O fotografie de la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia, expusa la muzeul devean

   

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva (MCDR) aduce in atentia celor interesati, la categoria "Exponatul lunii", o piesa ce poate fi admirata in spatiul special amenajat la intrarea in Palatul Magna Curia, mai exact o fotografie reprodusa dupa un cliseu original.
"Piesa a intrat in patrimoniul institutiei noastre in anul 1976, in cadrul unei donatii consistente facute de catre fostul capitan Valeriu Pascu, din Regimentul 64 Infanterie Orastie. Prin acest demers expozitional, Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva doreste sa marcheze 99 de ani de la momentul 1 Decembrie 1918, oferind publicului o piesa de reala valoare. In fotografie, donatorul, pe atunci locotenentul Valeriu Pascu, din Regimentul 64 Infanterie Orastie, se gaseste in spatele altui hunedorean celebru, dr. Aurel Vlad din Orastie, in timpul discursului pe una din tribunele amplasate la Alba Iulia, prin care se aducea la cunostinta celor prezenti mesajul delegatilor la Marea Adunare Nationala care adoptase Rezolutia Unirii.

Potrivit mentiunilor, este vorba chiar despre tribuna principala. In catalogul-inventar figureaza urmatoarea consemnare: *Obiecte donate de Pascu Valeriu, fost combatant, care a indeplinit functia de port-drapel al garzii nationale din Orastie, participant la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia (Adresa actuala: str. Aurel Vlaicu, nr. 34, Sector II, Bucuresti)*", se arata in comunicatul reprezentantilor MCDR. (M.Serban)
Duminica, 03 Decembrie 2017, ora 19:38
Sursa: Mesagerul Hunedorean

Mesagerul Hunedorean
Cele mai citite stiri
Ce s-a ales de calea ferata a Hunedoarei, pe care circulau trenurile cu mii de muncitori ai combinatului VIDEO
Calea ferata Hunedoara - Simeria a fost infiintata in 1884, iar pe ea circulau trenurile ce mii de ...
Situatie epidemiologica generala in judetul Hunedoara - 21 ianuarie 2021
Situatia epidemiologica generala si a focarelor, inregistrata in aceasta dimineata este ...
Si-a varsat nervii pe taximetrist
Un inginer si un taximetrist au fost protagonistii incidentului in urma caruia primul s-a ales cu o ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor