19 milioane de lei pentru dezvoltare, pentru un proiect care vizeaza imbunatatirea calitatii vietii populatiei din orasul Petrila

   

Primarul Vasile Jurca are nu doar o viziune pentru urmatorul mandat, ci si proiecte de dezvoltare deja aprobate, cu investitii europene in valoare de zeci de milioane de euro. Zilele acestea, Ministerul Fondurilor Europene a anuntat ca a fost semnat un nou contract de finantare din fonduri europene, care va aduce autoritatilor locale de la Petrila alte peste 19 milioane de lei pentru dezvoltare, pentru un proiect care vizeaza imbunatatirea calitatii vietii populatiei din orasul Petrila, aceasta investitie fiind cea de-a III -a etapa pe Axa 13, completand cele peste 32 milioane de lei atribuite deja in primele doua etape.
In opinia primarului orasului Petrila, Vasile Jurca, acest lucru reprezinta incununarea eforturilor depuse de echipa pe care o conduce si o dovada in plus a faptului ca in acest mandat, a actionat nu doar pentru implementarea de noi si noi proiecte, ci si pentru pregatirea celor care vor face obiectul urmatorului sau mandat de primar.

"Ma bucur ca, in sfarsit, si acest proiect pe fonduri europene, pe care l-am demarat inca din 2017, a ajuns in etapa aprobarii pentru finantare. Desigur, faptul ca este vorba despre un proiect pe fonduri europene, ne da si garantia ca acesta va fi implementat, pentru ca desi sunt mai greu de obtinut, banii europeni sunt garantia ca schimbarile politice la nivel national nu vor influenta implementarea acestor proiecte", spune primarul Petrilei, Vasile Jurca.

Acest proiect european este, in opinia primarului social-democrat al Petrilei, unul deosebit de important, atat prin complexitatea sa, cat si prin obiectivele pe care si le propune.

"Cand am aplicat pentru acest proiect am avut in vedere atat chestiuni ce tin de infrastructura publica, dar si elemente de dezvoltare. Spre exemplu, vreau sa va spun ca acest proiect presupune reabilitarea unor strazi din orasul Petrila, precum strada Minei, strada I.D. Sirbu, strada Al. Sahia, strada T. Vladimirescu, strada 8 Martie, strada Lunca, strada Taii, strada 6 august. De asemenea, acest proiect presupune asfaltarea strazii Colonie Cimpa-Biraoni, incepand de la podul Colonie Cimpa, pe strada Biraoni, pana la Biserica Ortodoxa din Cimpa. Tot in acest proiect am inclus construirea unui Muzeu al Satului, pe o suprafata de 2 hectare, la intrarea in Jiet, care este o zona de tranzit a turistilor pe traseul Petrila-Cheile Jietului-Transalpina si care va pune in valoare zestrea si traditiile momarlanilor nostri. In plus, am inclus in acest proiect si modernizarea Parcului "Regele Mihai I", parcul istoric al Petrilei, unde vom reface inclusiv foisorul in care a fost primit Regele Mihai I cand a fost prezent in orasul Petrila si credem ca acest parc va fi nu doar inca un frumos loc de odihna si recreere pentru petrileni, ci si un punct de referinta pe viitoarea harta turistica a Petrilei. As mai evidentia de asemenea faptul ca, in acest complex pachet de proiecte am inclus si reabilitarea, modernizarea si dotarea Colegiului Tehnic "Constantin Brancusi", cu structura arondata, respectiv Gradinita cu PN nr. 2 din zona 8 Martie", explica primarul Vasile Jurca.

Acesta mai precizeaza ca proiectul mentionat nu este unul singular, practic intregul sau program politic fiind bazat pe proiecte deja aprobate, cea mai mare parte pe fonduri europene, care vor fi in mod cert realizate in urmatorii ani. Primarul Vasile Jurca spune ca deja au fost obtinuti banii europeni pentru implementarea mai multor proiecte de investitii, dupa cum urmeaza:

* Construire bloc de locuinte sociale in str. T. Vladimirescu, in spatele Ambulatoriului;

* Reabilitare Scoala Primara nr.3 corp 2 - Gradinita Cimpa;

* Dotari scoli: Scoala gimnaziala "ID Sirbu", Colegiul Tehnic "C. Brancusi" - Scolile gimnaziale nr. 2 si nr. 3, Scoala gimnaziala nr. 5 si Scoala gimnaziala nr.6;

* Reabilitarea strazilor de interes local: Prislop, Rosia, Cocosului, Digului, Minei, T. Vladimirescu, Taia.

