Noile condiții necesare pentru a deveni detectivi particulari. Legea care le clarifică a fost promulgată

Marti, 12 Decembrie 2023, ora 13:52
2642 citiri
Noile condiții necesare pentru a deveni detectivi particulari. Legea care le clarifică a fost promulgată
Detectiv particular FOTO Pixabay

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, modificări la legea privind exercitarea profesiei de detectiv particular, pentru clarificarea condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinească o persoană pentru a practica această profesie.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 12 decembrie, legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 329/2003 privind exercitarea profesiei de detectiv particular. Actul normativ clarifică condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească o persoană pentru dobândirea calităţii de detectiv particular.

Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 329/2003, în sensul clarificării condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinească o persoană pentru dobândirea calităţii de detectiv particular, al eliminării reglementării potrivit căreia îndeplinirea funcţiei de poliţist se verifică de către inspectoratele de poliţie judeţene sau, după caz, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, pe baza datelor şi informaţiilor cuprinse în evidenţele specific, precum şi instituirea un mecanism de verificare a condiţiei îndeplinirii funcţiei de poliţist ori lucrător în cadrul unei instituţii publice cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice sau securităţii naţionale.

De asemenea, pentru a asigura debirocratizarea şi simplificarea administrativă, se elimină solicitarea copiilor după actul de studii, respectiv după actul de absolvire a unui curs în specialitatea detectiv particular.

Totodată, este eliminată obligativitatea depunerii de către cei interesaţi să susţină examenul de atestare a calităţii de detectiv particular a unei adeverinţe din care să reiasă îndeplinirea unei funcţii de poliţist ori lucrător în cadrul unor instituţii publice cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice sau securităţii naţionale, sarcina verificării revenind inspectoratelor de poliţie judeţene sau, după caz, Direcţiei Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

Proiectul de lege a fost aprobat de Senat pe 14 martie, iar pe 22 noiembrie a primit votul decizional al Camerei Deputaţilor.

Ce prevede proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților

”Poate dobândi calitatea de detectiv particular persoana care îndeplineşte următoarele condiţii: posedă cel puţin studii medii şi este absolventă a unei şcoli postliceale de detectivi sau a îndeplinit funcţia de poliţist ori lucrător în cadrul unor instituţii publice cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice sau securităţii naţionale, ori este absolventă unei instituţii de învăţământ superior şi a absolvit un curs în specialitatea detectiv particular”, se arată în proiect, potrivit Agerpres.

Iniţiativa legislativă mai menţionează că cei care vor să fie conducători executivi ai societăţilor specializate de detectivi particulari trebuie să fie absolvenţi ai unei instituţii de învăţământ superior şi să fi absolvit un curs în specialitatea detectiv particular sau să fie absolvenţi ai unei facultăţi de drept sau ai unei şcoli postliceale de detectivi, ori să fi îndeplinit funcţia de poliţist ori lucrător în cadrul unei instituţii publice cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice sau securităţii naţionale cu grad de ofiţer.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

25.000 de vacanțe gratis în Grecia! Care sunt condițiile
25.000 de vacanțe gratis în Grecia! Care sunt condițiile
Guvernul de la Atena vrea să se revanșeze față de turiștii care au avut de suferit în urma incendiilor catastrofale produse în Rodos în 2023. Astfel, Grecia a anunțat că va emite...
Iohannis a avut o “discuție substanțială” cu Zelenski la Vilnius. Ce i-a promis șeful statului român FOTO
Iohannis a avut o “discuție substanțială” cu Zelenski la Vilnius. Ce i-a promis șeful statului român FOTO
Preşedintele Klaus Iohannis a avut joi, 11 aprilie, o întrevedere bilaterală cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în marja Summitului Iniţiativei celor Trei Mări. UPDATE 14.38...
#detectivi particulari, #profesie, #conditii, #lege promulgata, #Klaus Iohannis presedinte , #stiri Klaus Iohannis