Violenta in familie a scazut in judet

   

In judet, numarul cazurilor inregistrate de violenta domestica este in scadere. Conform reprezentantilor Directiei de Asistenta Sociala (DAS) din Deva, in anul 2012, acestea au scazut la jumatate fata de anul precedent, iar anul acesta, pana in momentul de fata, nu a fost raportat nici un asemenea caz.

Abuzul in interiorul unei familii poate lua multe forme: jigniri, cuvinte grele, izolarea de prieteni si familie, amenintari si atacuri, care, de multe ori, pot duce la spitalizarea sau chiar moartea unuia dintre parteneri. Este bine ca in judet a scazut numarul cazurilor inregistrate, dar violenta domestica este un fenomen mult mai amplu decat o arata statisticile. Multe fapte raman neraportate, deoarece oamenilor le este frica sa intervina. Insa, este bine ca hunedorenii sa denunte asemenea fapte, pentru ca ele sa nu ia amploare.

Oricine poate reclama un caz de violenta in familie, dar cererea de cazare intr-un adapost de urgenta trebuie scrisa si semnata de catre victima, deoarece fara acordul acesteia, nu se poate face nimic. In cazul in care persoana agresata are si copii minori, acestia vor fi cazati si ei in centrul de urgenta. Daca victima are copii majori, care nu au unde sta si nu se pot intretine singuri, la fel, se vor interna impreuna cu mama abuzata. Neaparat, trebuie sa se faca o reclamatie la politie,

iar victima trebuie sa aiba domiciliul stabil in municipiul Deva sau in satele limitrofe, pentru ca reprezentantii DAS sa poata interveni. De asemenea, este recomandata si obtinerea unui certificat medico-legal. Urmeaza ca cei de la DAS sa faca o ancheta sociala, in care vor fi analizate mai multe aspecte ale familiei respective, precum: situatia financiara, agresiunea suferita, daca exista sau nu un istoric al cazului. Victima/victimele stau in tot acest timp in centrul de urgenta, a carui adresa este secreta. Acolo primesc consiliere sociala, psihologica si, daca se doreste, consiliere juridica. In adapost se poate sta doar trei luni, timp in care DAS va incerca sa ajute victima sa-si gaseasca un serviciu si un loc unde sa locuiasca. Persoana abuzata poate parasi adapostul daca doreste, insa, daca revine a doua oara, prezentarea unui certificat medico-legal este obligatoriu.

"Am avut un caz mai special, cand agresorul a gasit adresa centrului de urgenta si venea acolo zilnic. Statea in strada si nu facea nimic, doar ne privea, dar era de ajuns ca victimele sa se sperie. Din fericire, totul s-a rezolvat cu bine si dupa cateva zile, acesta n-a mai venit", spune Laura Ivascu, asistent social in cadrul Directiei de Asistenta Sociala din Deva.

Share this:Email
Facebook
Twitter
Google +1
LinkedIn
Print
Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 00:59
Sursa: Mesagerul Hunedorean

Mesagerul Hunedorean
Cele mai citite stiri
Inca un medic hunedorean a murit, dupa ce fusese infectat cu coronavirus
Doliu in Spitalul Judetean de Urgenta din Deva. Medicul Ileana Moca a murit in Sectia de Anestezie ...
Ce i-au transmis medicii din Hunedoara prefectului, dupa decizia controversata de declarare a unitatii medicale ca spital Covid
Sorina Popa Scandalul legat de spitalul din municipiul Hunedoara, dupa ce acesta a fost declarat ...
COVID-19 in judetul Hunedoara: peste 3 cazuri la mia de locuitori. Ce orase au depasit acest prag
COVID-19 in judetul Hunedoara: judetul inregistreaza o medie peste 3 cazuri la mia de locuitori. A ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor