Un deținut a cerut 150.000 euro despăgubiri pentru că toaleta pușcăriei avea WC turcesc

Miercuri, 29 Iunie 2022, ora 16:15
2712 citiri
Un deținut a cerut 150.000 euro despăgubiri pentru că toaleta pușcăriei avea WC turcesc
Toaletă turcească FOTO ziaruldeiasi.ro

Un deținut din Iași a cerut despăgubiri de 150.000 de euro pentru tortura și tratamentul degradant și inuman la care ar fi fost supus după gratii. Acestea i-ar fi provocat „un grav prejudiciu la viață”, și i-ar fi înrăutățit starea de sănătate.

Judecătorii Tribunalului nu au putut găsi nicio legătură între regimul de detenție și hipermetropia sau bronșita tabagică de care suferea deținutul și au respins acțiunea.

Singurul argument concret adus de Gică Argint și care putea fi corelat cu starea sa de sănătate a fost că toaletele din penitenciar nu au „tron”. Cazul a ajuns marți, 28 iunie, în fața magistraților Curții de Apel, care vor avea ultimul cuvânt.

WC-ul de tip turcesc i-ar fi produs traume

Gică Argint era sănătos în februarie 2011, când a fost încarcerat. Un an mai târziu, a acuzat dureri la piciorul stâng, descoperindu-se un început de artrită venoasă.

A fost mutat dintr-un penitenciar în altul, cerând constant internarea, dar răspunzându-i-se că nu este cazul și fiind tratat ambulatoriu.

Un nou control medical, efectuat la Spitalul penitenciar Poarta Albă s-a soldat cu constatarea unei lungi liste de afecțiuni, respectiv angor de efort, varice, insuficiență circulatorie periferică, arteriopatie a membrelor inferioare, hipertriglicemie, hipermetropie, presbiopie, boală arterială periferică, bronșită cronică tabacică, dislipidemie, insuficiență cardiacă și domiarteroscleroză sistemică. Argint a fost liberat în 2016 și a mers pentru consult și tratament la Spitalul „Sf. Spiridon”. A fost programat pentru operație, dar a comis un nou furt, fiind arestat.

La reîncarcerarea în penitenciar, i s-a făcut controlul medical obișnuit, și s-a descoperit o agravare a afecțiunilor.

„Față de afecțiunile căpătate în cadrul Penitenciarelor române medicii i-au prescris reclamantului să fie sub supraveghere la infirmerie cu revenire la nevoie, dar toaleta nu era dotată cu vas WC tip scaun englezesc, și de fiecare dată trebuia să își facă nevoile din poziția în picioare, fiind dezumanizat și totodată supus torturii”, au reținut judecătorii din plângerea lui Argint.

Fumatul ar fi principala cauză a problemelor medicale

„Singurul indiciu în acest sens este referirea pe care a făcut-o la faptul că toaleta nu era dotată cu vas WC tip scaun, ci cu WC «turcesc»”, au consemnat judecătorii.

„Așadar, reclamantul era fumător, fumatul fiind un obicei nesănătos care, în mod notoriu, poate afecta şi sistemul cardio-vascular. Reclamantul nu a renunţat la acest obicei în perioada de detenţie. Fumatul este, de altfel, una dintre cauzele apariţiei insuficienţei venoase cronice, cu care a fost diagnosticat reclamantul la un an de la încarcererea sa, precum și a hipertrigliceridemiei și dislipidemiei.

Durata relativ scurtă de timp faţă de data încarcerării, la care a fost diagnosticată această afecţiune, indică faptul că ea preexista plasării reclamantului în regim de detenţie, astfel încât cauza apariţiei afecţiunii nu este regimul de detenţie, la fel cum nici agravarea bolii nu se putea produce într-o dimensiune semnificativă în doar un an, exclusiv din pricina condiţiilor de detenţie”, au apreciat judecătorii, scrie ziaruldeiasi.ro.

Ca urmare, cererea lui Argint a fost respinsă de magistrații Tribunalului ca neîntemeiată.

Citește și:
Bebeluș de 8 luni internat după ce a fost diagnosticat cu gripă și COVID. Medic: ”Se află în afara oricărui pericol”
Bebeluș de 8 luni internat după ce a fost diagnosticat cu gripă și COVID. Medic: ”Se află în afara oricărui pericol”
Un copil de opt luni diagnosticat cu flurona este internat la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Sfânta Maria" şi se află în afara oricărui pericol, a declarat, sâmbătă, pentru...
Autorul atacului în stil mafiot din Iași, dat în urmărire internațional, a fost prins în Republica Moldova
Autorul atacului în stil mafiot din Iași, dat în urmărire internațional, a fost prins în Republica Moldova
Polițiștii din Republica Moldova l-au identificat și prins pe bărbatul de 31 de ani, pe numele căruia Tribunalul Iași a emis o cerere de dare în urmărire internațională și un mandat...