Ferma de vaci de la Vaidei

   

Calitatea are durabilitate in timp

"LACTO AGRAR", firma ce face parte din grupul de firme DN AGRAR cu sediul in Alba Iulia a preluat ferma de vaci de la Vaidei din judetul Hunedoara.

Principalul obiectiv este investitia in dezvoltare si extindere, atat in ceea ce priveste marirea numarului de vaci, cat si modernizarea fermei din punct de vedere al instalatiilor si echipamentelor necesare pentru producerea laptelui in cele mai bune conditii. Valoarea lucrarilor de modernizare si extindere a fermei de la Vaidei se ridica la 1,5 milioane de euro. Investitorul, concernul olandez DN AGRAR, isi aduce aportul in dezvoltare atat din punct de vedere financiar, cat si al experientei in agricultura si zootehnie. Astfel Olanda a ajuns la acest moment, dupa SUA, cel mai important exportator de produse agricole, desi are de sapte ori mai putin teren agricol decat Romania.

Genetica olandeza

La ferma se foloseste numai material seminal de inalta valoare genetica, toate vacile fiind de rasa Holstein Friza. Aceasta rasa s-a facut remarcata prin productia ridicata de lapte. Mai multe societati germane si olandeze au constituit DN AGRAR Group SRL si au inceput sa construiasca o ferma la Garbova de Sebes, judetul Alba. Ferma va avea patru grajduri cu 2.000 de vaci de lapte. Capitalul este preponderent olandez. In luna aprilie 2011 au venit primele 200 de vaci, iar acum detine un numar de peste 1.200 de exemplare. Compania cultiva in Garbova peste 3.000 de hectare de teren pentru furaje. Deocamdata, sunt in constructie alte doua grajduri a cate 500 de animale.

Ferma va avea numai vaci Holstein si se va intinde pe 18 ha. Sala de muls, de tip H, are 60 de posturi. Vacile se mulg de trei ori pe zi, adica 18 ore, alte 3-4 ore vor fi dedicate spalarii instalatiilor, iar programul de lucru este pe trei schimburi. Pentru a asigura o exploatare de durata a acesteia, in conditii optime de productivitate, investitorul este obligat sa urmareasca cateva aspecte: sa achizitioneze genetica atunci cand populeaza ferma de vaci, sa asigure o furajare de calitate conforma cu potentialul animalului, sa-i ofere vacii un adapost confortabil si sa respecte cu strictete normele de igiena. Daca nu se abate de la aceste reguli, vaca de lapte cu siguranta isi va merita toti banii.

Adina TrufaS, responsabil ferme DN AGRAR

"Avantajul forte al vacii olandeze este productia de lapte, apoi adaptabilitatea buna si rapida la conditiile climatice din tara noastra. Sunt niste vacute prietenoase, linistite. Constitutia, formatul corporal, dar mai ales conformatia ugerului sunt caracteristici care vin sa confirme faptul ca nu exista termeni de comparatie intre o juninca olandeza si una autohtona; diferentele sunt vizibile cu ochiul liber. Vacile sunt impartite pe categorii (grupuri) de stari fiziologice si productii de lapte si mananca proportional cu productia de lapte in care se regaseste. Fiecare vaca are la gat o curea cu numar si cu un cip, astfel se stiu toate informatiile despre ele: cat lapte dau in fiecare zi, data insamantarii, data fatarii, arborele genealogic, daca face tratament cu antibiotice, toate informatiile. Pentru a asigura hrana animalelor, ferma cultiva, in comuna Romos - Vaidei, peste 1.500 de hectare de teren agricol cu cereale. De asemenea, la Garbova de Sebes (Reciu) concernul olandez DN Agrar a construit o ferma de vaci cu o capacitate de 2.500 de capete. Primele grajduri au fost deja date in functiune si adapostesc peste 1.200 de vaci".

Se va mari efectivul pana la 2.500

S-a inceput constructia unei sali de muls, moderna, tip carusel, pentru ca se doreste marirea efectivului pana la 2.500 de vaci de lapte. Acest tip de stand este singurul model la care efortul operatorului-mulgator este minim, nefiind necesara deplasarea lui de la o vaca la alta, in vederea pregatirii pentru muls (curatarea ugerului, masaj si atasarii unitatii de muls). Vacile sunt cele care se deplaseaza, o data cu platforma pe care stau, si trec prin dreptul operatorului. Apoi efectueaza o rotatie completa timp in care mulsul este finalizat. De regula in timpul mulsului in acest tip de stand, vacilor le sunt administrate concentrate. Intrarea cat si iesirea din stand a vacilor sunt complet automate.

Localnici din Vaidei, angajati la ferma

Ferma de la Vaidei a fost cumparata pentru 4,7 milioane de euro la 1 martie 2011 de investitorul Jan de Boer (foto), cetatean olandez. Acesta a vazut in Romania o mare oportunitate de a face agricultura si crede in potentialul tarii, dar si al judetului Hunedoara. In ferma lucreaza 40 de oameni din satul Vaidei, aflat in comuna Romos.

Ferma de vaci de la Vaidei
Vineri, 30 Martie 2012, ora 00:00
Sursa: Servus Hunedoara

Servus Hunedoara
Cele mai citite stiri
Unde se afla focarele de coronavirus in judetul Hunedoara
Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica a Judetului Hunedoara au publicat luni, un raport cu ...
Pogocsan si Ilies, viceprimarii Devei
Sorina Popa Municipiul Deva va avea un viceprimar de la UDMR, Ferdinand Pogocsan (foto stanga) si ...
Vai de capul nostru! Covidul incepe sa faca ravagii in judet!
Adriana Nastase Un numar de 19 focare de Covid au fost declarate in judetul Hunedoara, iar 66 de ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor