Si in judetul nostru se poate preleva plasma de la bolnavii de coronavirus

   

De ieri, este functional primul aparat de plasmafereza din judet, la Centrul de Transfuzie Judetean Hunedoara. Laboratorul unde este instalat aparatul medical se afla la "Spitalul Municipal Dr. Alexandru Simionescu" Hunedoara, a carui conducere a asigurat spatiul necesar si administrarea laboratorului, a informat Prefectura Hunedoara.
Plasmafereza reprezinta o tehnica transfuzionala care permite prelevarea doar a plasmei de la un donator de sange. Plasma serveste apoi la tratarea bolilor fie ca atare, fie purificata.

"Specialistii Centrului de Transfuzie Judetean Hunedoara vor contacta persoanele vindecate de Covid-19 care doresc sa doneze sange, urmand ca plasma rezultata sa fie folosita in tratarea pacientilor imbolnaviti de noul coronavirus si aflati intr-o stare avansata a bolii.

Aparatul medical a fost donat de compania "BESAMEX" care, in urma unui acord incheiat cu Ministerul Sanatatii, doneaza astfel de aparate medicale si altor spitale din tara", se arata intr-un comunicat al prefecturii.

"Pentru zona noastra, functionarea unui astfel de aparat este deosebit de folositoare din punct de vedere medical, avand in vedere si numarul mare de cazuri pozitive inregistrate in judet de la inceputul monitorizarii. Finantarea pentru acest tip de transfuzie va intra intr-un program national de sanatate publica initiat de Ministerul Sanatatii", a declarat Vasilica Poteca, prefectul judetului, care s-a deplasat la Hunedoara pentru a vedea conditiile in care functioneaza aparatul de plasmafereza. (A.Nastase)
Joi, 21 Mai 2020, ora 23:36
Sursa: Mesagerul Hunedorean

Mesagerul Hunedorean
Cele mai citite stiri
Cum s-a lucrat la noua magistrala feroviara Simeria - Gurasada
Asocierea FCC - ASTALDI a prezentat un bilant al lucrarilor de modernizare a infrastructurii ...
Conducerea Inspectoratului Scolar, reinnoita
Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean este noua, dar nu in intregime. Stim ca inspectorul ...
Politistul Florin Bolosin, trecut in rezerva. Ce spune despre munca in Politie
Florin Bolosin, politistul care a adoptat doi copii si a incercat sa infieze un prunc aruncat de ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor