Ferma de vaci de la Vaidei

   

Modernizare Si extindere

Ferma de la Vaidei din judetul Hunedoara a fost preluata de catre "LACTO AGRAR", firma ce face parte din grupul de firme DN AGRAR cu sediul in Alba Iulia. Principalul obiectiv este investitia in dezvoltare si extindere, atat in ceea ce priveste marirea numarului de vaci, cat si modernizarea fermei din punct de vedere al instalatiilor si echipamentelor necesare pentru producerea laptelui in cele mai bune conditii. Valoarea lucrarilor de modernizare si extindere a fermei de la Vaidei se ridica la 1,5 milioane de euro. Astfel, de la preluarea fermei, cu un efectiv de animale de 600 de capete, 550 de vaci cu lapte, 50 juninci gestante, cu o productie de aproximativ 10.500 litri lapte pe zi si dupa marirea efectivului de vaci cu lapte, ajungand la 1.200 capete, s-a ajuns la performanta atingerii pragului de 25.000 litri lapte pe zi. La ferma de la Vaidei putem vorbi de profesionalismul investitorului si al administratorului acestui mare proiect, incepand de la a gestiona valorificarea laptelui pana la operatiunile de achizitii si dezvoltare. Investitorul, concernul olandez DN AGRAR, isi aduce aportul in dezvoltare atat din punct de vedere financiar, cat si al experientei in agricultura si zootehnie. Astfel Olanda a ajuns la acest moment, dupa SUA, cel mai important exportator de produse agricole, desi are de sapte ori mai putin teren agricol decat Romania.

Munca, seriozitate Si planuri de viitor

Ferma de vaci de la Vaidei a fost preluata, cumparata, de la Albalact Alba Iulia, in martie 2011, cu un efectiv de 600 de capete de vaci de lapte si in momentul de fata detine peste 1.200 de capete. Au atins in scurt timp o productie de 25.000 litri lapte pe zi, toate acestea facandu-se cu tehnologie moderna, multa munca si seriozitate. La ferma se foloseste numai material seminal de inalta valoare genetica, toate vacile fiind de rasa Holstein Friza. Aceasta rasa s-a facut remarcata prin productia ridicata de lapte.

Mai multe societati germane si olandeze au constituit DN AGRAR Group SRL si au inceput sa construiasca o ferma satul Reciu, din Garbova de Sebes, judetul Alba. Ferma va avea patru grajduri cu 2.000 de vaci de lapte. Capitalul este preponderent olandez. In luna aprilie 2011 au venit primele 200 de vaci, iar acum detine un numar de peste 1.200 de exemplare. Compania cultiva in Garbova peste 3.000 de hectare de teren pentru furaje. Deocamdata, sunt in constructie doua grajduri a cate 500 de animale. Ferma va avea numai vaci Holstein si se va intinde pe 18 ha. Sala de muls, de tip H, are 60 de posturi. Vacile se vor mulge de 3 ori pe zi, adica 18 ore, alte 3-4 ore vor fi dedicate spalarii instalatiilor, iar programul de lucru va fi pe trei schimburi.

Adina Trufas, responsabil ferme DN AGRAR

"Acum ferma este condusa dupa sistemul din Germania, iar popularea fermei se face cu vaci din Olanda, Germania, Franta si Danemarca, pretul unei astfel de vacute fiind de 1.400 -1.600 euro. In ceea ce priveste calitatea furajului, acesta este bine selectionat si controlat, animalele fiind hranite continuu cu furaje. Astfel, o vaca are nevoie de o cantitate de apa de 90-100 litri pe zi si mananca 45-50 kg de furaj pe zi. Vacile sunt impartite pe categorii (grupuri) de stari fiziologice si productii de lapte si mananca proportional cu productia de lapte in care se regaseste. Fiecare vaca are la gat o curea cu numar si cu un cip, astfel se stiu toate informatiile despre ele: cat lapte dau in fiecare zi, data insamantarii, data fatarii, arborele genealogic, daca face tratament cu antibiotic, toate informatiile. Pentru a asigura hrana animalelor, ferma cultiva, in comuna Romos - Vaidei, peste 1.500 de hectare de teren agricol cu cereale. De asemenea, la Garbova de Sebes (Reciu) concernul olandez DN Agrar a construit o ferma de vaci cu o capacitate de 2.500 de capete. Primele grajduri au fost deja date in functiune si adapostesc peste 1200 de vaci" - Adina Trufas (foto), responsabil ferme DN AGRAR

Se va mari efectivul de vacute pana la 2.500

Ferma de la Vaidei a fost cumparata pentru 4,7 milioane de euro la 1 martie 2011 de investitorul Jan de Boer, cetatean olandez. Acesta a vazut in Romania o mare oportunitate de a face agricultura si crede in potentialul Romaniei. In ferma lucreaza 40 de oameni din satul Vaidei. Anul acesta, la Vaidei va fi construita o noua sala de muls, moderna, tip carusel, pentru ca se doreste marirea efectivului pana la 2.500 de vaci de lapte.
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 00:00
Sursa: Servus Hunedoara

Servus Hunedoara
Cele mai citite stiri
Unde se afla focarele de coronavirus in judetul Hunedoara
Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica a Judetului Hunedoara au publicat luni, un raport cu ...
Pogocsan si Ilies, viceprimarii Devei
Sorina Popa Municipiul Deva va avea un viceprimar de la UDMR, Ferdinand Pogocsan (foto stanga) si ...
Vai de capul nostru! Covidul incepe sa faca ravagii in judet!
Adriana Nastase Un numar de 19 focare de Covid au fost declarate in judetul Hunedoara, iar 66 de ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor