Deținut condamnat la închisoare pe viață pentru omor deosebit de grav, refuzat a șasea oară la liberare condiționată

Autor: N.G.
Luni, 16 Ianuarie 2023, ora 22:06
3638 citiri
Deținut condamnat la închisoare pe viață pentru omor deosebit de grav, refuzat a șasea oară la liberare condiționată
Penitenciarul Aiud FOTO Arhivă Ziare.com

Un deținut de la Penitenciarul Aiud, condamnat la închisoare pe viață, a fost refuzat pentru a șasea oară în demersul său de a fi liberat condiționat.

Robert Sibișan, din Cugir, a fost condamnat la detențiune pe viață pentru omor deosebit de grav. Acesta a început executarea pedepsei în 9 februarie 1999. Un calcul simplu arată că se află în spatele gratiilor de aproape 24 de ani.

La sfârșitul anului trecut a depus o nouă cerere de liberare condiționată. Atât Judecătoria Aiud, cât și Tribunalul Alba, ultima instanță în 9 ianuarie 2023, au respins cererea de liberare condiționată.

Potrivit legislației, condamnatul trecut de vârsta de 60 de ani pentru bărbaţi şi de 55 de ani pentru femei poate fi liberat condiţionat după executarea efectivă a 15 ani de detenţiune, dacă sunt îndeplinite şi celelalte condiţii prevăzute de lege.

”În ceea ce priveşte fracţiunea minimă care trebuie îndeplinită, instanţa constată că această condiţie este îndeplinită, întrucât, astfel cum rezultă din procesul verbal amintit, la data analizei de către comisie deţinutul executase 8.591 de zile de închisoare, iar durata minimă care trebuia executată este de 7.305 zile de închisoare. De asemenea, din acelaşi proces verbal rezultă că deţinutul a obţinut în perioada detenției 444 de zile considerate executate pe baza muncii prestate, astfel că şi condiţia referitoare la stăruinţa în muncă este îndeplinită”, se precizează în hotărârea instanței de judecată.

Recompensat de 47 de ori

Potrivit magistratului, ”liberarea condiționată nu reprezintă un drept recunoscut condamnatului de a nu executa pedeapsa până la termen, ci un instrument juridic prin care instanța de judecată constată că nu mai este necesară continuarea executării pedepsei în regim de detenție până la împlinirea integrală a duratei stabilite prin condamnare”.

Aceasta, întrucât condamnatul, prin conduita avută pe toată durata executării pedepsei, dovedește că a făcut progrese evidente în vederea reintegrării sociale, iar liberarea sa anticipată nu prezintă niciun pericol pentru colectivitate. Din analiza situației disciplinare a condamnatului, instanța constată că acesta a comis șase abateri disciplinare, toate sancţiunile fiind ridicate. Totodată, se constată că a fost recompensat de 47 de ori.

”Deşi raportul dintre abateri şi recompense este net superior în favoarea celor din urmă, această atitudine oscilantă a condamnatului raportată la normele carcerale nu poate conduce decât la respingerea cererii de liberare condiționată. Tot în analiza acestei condiţii, instanţa observă că în ceea ce îl priveşte pe deţinut subzistă mai mulţi factori de risc care pot determina continuarea comportamentului infracţional, precum istoricul infracţional.

De asemenea, deţinutul are un trecut infracţional care relevă o înclinare către comiterea de infracţiuni cu violenţă. Prin urmare, faţă de natura faptei comise, antecedentele penale şi comportamentul oscilant din perioada detenţiei, instanţa constată că la acest moment liberarea condiţionată nu poate fi acordată, neexistând suficiente garanţii în ceea ce priveşte îndreptarea condamnatului”, a completat magistratul care a judecat cauza.

S-a mai decis ca Robert Sibișan să poată formula o nouă cerere de liberare condiționată după data de 17 martie 2023.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cererea lui Radu Mazăre de liberare condiţionată a fost respinsă. Ce șansă mai are fostul primar
Cererea lui Radu Mazăre de liberare condiţionată a fost respinsă. Ce șansă mai are fostul primar
Cererea lui Radu Mazăre de liberare condiţionată a fost respinsă miercuri, 17 aprilie, de Judecătoria Sectorului 4, dar decizia magistraţilor nu este definitivă. În cazul în care...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#detinut, #liberare conditionata, #penitenciar Aiud, #cerere respinsa , #justitie