz, și afaceristul Robert Dumitru Răduță, apropiat al lui Adrian Năstase, se judecă la Curtea...
Povestea de succes a DNA: începe cu Macovei și se termină la Kövesi?
Povestea de succes a DNA: începe cu Macovei și se termină la Kövesi?
DNA a sărbătorit 20 de ani de când Adrian Năstase a inventat o butaforie anticorupție pentru a păcăli UE. Pentru adevărata DNA sărbătoare va fi în 2025. Președintele și elita...