Mai mult, Primaria Petrila a atribuit deja contractele pentru intocmirea proiectelor tehnice de executie si pentru alte obiective ce urmeaza a fi realizate in cadrul POR 2014-2020, dupa cum urmeaza:

* Construire bloc de locuinte sociale, in strada Prundului;

* Construire bloc de locuinte sociale, in strada Republicii;

* Reabilitare strazilor de interes public: str. Primaverii, str. 1 Iunie, str. Randunicii, str. Vulturului, str. Minei, str. T. Vladimirescu (zona Ambulatoriu), str. Republicii, str. Lunca, str. Predoni, str. Dobresti, str. Carpati, str. Apaductului, str. Izvorului, str. Jiet.

* Dotari pentru Biblioteca orasului Petrila.

Similar, la Petrila au fost deja semnate contractele pentru realizarea unor lucrari de interventie in scopul cresterii eficientei energetice la unele cladiri publice, dupa cum urmeaza:

* Scoala gimnaziala "I.D. Sirbu" - structura Scoala gimnaziala nr. 6 Petrila;

* Colegiul tehnic "Constantin Brancusi", respectiv Liceul, Scoala nr. 2 Lonea, Scoala gimnaziala nr. 5 Petrila;

* Scoala gimnaziala "I.D. Sirbu" Petrila;

* Centrul de Sanatate Multifuncional de la Petrila al SUP.

O serie de alte proiecte pentru care exista deja certitudinea realizarii in urmatorul mandat al primarului Vasile Jurca si al echipei PSD Petrila se numara cele care au drept scop regenerarea urbana si

mobilitatea. Cateva exemple de proiecte de acest fel sunt:

* Introducerea gazului metan pe mai multe strazi din orasul Petrila si localitatile apartinatoare Cimpa (Tirici, Rascoala), Taia si Jiet;

* Construirea unui pod de legatura intre drumul de centura si cel principal, la intrarea in Petrila;

* Construirea de noi sali de sport la Scoala nr. 1, Scoala nr.2 si Scoala nr. 6;

* Realizarea Parcului UNEX Jiet;

* Reabilitarea zonelor verzi din cartierele 8 Martie, Al. Sahia si Muncii;

* Realizarea liniei verde de autobuze electrice Green line Valea Jiului;

* Podul Prieteniei de la Lonea;

* Centru de Inovare si transfer tehnologic in parteneriat cu Universitatea din Petrosani;

* Reabilitarea altor strazi de interes local, precum: Dobresti 1si 2, Jiului, Mesteacanului, Predoni, Prevescior, Traian Vuia, T. Vladimirescu, Avram Iancu, 1 si 2, T. Vuia legatura cu centura orasului s.a.

"Avem in plan realizarea investitiilor publice prin care sa crestem gradul de confort al cetatenilor, dar si sa valorificam o serie de oportunitati de dezvoltare locala. Proiectele pe fonduri europene trebuie sa raspunda nevoilor incluse in Planul Regional de Dezvoltare, iar administratia pe care o conduc acorda cea mai mare atentie absorbtiei acestor fonduri. Drept urmare,. ADR Vest a realizat un raport cu situatia proiectelor publice depuse pentru atragerea finantarilor europene, iar in topul oraselor hunedorene conduce detasat orasul Petrila, avand depuse un numar de 18 proiecte in mandatul care se incheie acum, acestea vizand peste 35 de investitii care raspund nevoilor comunitatii noastre. Impreuna cu echipa PSD Petrila, am demonstrat ca Petrila e pe drumul cel bun si va asigur ca asa va ramane si in anii urmatori", a declarat Vasile Jurca, primarul orasului Petrila.

Comandat de PSD - Organizatia judeteana Hunedoara

CUI 21200019
Luni, 21 Septembrie 2020, ora 15:31
Sursa: Jurnalul Vaii Jiului

Jurnalul Vaii Jiului
Cele mai citite stiri
Unde a lovit noul coronavirus, in judetul Hunedoara
Directia de Sanatate Publica a Judetului Hunedoara a publicat marti un raport cu privire la situatia ...
Localitatile din judetul Hunedoara cele mai afectate de noul coronavirus
In judetul Hunedoara, in ultimele 24 de ore au fost inregistrate 43 de noi cazuri de infectari cu ...
Soferita beata "infipta" intr-o masina parcata
O femeie care s-a urcat la volanul masinii, desi se afla in stare de ebrietate, n-a mai putut tine ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor