Deutsche Bank - compania care transfera criza din Europa in SUA

Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 09:11
1929 citiri
Deutsche Bank - compania care transfera criza din Europa in SUA

Taunus Corp este una dintre cele mai mari companii americane detinatoare de banci (de actiuni din sectorul bancar). FED-ul plaseaza aceasta companie pe locul 8. Taunus, insa, este o subsidiara americana a bancii germane Deutsche Bank AG, cu active ce depasesc 380 miliarde de dolari.

Deutsche Bank, pe de alta parte, detine o cantitate importanta de datorie de stat europeana si datorie bancara europeana. De asemenea, are o expunere considerabila pe datoria ipotecara din SUA. Din cauza acestor legaturi, banca ar putea deveni foarte usor un transmitator al riscului intre economia americana si cea europeana, se arata intr-un editorial de pe Bloomberg.

Deutsche Bank este o companie gigantica. Activele sale, la finalul lui septembrie, totalizau 2,28 trilioane de euro. Banca este a doua din lume in fuctie de valoarea activelor detinute, dupa BNP Paribas.

Totusi, raportul intre activele pe care le detine si banii lichizi diponbili este foarte mare - ceea ce face ca banca sa fie foarte slab capitalizata. Pe de alta parte, dupa masuratorile facute la standardele actuale, Deutsche Bank este bine capitalizata, ceea ce inseamna ca riscul relativ pe care il prezinta este scazut.

Aceasta pentru ca masurarea riscului - care ia in calcul riscul purtat de activele pe care le detine - plaseaza titlurile de stat ca purtatoare a unui risc scazut, ceea ce este istoric adevarat, insa in contextul crizei datoriilor suverane, nu mai este la fel de adevarat; daca Deutsche Bank detine datorie italiana sau spaniola, in prezent aceasta este foarte riscanta pentru detinatori.

Deutsche Bank continua sa aiba o linie de afaceri care presupune investitiile cu grad sporit de risc. Capitalizarea destul de mica si expunerea foarte mare pe care aceasta o are pe active financiare poate sa reprezinte un risc major pentru economia americana deoarece, in situatia unor turbulente financiare, banca ar fi nevoita sa vada din active pentru a obtine lichiditati. Or, descarcarea in piata a actiunilor bancare pe care le detine ar reprezenta o presiune la vanzare foarte mare, ceea ce ar scadea pretul actiunilor si, implicit, ar afecta sectorul bancar american.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#criza financiara, #transfer risc financiar, #Deutsche Bank, #sistem bancar american , #stiri Deutsche Bank