Situatie fara precedent la Termocentrala Mintia! Salariatii n-au reluat lucrul si ameninta cu demisii in bloc!

   

Sorina Popa
Situatie fara precedent in istoria functionarii Termocentralei Mintia! Angajatii au refuzat sa porneasca, ieri, instalatiile de la un grup energetic, asa cum era planificat, o parte dintre acestia semnand tabele cu demisii in bloc. In aceste conditii, un sfert din blocurile din Deva sunt fara apa calda de mai multe zile, iar situatia nu pare sa se imbunatateasca.Sindicatele, dupa ce greva salariatilor de aici a fost declarata ilegala de magistrati, sustin ca nu sunt implicate in protestul spontan.

Au refuzat dialogul cu sefii

Ieri,conducerea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) a ajuns la Termocentrala Mintia, in incercarea de

a-i determina pe oameni sa inceapa lucrul, insa acestia au refuzat."Este o decizie a instantei de judecata pe care trebuie sa o respectam", a declarat administratorul special al CEH, Cristian Rosu (foto), referindu-se la faptul ca termocentrala ar fi trebuit pornita ieri dimineata.

Tribunalul Hunedoara a decis ca protestul salariatilor de la termocentrala Mintia este unul ilegal, motiv pentru care liderii celor doua sindicate de la aceasta unitate au solicitat colegilor lor sa reia lucrul.Termocentrala Mintia a fost oprita pe data de 6 septembrie, deoarece nu mai avea carbune in depozite, dupa care luni, 7 septembrie, angajatii unitatii au declansat un conflict spontan.

Tot ieri, Biroul de presa al Prefecturii Hunedoara a transmis cu un comunicat: "Astazi, 17 septembrie 2020, la primele ore ale diminetii, Termocentrala Mintia trebuia sa furnizeze apa calda pentru locuitorii Devei si energie electrica in Sistemul Energetic National. Dar, acest lucru nu a putut fi realizat pentru ca protestul unei parti a angajatilor continua, cu toate ca Institutia Prefectului a fost asigurata ca activitatea va fi reluata, pe ambele componente.La solicitarea prefectului judetului Hunedoara, Vasilica Poteca, conducerea Complexului Energetic Hunedoara, reprezentata de Cristian Rosu-Administrator special si Samuel Dioane-Director general, a fost prezenta astazi pentru discutii cu protestatarii. Acest lucru nu a putut fi posibil pentru ca energeticienii care continua protestul au refuzat orice forma de dialog. Este de neinteles atitudinea negativa a angajatilor de la Termocentrala Mintia, mai ales a celor calificati sa reporneasca productia, in conditiile in care salariile sunt platite la zi, iar conform discutiilor dintre grevistii foamei si reprezentantul guvernului in judetul Hunedoara, prin care au incetat aceasta forma de protest, drepturile suplimentare prevazute in Contractul Colectiv de Munca vor fi platite in cel mai scurt timp posibil. Prefectul judetului Hunedoara, Vasilica Poteca, solicita de urgenta Termocentralei Mintia sa respecte contractul pe care il are cu Primaria municipiului Deva si sa reia furnizarea apei calde. Prin platile efectuate de Primaria Deva catre Termocentrala Mintia, reprezentand subventiile pentru agentul termic furnizat, locuitorii Devei si-au achitat obligatiile fata de producatorul energiei termice. Prefectul judetului, Vasilica Poteca, asteapta ca si Termocentrala Mintia, prin angajatii sai, sa respecte prevederile contractuale referitoare la furnizarea apei calde in Deva, problemele oamenilor fiind tot timpul considerate prioritare pentru Institutia Prefectului".

"Cetateanul, la cosul de gunoi al politicii romanesti"

"Romania scrie in aceasta perioada o pagina neagra in istoria energeticii romanesti! Termocentrala Mintia la zero pentru a 12-a zi consecutiva. Guvernul Romaniei ramane indiferent la prabusirea Sistemului Energetic National. Ministrul Energiei este ocupat cu campania electorala. Municipiul Deva fara apa calda si cu incertitudinea asigurarii caldurii in locuinte la iarna. Institutiile de siguranta ale statului trebuie sa intervina urgent. Presedintele Romaniei nu a convocat CSAT pe aceasta tema cu toate ca a fost sesizat in scris.Trist. Doar in Romania se poate pune cetateanul la cosul de gunoi al politicii romanesti", a scris pe pagina sa de Facebook liderul sindical Cristian Istoc. Sindicatul condus de el a solicitat SRI, DNA, sa intervina in aceasta situatie. "Solicitam analiza situatiei de la Termocentrala Mintia, pentru a putea vedea daca oprirea termocentralei se face in interesul altor state vecine cu Romania", scriu sindicalistii in solicitarea catre institutiile mai sus mentionate.
Joi, 17 Septembrie 2020, ora 23:41
Sursa: Mesagerul Hunedorean

Mesagerul Hunedorean
Cele mai citite stiri
Tragedie pentru o familie din judetul Hunedoara: tanar mort la pescuit
Un tanar de 25 de ani, din comuna Bretea Romana, a murit electrocutat pe malul raului Olt in zona ...
Unde a lovit noul coronavirus, in judetul Hunedoara
Directia de Sanatate Publica a Judetului Hunedoara a publicat marti un raport cu privire la situatia ...
Soferita beata "infipta" intr-o masina parcata
O femeie care s-a urcat la volanul masinii, desi se afla in stare de ebrietate, n-a mai putut tine ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor