Un aparat de fotografiat, vechi de circa 80 de ani - exponatul lunii, la muzeul din Deva

   

Un aparat de fotografiat, vechi de aproape opt decenii, poate fi admirat pe tot parcursul acestei luni de vizitatorii care trec pragul Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane (MCDR) din Deva. Acesta este prezentat in cadrul traditionalei actiuni intitulata "Exponatul lunii".Aparatul de fotografiat cu burduf "AGFA Billy-Record cu lentile Anastigmat Jgestar", cu diafragma cuprinsa intre 1:8.8 si 1:16 mm, a fost fabricat intre anii 1933 si 1942. Acesta este insotit de doua role de film in format lat, dar si de mai multe fotografii (6×9 cm), realizate cu asemenea role, piese aduc indicii suplimentare despre interesul aratat de hunedoreni artei fotografice.

Fotografiile expuse sunt doar cateva dintre cele realizate cu mai sus mentionatul aparat de fotografiat, de catre un fotograf amator (mai precis fara atelier fotografic), de profesie farmacist, Mircea Pompiliu Selmerean. "Una dintre ele reda un instantaneu surprins la un eveniment organizat la Complexul Memorial <> (situat in satul Bintinti, orasul Geoagiu, judetul Hunedoara), in fotografie fiind imortalizati mai multi participanti care s-au grupat in fata bustului aviatorului, bust realizat in 1933 de catre sculptorul Ion Dumitriu-Barlad. Mai multe fotografii sunt semnate "Foto: Pompi", ele redand personaje, peisaje sau aspecte de arhitectura locala din localiatatea unde si-a petrecut copilaria farmacistul-fotograf (Sibot, azi in judetul Alba), dar si din mai multe locuri prin care l-au purtat pasii pe autor". Nascut pe 17 februarie 1924, urmeaza scoala primara la Sibot (1930-1935), apoi cursurile Liceului "Aurel Vlaicu" din Orastie (1935-1943). Studiile la Facultatea de Farmacie le incepe la Bucuresti, dar le finalizeaza la Cluj, in 1948. Anul urmator, in urma unei delatiuni prin care a fost acuzat ca nu a specificat ca ar fi fost membru al Partidului National Esaranesc este condamnat la opt ani de inchisoare. Trece prin inchisorile de la Cernavoda Port, Aiud, Gherla, Oradea s.a., dar si prin lagarul de munca "Peninsula", langa Valea Neagra (Canalul Dunare - Marea Neagra). In 1957 este eliberat si incepe sa practice meseria de farmacist si sa-si dedice timpul liber pasiunii pentru fotografie", a mentionat dr. Daniel I. Iancu, cercetator stiintific III in cadrul Sectiei de Istorie si Arta a Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane Deva.

Exponatul poate fi admirat in spatiul special amenajat si dedicat Proiectului "Exponatul Lunii", din holul Castelului Magna Curia, pe tot parcursul lunii februarie 2020, de marti pana duminica, intre orele 09:00-17:00.
Joi, 13 Februarie 2020, ora 17:02
Sursa: Servus Hunedoara

Servus Hunedoara
Cele mai citite stiri
Ce s-a ales de calea ferata a Hunedoarei, pe care circulau trenurile cu mii de muncitori ai combinatului VIDEO
Calea ferata Hunedoara - Simeria a fost infiintata in 1884, iar pe ea circulau trenurile ce mii de ...
Situatie epidemiologica generala in judetul Hunedoara - 21 ianuarie 2021
Situatia epidemiologica generala si a focarelor, inregistrata in aceasta dimineata este ...
Si-a varsat nervii pe taximetrist
Un inginer si un taximetrist au fost protagonistii incidentului in urma caruia primul s-a ales cu o ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor