Hunedorenii au dat "mana cu mana", ca acum 154 de ani

   

Mica Unire, sarbatorita in tot judetul

Simpozioane, expozitii de carte, spectacole folclorice organizate in institutiile de cultura sau in strada au intregit atmosfera dedicata aniversarii actului din 24 Ianuarie 1859

Evenimentul de la 24 ianuarie 1859 si insemnatatea istorica a acestei zile a fost ieri prilej de voie buna, cantec si dans pentru hunedorenii din mai toate localitatile din judet.

Manati de sentimentul pe care l-au avut inaintasii nostri acum 154 de ani, acestia au dat curs invitatiilor facute de principalele institutii de culturasi administratii locale si au participat la actiunile dedicate maretului act al Unirii.

Hora in strada, dupa 35 de ani

In municipiul Deva, elevi, profesori, cadre militare, muzeografi sau reprezentanti ai administratiei locale si toti cetatenii care au dorit, s-au prins intr-o Hora a Unirii. marcand astfel implinirea a 154 de ani de la marele eveniment. La actiune organizata in fata primariei au luat parte peste 200 de persoane."Este pentru prima oara, dupa 35 de ani, cand Hora Unirii este tinuta in strada. Eu cred ca orice institutie de cultura are obligatia morala de a cobori in strada, la cetateanul de rand. Nu poti aduce pe toata lumea la muzeu sau la opera, dar trebuie sa faci in asa fel incat sa aduci valorile in intampinarea publicului larg", a spus Liliana Tolas(foto), directorul Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane (MCDR) din Deva. Atat devenii care au luat parte la aceasta actiune, cat si primul edil al orasului si-au exprimat dorinta de a continua si anii urmatori astfel de manifestari dedicate Unirii. "Este un inceput, este normal, dar cred ca trebuie sa existe un simbol, cel putin pentru tineri, care sa marcheze Unirea Principatelor din 24 ianuarie", a declarat primarul municipiului Deva, Petru Marginean.

Evenimentul a fost precedat de un simpozion stiintific organizat de reprezentantii Cercului Militar din Deva, impreuna cu cei din cadrul MCDR si Asociatia Culturala "Casina Nationala" din localitate, in care au avut loc o serie de dezbateri referitoare la Unirea Principatelor Romane.

Concurs pentru elevi, la biblioteca

La Biblioteca Judeteana"Ovid Densusianu" din localitate evenimentele dedicate Unirii Principatelor Romane din 1859 au debutat inca de dimineata in curtea institutiei unde elevi, dascali, angajati, dar si cititori au incins Hora Unirii. Elevii de la Colegiul "Ion Mincu" din localitate, imbracati in costume traditionale si cu steaguri fluturand, impreuna cu colegii lor de la alte scoli din municipiu, au dat "mana cu mana" retraind momentele istorice de acum 153 ani. In sala de lectura a bibliotecii elevii au putut asista la o prezentarea evenimentelor premergatoare actului de la 24 ianuarie din 1859 si, de asemenea, au putut vizita si standul de carte dedicat Unirii.

Actiunile au continuat la Centrul Cultural "Dragan Muntean" din localitate, unde elevii de la mai multe scoli si licee din judetul Hunedoara au aflat totul despre unire printr-o prezentare facuta de bibliotecari. Concursul ce a urmat cu intrebari legate de tema discutata le-a adus primilor 20 cei mai buni elevi, premii constand in carti si diplome."Si in acest an, evocarea Unirii Principatelor a atras un numeros public si am avut bucuria "sa dam mana cu mana" cu toti cei care iubesc istoria acestui popor.Nu avem bucurie mai mare decat aceea de a vedea ca elevii sunt prezenti, ca vin spre noi in numar din ce in ce mai mare, ca se intereseaza sincer de istoria noastra care, pentru ei, nu este doar o materie rece si o insiruire de date seci, ci este cartea in care se gasesc filele devenirii poporului roman", a spus Sebastian Bara, director-manager al Bibliotecii Judetene "Ovid Densusianu" din Deva

Spectacole folclorice...

