Ferma de la Vaidei

   

Investitii in dezvoltare, extindere Si modernizare

Dupa parerile expertilor, in ceea ce priveste Romania si sansa unei dezvoltari reale, agricultura si zootehnia sunt considerate componentele principale ale unei relansari economice. Ferma din localitatea Vaidei, comuna Romos a fost preluata de catre "LACTO AGRAR", firma ce face parte din grupul de firme DN AGRAR cu sediul in Alba Iulia.

Principalul obiectiv al acestei firme este investitia in dezvoltare si extindere, atat in ceea ce priveste marirea numarului de vaci, cat si modernizarea fermei din punct de vedere al instalatiilor si echipamentelor necesare pentru producerea laptelui in cele mai bune conditii.

Tehnologie moderna, munca Si seriozitate

Valoarea lucrarilor de modernizare si extindere a fermei de la Vaidei se ridica la 1,5 milioane de euro. Astfel, de la preluarea fermei, cu un efectiv de animale de 600 capete, 550 vaci cu lapte, 50 juninci gestante, cu o productie de aproximativ 10.500 litri lapte pe zi si dupa marirea efectivului de vaci cu lapte, ajungand la 1.200 capete, s-a ajuns la performanta atingerii pragului de 25.000 litri lapte pe zi. La "Ferma Vaidei" putem vorbi de profesionalismul investitorului si al administratorului acestui mare proiect, incepand de la a gestiona valorificarea laptelui pana la operatiunile de achizitii si dezvoltare. Investitorul, concernul olandez DN AGRAR, isi aduce aportul in dezvoltare atat din punct de vedere financiar, cat si al experientei in agricultura si zootehnie. Astfel, Olanda a ajuns la acest moment, dupa SUA, cel mai important exportator de produse agricole, desi are de sapte ori mai putin teren agricol decat Romania. Ferma de vaci de la Vaidei a fost preluata de la Albalact Alba Iulia, in martie 2011, cu un efectiv de 600 de capete de vaci de lapte, iar in momentul de fata deti-ne peste 1.200 de capete. Au atins repede timp o productie de 25.000 litri lapte pe zi, toate acestea facandu-se cu tehnologie moderna, multa munca si seriozitate. La ferma se foloseste numai material seminal de inalta valoare genetica, toate vacile fiind de rasa Holstein Friza. Amelioratorii au incercat sa schimbe cat mai putin mediul inconjurator pentru a fi cat mai apropiata de conditiile naturale. Intotdeauna s-au folosit mijloacele cele mai simple si ieftine. Acestea au dus la formarea unei rase care nu are nevoie de conditii speciale de intretinere si se adapteaza usor la conditiile climatice.

Colaborare cu un specialist olandez

"Ferma a fost cumparata pentru 4,7 milioane de euro la 1 martie 2011, investitorul fiind Jan de Boer, cetatean olandez. El a vazut in Romania o mare oportunitate de a face agricultura si crede in potentialul Romaniei. In ferma lucreaza 40 de oameni din Vaidei, iar seful de ferma Calin Gligor a fost la un training de 6 luni, in Germania, impreuna cu responsabilul de la vitei Adrian Butcovan. Acum ferma este condusa dupa sistemul din Germania, iar popularea fermei se face cu vaci din Olanda, Germania, Franta si Danemarca, pretul unei astfel de vacute fiind de 1.400 -1.600 euro. In ceea ce priveste calitatea furajului, acesta este bine selectionat si controlat, animalele fiind hranite continuu cu furaje. Astfel, o vaca are nevoie de o cantitate de apa de 90-100 litri pe zi si mananca 45-50 kg de furaj in 24 de ore. Vacile sunt impartite pe categorii (grupuri) de stari fiziologice si productii de lapte si mananca proportional cu productia de lapte in care se regaseste. Fiecare vaca are la gat o curea cu numar si cu un cip, astfel se stiu toate informatiile despre vaci: cat lapte dau in fiecare zi, data insamantarii, data fatarii, arborele genealogic, daca face tratament cu antibiotic, toate informatiile. Pentru a asigura hrana animalelor, ferma cultiva, in comuna Romos, la Vaidei, peste 1.500 ha teren agricol cu cereale. Anul acesta vom construi o noua sala de muls, moderna, tip carusel, pentru ca vrem sa crestem efectivul pana la 2.500 de capete vaci de lapte. De asemenea, la Garbova de Sebes (Reciu) concernul olandez DN AGRAR a construit de la "firul ierbii" o ferma de vaci cu o capacitate de 2.500 de capete. Primele grajduri au fost deja date in functiune si ele adapostesc peste 1.200 de vaci. Lucram alaturi de un olandez, Joost van der Linde, pe care il consideram colegul si prietenul nostru. Este un tanar foarte comunicativ si, desi este in Romania de doar trei ani, vorbeste limba noastra aproape perfect. El este responsabil de partea vegetala (culturi), tractoare, dar si de buna functionare a fermei de vaci", sustine Adina Trufas (foto sus), responsabil ferme DN AGRAR.

Vacute nepretentioase si cu productie mare de lapte

Rasa de vaci Holstein Friza (foto) s-a format in nord vestul Europei, are origini in vechile populatii locale baltate cu negru care, incepand cu secolul al XVIII-lea, au fost supuse unei activitati foarte intense de selectie, in special pentru productia de lapte. In selectia realizata pentru formarea acestei rase s-au urmarit productia ridicata de lapte si adaptarea rasei la mulsul mecanic. Bovinele din aceasta rasa se pot intretine conditii optime in hale partial acoperite, in sistem liber, in grup, rezistand foarte bine la temperaturile scazute.
Citeste mai multe despre ferma Vaidei investitii ferma Vaidei
Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 00:00
Sursa: Servus Hunedoara

Servus Hunedoara
Cele mai citite stiri
Unde se afla focarele de coronavirus in judetul Hunedoara
Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica a Judetului Hunedoara au publicat luni, un raport cu ...
Pogocsan si Ilies, viceprimarii Devei
Sorina Popa Municipiul Deva va avea un viceprimar de la UDMR, Ferdinand Pogocsan (foto stanga) si ...
Vai de capul nostru! Covidul incepe sa faca ravagii in judet!
Adriana Nastase Un numar de 19 focare de Covid au fost declarate in judetul Hunedoara, iar 66 de ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor