Unul dintre cei mai prolifici infractori români specializați în infracțiuni de înșelăciune prin metoda ”accidentul” este Virgil Tiberius Nagy. Are la activ zeci de astfel de fapte în Bacău, Cluj-Napoca, Piatra Neamț, Gherla, Oneşti, Mediaș și alte orașe ale țării.
Bărbatul este la închisoare din 2020. În octombrie 2022 a fost condamnat definitiv de un complet al Curții de Apel Iași la peste 15 ani de închisoare pentru mai multe fapte de înșelăciune. Alături de el, au mai fost condmați alți șapte inculpați care făceau parte din rețeaua acestuia.
Fiul, fratele, soţul a avut un accident şi are nevoie urgent de bani, sau a provocat un accident rutier, a lovit o femeie pe trecerea de pietoni, şi îi trebuie bani, daţi cât mai discret, ca să poată să scape de proces. Câţi nu şi-ar da şi ultimii bănuţi ca să își salveze persoanele dragi, la auzul unei asemenea veşti, transmisă la telefon, noaptea târziu sau dimineaţa devreme, pe telefonul fix?
La Iaşi, în decurs de câteva ore 13 persoane au fost păgubite în scurt timp, cu sume de la câteva mii de lei, până la 40.000 de lei. Nagy, ajutat de câţiva complici, telefonau din penitenciar, unde îşi executau pedepsele pentru alte fapte. Îşi convingeau victimele că trebuie să plătească ca să-i ajute pe cei dragi lor, aflaţi într-o situaţie dificilă, după un accident rutier în care au fost implicaţi. Le dădeau instrucţiuni, unde să lase banii (în unele cazuri în căsuţa poştală, în altele banii erau înmânaţi unor mesageri trimişi de Nagy). Astfel, cu ajutor din afara Penitenciarului, autorii înşelăciunii intrau în posesia banilor.
Tiberius Virgil Nagy a primit la Iași o pedeapsă de 12 ani, 7 luni şi 1.064 de zile de închisoare, pentru înşelăciune în formă continuată, dar magistraţii Tribunalului au ajuns la această pedeapsă după ce au reţinut că din cele 15 victime care apar în dosar, Nagy a fost implicat în 11 cazuri, şi au analizat şi celelalte sentinţe date pe numele său de alte instanţe din ţară. Bacău, Cluj, Piatra Neamț, Gherla, Oneşti, sunt doar câteva dintre localităţile ale căror instanţe judecătoreşti au avut de-a face cu Nagy. Instanța a scăzut perioada deja executată de către acesta, astfel încât acesta urma să stea mai puțin la închisoare.
Una dintre ultimele hotărâri a rămas definitivă, în 15 decembrie 2022, la Curtea de Apel Alba Iulia. Adunând celelalte sentințe anterioare, Tiberius Virgil Nagy a primit 1 ani, 6 luni şi 2.797 zile închisoare. În total ar fi vorba de circa 8 ani de închisoare, din care ar urma să se scadă perioada executată din martie 2020 și până în prezent. Acesta ar mai avea de executat ceva mai mult de 6 ani, dacă nu va mai săvârși alte fapte penale.
Cazul finalizat la instanța din Alba Iulia se referă la o înșelăciune prin metoda ”accidentul” ce a avut loc la Mediaș, județul Sibiu. Astfel, în timp ce se afla în penitenciar, în 22 martie 2020, Nagy a contactat telefonic o femeie pe care o cunoștea și pe care a mai folosit-o la comiterea altor fapte penale de înşelăciune.
Aceasta a mers, ulterior, la Mediaș unde urmau să dea o nouă lovitură. Deținutul a contactat apoi victima, folosind un telefon mobil, căreia i-a transmis că el este „doctorul (...) din cadrul Spitalului Municipal Mediaș” și i-a spus că fiul său a avut un accident la locul de muncă care necesită o intervenţie chirurgicală de urgenţă, costul acesteia fiind de 10.000 lei.
Tulburată fiind de vestea primită, persoana vătămată a acceptat să plătească suma de 8.000 lei pe care o avea la domiciliu, inculpatul arătând că este de acord şi cu această sumă, tot el îndrumând persoana vătămată să se deplaseze către Spitalul Municipal Mediaș, unde urma să se întâlnească cu o persoană căreia să îi dea banii.
Pe drum, victima a fost abordată de femeia trimisă de Nagy care i-a spus că este trimisă de doctor pentru a ridica suma necesară plăţii costului intervenţiei chirurgicale. Vârstnica i-a dat cei 8.000 de lei, iar infractoarea s-a făcut nevăzută.
”Persoana vătămată şi-a dat seama că a fost înşelată deoarece după ce s-a întors la domiciliu a luat legătura mai târziu cu fiul său care i-a relatat că nu a suferit niciun accident la locul său de muncă. Activitatea infracţională a celor doi inculpaţi a continuat ulterior pe raza municipiului Cluj-Napoca când în data de 30 martie 2020 inculpat a fost depistată în faţa Oficiului Poştal nr. 1 din această localitate în timp ce se pregătea să distribuie sumele de bani obţinute prin activităţi infracţionale similare”, se precizează în hotărârea instanței din Alba Iulia.
Femeia (Giorgiana C.) a fost condamnată la 2 ani și 5 luni de închisoare.