Si municipiul de pe Cerna a imbracat ieri, straie de sarbatoare. Maretul act al Unirii Principatelor Romane a fost celebrat pe platoul casei de cultura din Hunefoara. Evenimentul a fost "gustat" de zeci de elevi din scolile hunedorene, dascali si reprezentanti ai administratiei publice locale. Pe scena din fasa casei de cultura, Ansamblul "Hategana" a sustinut un spectacol folcloric si a invitat publicul la joc si hora.

... si cuvantari istorice, la Hunedoara

De ziua de nastere a natiunii romane, 24 ianuarie 1859, in incinta Biblioteii municipale din Hunedoara, a avut loc actiunea "Eminescu si Unirea". La eveniment au luat parte zeci de elevi din municipiul de pe Cerna, profesori de istorie care au cuvantat despre importanta si consecintele actului istoric al Unirii, dar si scriitori din judetsi membri ai Cenaclului Literar si de Jurnalism "Victor Isac" din cadrul CARP ,,Speranta" Hunedoara. Acestia au recitat poezii despre Eminescu, scrise de ei si au vorbit despre Unirea Principatelor Romane. Tot pe aceleasi teme, dar pe note muzicale, au fost invitati la eveniment cantaretele de muzica populara Mariana Suciu si Violeta Deminescu, precum si grupul de interpreti si instrumentisti din cadrul CARP "Speranta" Hunedoara.

Mana in mana, in jurul "tarii" de pe asfalt

Si la Hateg, elevi, profesori, reprezentanti ai administratiei locale, precum si alti cetateni ai orasului au reconstituit atmosfera de sarbatoare de acum 154 de ani. In Parcul Central din localitate, hateganii au sarbatorit Unirea Principatelor Romane avand parte de un moment artistic special organizat de Primaria orasului si casa de cultura. Astfel, in jurul conturului hartii Romaniei, desenat pe asfalt cu atentie de Titus Blaj, artist plastic si profesor de desen la Clubul Copiilor, s-au prins in hora elevii celor douascoli generale din oras, avand in maini baloane tricolore si stegulete. In cadrul programului, a avut loc si un spectacol folcloristic, dar si alocutiuni legate de evenimentele istorice de la 24 ianuarie 1859. "Sarbatorim astazi (n.red. ieri) un moment istoric cu semnificatii deosebite. La 24 ianuarie 1859, romanii si-au impus magistral vointa in fata puterilor vremii, punand Europa in fata faptului implinit. Unirea Principatelor a reprezentat, in primul rand, rezultatul vointei politice seculare a romanilor. (...) Imi exprim speranta ca hunedorenii, in general, si hateganii in particular sunt mandri de apartenenta lor nationalasi ca vor sti intotdeauna ca au in spate o istorie monumentala, care-i defineste si le ofera unicitate in lume", a spus primarului municipiului Hateg, Marcel Adrian Goia.
Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 00:06
Sursa: Servus Hunedoara

Servus Hunedoara
Cele mai citite stiri
Noul coronavirus loveste devastator in judetul Hunedoara. Noua localitati, la limita carantinarii
In judetul Hunedoara, in ultimele 24 de ore, s-au inregistrat 51 de cazuri de persoane infectate cu ...
Tot mai multi bolnavi de COVID-19 in judet. Prefectul atentioneaza, spitalele asteapta, ministerul ne tine in suspans
Sorina Popa Situatia cu COVID-19 in judet nu este deloc buna. Dimpotriva. Ieri au fost inregistrate ...
VIDEO Drumul din munti care sfideaza salbaticia. Cum s-a dezlantuit natura pe noua sosea spre Vadu Dobrii
Furia naturii a produs distrugeri mari pe cel mai nou ce este construit spre Vadu Dobrii, un sat ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor