Presa internationala - Deutsche Bank, cea mai profitabila banca din Europa

Luni, 03 Ianuarie 2011, ora 11:25
2932 citiri
Presa internationala - Deutsche Bank, cea mai profitabila banca din Europa

In ciuda crizei anuntate pe toate mediile, marile institutii financiare continua sa fie foarte profitabile pentru actionarii lor, astfel incat in 2010 Deutsche Bank a devenit cea mai profitabila banca din Europa; pe de alta parte, Statele Unite se pregatesc de introducerea unor masuri de austeritate care sa reduce deficitele mari determinate de "mana larga" a democratilor.

Deutsche Bank a depasit JPMorgan pe pozitia de cea mai profitabila banca de investitii din Europa, in conditiile in care guvernele au apelat la banci locale, in defavoarea bancilor americane, pentru vanzarea de titluri de stat prin care acestea acceseaza imprumuturi din pietele financiare.

Peste o treime din veniturile de 1.1 miliarde dolari inregistrate de Deutsche Bank anul trecut au provenit din vazarea de bonduri pentru companii si guverne. Aceasta proportie a fost mai mare decat cea a tuturor bancilor americane rivale care in trecut au fost axate cu precadere pe fuzionari si achizitii sau chiar pe tranzactionarea de actiuni, informeaza de The Guardian.

Morgan Stanley si-a obtinut 44 de procente din profit de pe piata europeana din fuzionari in 2010, avand cel mai mare procent pe acest sector de activitate, urmata de Goldman Sachs, al carei departament de fuzionari a adus incasari de 37 de procente din totalul incasarilor europene.

Pentru prima data in 5 ani, nici Goldman Sachs nici Morgan Stanley nu au fost in top 10 al bancilor care au intermediat vanzarile de bonduri guvernamentale din Europa. In anii trecuti guvernul american a fost clientul cel mai important al acestor banci, platindu-le comisioane de 1.2 miliarde dolari. China, Germania si Japonia se califica de asemenea printre clientii principali ai acestor banci.

Morgan Stanley si Goldman Sachs nu apar totusi printre principalele banci folosite de catre Franta, Italia sau Spania pentru intermedierea tranzactiilor financiare.

Spania, Grecia si Italia au incercat sa determine investitorii sa nu le mai vanda titlurile de stat anul trecut, dat fiind faptul ca aceasta are efectul cresterii costurilor la care aceste tari pot accesa imprumuturi din pietele financiare, ducand dobanzile la niveluri nesustenabile. Aceste vanzari au determinat cresterea dobanzilor la niveluri atat de mari incat a fost nevoie de interventia Uniunii Europene pentru a salva de la faliment Irlanda si Grecia in 2010.

Grecia in particular a avut o relatie foarte tensionata cu Goldman anul trecut dupa ce a fost facut public faptul ca banca americana a sprijinit guvernul grec sa ascunda o parte a datoriei publice grecesti in contracte financiare derivate.

SUA implementeaza politici de austeritate

Presedintele american Barack Obama doreste sa opteze pentru variante nepopulare de reducere a cheltuielilor cu ocazia dezvaluirii bugetului, luna viitoare.

"Va trebui sa operam o serie de decizii dure pe termen mediu iar presedintelui nu-i este teama de aceste decizii si cred ca va fi evident in bugetul pe care il va anunta ca nu se teme de aseumarea acestora", a explicat Austan Goolsbee, economist al Casei Albe, citat de Reuters.

Lupta politica se anunta in conditiile in care Obama se pregateste de dezvaluirea propunerilor bugetare la mijlocul lui februarie. Republicanii care au castigat controlul asupra House of Representatives in alegerile din noiembrie au insistat pe aducerea cheltuielilor federale la nivelurile din 2008, exceptate fiind pensiile pentru batrani si veteran dar si costurile alocate trupelor in misiuni de razboi.

In discutiile publice recente, unii republicani au insistat pentru strangerea limitei datoriei publice pentru a obliga executivul sa reduca cheltuielile. Votul efectiv cu privire la aceasta problema ar urma sa aiba loc in lunile urmatoare.

Un senator american a explicat pentru presa faptul ca o continuare a cresterii datoriilor publice "ar putea insemna falimentul Statelor Unite la plata titlurilor de credit. Aceasta ar pune Statele Unite si lumea intraga intr-o pozitie financiara foarte delicata. Insa in momentul de fata avem posibilitatea sa adoptam masurile adecvate pentru aceasta situatie".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#top profit banci Europa, #Deutsche Bank, #politici austeritate SUA, #reducere cheltuieli SUA , #profit