Deciziile G20 ar putea afecta profiturile bancilor

Luni, 21 Septembrie 2009, ora 20:00
845 citiri
Deciziile G20 ar putea afecta profiturile bancilor
Foto: Daylife

Restrictiile pe care tarile G20 le-ar putea impune bancilor in privinta capitalului si riscului, in cadrul summit-ului din Pittsburgh, ar putea dauna profiturilor bancilor majore.

Prin limitarea libertatii bancilor de a investi si tranzactiona, guvernele ar putea anula castigul pe care aceste institutii l-au inregistrat pe bursa, in ultima perioada. Iata pretul pe care G20 sa isi doreasca sa-l plateasca bancile, pentru a nu se mai ajunge la situatii similare Lehman Brothers, relateaza Bloomberg.

"Reglementarea va face bancile mai putin profitabile, prin cresterea costurilor pentru operatiuni", a spus Andrew Clare, profesor la Cass Business School din Londra si fost oficial al Bank of England.

Liderii G20 vor discuta despre fortarea bancilor sa-si majoreze capitalul, pentru a face fata mai bine riscurilor, si pastrarea unui procentaj mai mare din castiguri.

Potrivit analistilor, aceste reglementari ar putea scadea profitabilitatea unor institutii financiare precum Goldman Sachs, Barclays, Deutsche Bank sau JPMorgan Chase la o treime din rata actuala.

De asemenea, in cadrul summit-ului se va discuta si despre reglementarea bonusurilor oferite directorilor bancilor. Potrivit bancherilor, insa, o limitare a acestora ar dauna competitivitatii institutiilor si, implicit, a veniturilor.

Pe de alta parte, analistii economici cred ca masurile, oricare ar fi ele, nu vor avea mare efect. "Nu facem nimic semnificativ deocamdata, iar bancile isi reiau obiceiurile. Liderii G20 nu vor reusi decat sa faca niste pasi mici inainte, avand in vedere cat de puternice sunt bancile, dar orice pas inainte este o miscare in directia buna", a declarat Joseph Stiglitz, profesor la Universitatea Columbia si castigator al premiului Nobel.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#scadere profituri banci, #summit G20 Pittsburgh, #Goldman Sachs, #Deutsche Bank , #stiri Deutsche Bank