Junior rangeri in Parcul Natural Gradistea Muncelului Cioclovina

   

"GARDIENI ECOLOGICI", INCA DE PE BANCILE SCOLII

Copii din Pui, Bosorod si Baru Mare au fost invatati cum sa apere o arie protejata, in cadrul unui proiect de educatie ecologica

Timp de sase luni si jumatate, elevi din trei comune ale judetului Hunedoara au invatat despre importanta ariilor protejate, cum trebuie aparate acestea, dar si cum sa se orienteze, cu ajutorul hartilor si al instrumentelor, in interiorul unui parc natural. Copiii au fost "scoliti" in cadrul unui proiect de educatie ecologica, ce a ajuns acum la final, 15 elevi devenind "juniori rangeri" in Parcul Natural Gradistea Muncelului Cioclovina.

Proiectul, initiat de Clubul Sporturilor Montane Hunedoara, in parteneriat cu administratia Parcului Natural Gradistea Muncelului Cioclovina si Inspectoratul Scolar al Judetului (ISJ), a inceput in luna aprilie. Finantat de Fundatia pentru Parteneriat Miercurea Ciuc si o companie petroliera, prin programul "Spatii verzi", componenta Arii naturale protejate, proiectul a urmarit informarea a 300 de elevi de gimnaziu, din localitatile hunedorene Pui, Baru Mare si Bosorod, in vederea recunoasterii valorilor ecologice si necesitatii conservarii habitatelor forestiere din Parcul Natural Gradistea Muncelului Cioclovina. Astfel, pe parcursul celor sase luni si jumatate, cat s-a desfasurat proiectul, copiii au fost angrenati in mai multe activitati menite sa le insufle importanta pe care o au ariile protejate, dar si sa le formeze deprinderi de orientare in habitatele forestiere. La final, 15 dintre ei au fost formati ca "rangeri juniori", pentru a sustine activitatile de management ale zonelor forestiere din aria protejata.

Ghizi pentru colegi

Rezultatele obtinute la incheierea proiectului au fost prezentate la Scoala Generala din Bosorod, unde copiii angrenati in activitati s-au adunat, primind de la initiatorii proiectului steagul "Junior Ranger", ca simbol al implicarii lor in protectia naturii pe teritoriul Parcului Natural Gradistea Muncelului Cioclovina. Totodata, elevii au primit si invitatia de a participa si anul viitor, ca voluntari pentru natura la nivelul judetului Hunedoara, intr-un concurs al carui simbol va fi steagul "Junior Ranger".

La final, a avut loc si o activitate practica. Cei 15 copii formati ca "rangeri juniori" au avut rolul de ghizi pentru colegii lor de scoala si invitati. Ei au parcurs o poteca tematica, realizata in tabara "Sunt junior ranger in Parcul Natural Gradistea Muncelului Cioclovina ", iar pentru ca vizita sa fie mai atractiva, au intrat cu totii intr-un joc. Impartiti in trei echipe de cercetatori, ei au trebuit sa recunoasca plantele din habitatul forestier si sa treaca cu succes toate probele surpriza.
Joi, 29 Septembrie 2011, ora 00:00
Sursa: Servus Hunedoara

Servus Hunedoara
Cele mai citite stiri
Politistul Florin Bolosin, trecut in rezerva. Ce spune despre munca in Politie
Florin Bolosin, politistul care a adoptat doi copii si a incercat sa infieze un prunc aruncat de ...
Conducerea Inspectoratului Scolar, reinnoita
Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean este noua, dar nu in intregime. Stim ca inspectorul ...
COVID-19. Raportari diferite in judetul Hunedoara
Pana astazi, in Romania, au fost confirmate 19.517 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor