Parlamentul a votat ca spitalele sa revina in subordinea autoritatilor locale, care numesc managerii. Se schimba, din nou, conducerea la Spitalul Judetean

   

Sorina Popa
In decurs de o saptamana am avut mai multe acte normative referitoare la starea de alerta, care se bat cap in cap. A fost o ordonanta, o lege, o hotarare de guvern, iar ieri, am asistat la votul parlamentarilor pentru hotararea de guvern data pentru starea de alerta.

Aceasta din urma a avut mai multe amendamente, facute de Opozitie. Unul dintre acestea se refera la cine numeste, demite managerii de spitale, unitati care sunt in subordinea administratiilor locale. Insa, pe parcursul starii de urgenta si acum pe cea de alerta, Puterea si-a pus oamenii pe posturi.

Amendament la hotararea de guvern

Si, din nou se schimba modificarea cu numirea conducatorilor la Spitalul Judetean de Urgenta Deva. Spital care de astazi se deschide partial si pentru bolnavii non-COVID. In prezent, aici, echipa manageriala este formata din medicii Bianca Glodean si Marius Blendea, numiti prin ordinul ministrului Sanatatii.

Ieri, plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului a adoptat Hotararea privind incuviintarea Starii de Alerta pe intreg teritoriul Romaniei, incepand cu data de 18.05.2020, pe o durata de 30 de zile. Au fost 372 de voturi "pentru", 37 de voturi "impotriva", 6 abtineri si doi parlamentari nu au vrut sa voteze. Hotararea a fost insa adoptata cu unele modificari, printre care si "Art. 31. - Autoritatile publice locale, pentru unitatile sanitare din subordinea lor, exercita atributia de numire, suspendare si eliberare din functie a persoanelor care ocupa functii de conducere in cadrul acestor unitati in conditiile legii".

A fost scandal pe aceasta modificare, liberalii au spus ca PSD vrea sa-i lase pe baronii locali sa-si puna oamenii la spitale. In replica, social-democratii au spus ca, din contra, au propus amendamentul tocmai ca sa nu mai puna guvernul in posturile de manageri la spitale chelneri sau proprietari de firme de pompe funebre, coafeze.

Intra in vigoare cand apare in Monitorul Oficial

In judet, ne intereseaza situatia de la Spitalul Judetean de Urgenta Deva si cum afecteaza hotararea privind starea de alerta votata ieri in Parlament.

Daniel Dan, secretarul judetului, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, ca dupa ce "va aparea in Monitorul Oficial hotararea, atunci presedintele Consiliului Judetean va face din nou numirile pentru managerul Spitalului Judetean de Urgenta si pentru postul de director medical. Adevarul ca este vorba de un concurs de acte normative. In aceste conditii, ultimul act normativ intra in vigoare odata cu aparitia in Monitorul Oficial, devenind aplicabil", a declarat Daniel Dan, secretarul judetului Hunedoara.

Mircea Bobora, presedintele CJ Hunedoara, sustine ca "este o adevarata bulibaseala cu numirea echipei manageriale la spitalul devean. O bulibaseala mai periculoasa decat pandemia". O precizare importanta. Daca presedintele Consiliului Judetean numeste managerii, trebuie ca ministrul Sanatatii sa revoce ordinul prin care a numit conducerea la spitalul devean.

In aceste conditii, urmarim cu mare atentie ce se va mai intampla in telenovela numirii conducerii la spitalul din Deva.
Miercuri, 20 Mai 2020, ora 23:38
Sursa: Mesagerul Hunedorean

Mesagerul Hunedorean
Cele mai citite stiri
Cum s-a lucrat la noua magistrala feroviara Simeria - Gurasada
Asocierea FCC - ASTALDI a prezentat un bilant al lucrarilor de modernizare a infrastructurii ...
Conducerea Inspectoratului Scolar, reinnoita
Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean este noua, dar nu in intregime. Stim ca inspectorul ...
Politistul Florin Bolosin, trecut in rezerva. Ce spune despre munca in Politie
Florin Bolosin, politistul care a adoptat doi copii si a incercat sa infieze un prunc aruncat de ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor