Cum ne afectează devalorizarea leului. ”Ne așteptăm ca în această toamnă euro să ajungă la 5 lei”

Marti, 04 Octombrie 2022, ora 22:10
5886 citiri
Cum ne afectează devalorizarea leului. ”Ne așteptăm ca în această toamnă euro să ajungă la 5 lei”
grămada de bani, leu românesc FOTO: Pixabay.com

Creșterea prețului la energie a dus la o decizie drastică din partea Băncii Naționale a României. Guvernatorul Mugur Isărescu a explicat, la finalul lunii septembrie, că a fost nevoit să ia o decizie radicală.

Măsura care îi sperie pe toți românii este devalorizarea leului.

„Nu poţi să te joci cu cursul de schimb, şi vă spun şi dumneavoastră şi am spus-o şi la începutul iernii, nici cu preţul la energie.

Se duce în prea multe preţuri. Noi nu am avut altă soluţie acum de a tempera ce se întâmplă cu preţul la energie, 60-80% din inflaţia din România este din preţul la energie, direct sau indirect, decât să îi punem un tampon pe un factor care aceeaşi putere de impact: cursul de schimb. Şi ne-am asumat un risc. Nu avem balanţă de plăţi excendentară”, a afirmat guvernatorul BNR, conform Euronews.ro.

Ce reprezintă de fapt devalorizarea leului pentru români

Analistul economic Adrian Negrescu a explicat într-un interviu acordat pentru Ziare.com ce înseamnă de fapt această decizie a BNR și cum ne afectează în mod direct.

”Ne așteptăm ca în această toamnă euro să ajungă la 5 lei pentru că nici Banca Națională nu mai poate să țină ”în dinți” moneda europeană, în condițiile aprecierii semnificative a interesului investitorilor pentru monedele sigure. Iar, din păcate, leul românesc nu se mai află pe această listă”, a explicat Adrian Negrescu.

Situația nu va fi prea confortabilă pentru că, ”devalorizarea leului în fața euro dar și a dolarului înseamnă în esență o creștere a prețurilor tuturor produselor și serviciilor pe care le cumpărăm în România”, potrivit specialistului.

Mai mult, ”înseamnă încă un pas inflaționist din care vom avea de pierdut cu toții: populație, firme, pentru că puterea noastră de cumpărare va scădea semnificativ în condițiile în care importăm cam 80% din ceea ce punem pe masă iar majoritatea produselor sunt raportate la euro. Cu cât euro este mai puternic, cu atât prețurile vor continua să crească”, a mai spus Adrian Negrescu.

Până acum era foarte avantajos pentru băncile din România, pentru investitorii din zona financiară ”să ia euro la dobânzi foarte mici de la Banca Centrală Europeană și să-i plaseze în titluri de stat, în instrumente financiare, pe piața românească”.

Astfel, ”numai din diferența de dobândă câștigau ”din pix” bani fără să facă aproape nimic. În condițiile devalorizării monedei naționale, acest ecart între dobânzile practicate pe euro și cele practicate pe leu se va restrânge.

Acest lucru înseamnă că, din păcate, economia românească va avea de suferit iar cu cât vom avea mai puțin capital la dispoziție, cu atât problemele economice se vor accentua”, a mai explicat analistul economic.

Stabilitatea de până acum a monedei naționale, se pare că a fost plătită scump de BNR.

Deprecierea leului înseamnă că BNR nu va mai susține, prin diverse artificii financiare cotația monedei naționale. Am avut un leu stabil până acum, în raport cu euro, mai puțin cu dolarul. Însă această stabilitate a fost plătită cu miliarde de euro din rezerva Băncii Naționale. În condițiile în care BNR își va lua mâna de pe cotația monedei naționale, toate prețurile, tot ceea ce înseamnă costuri legate de euro și dolar, vor crește”, a mai spus Negrescu.

Ce înseamnă că BNR ”tipărește” bani

Una dintre cauzele inflației este ”tipărirea” banilor. De fapt Banca Națională pompează în piață bani pentru a acoperi unele nevoi în perioadă de criză, cum a fost pandemia de Covid, de exemplu.

”În timpul crizei COVID, Banca Națională a tipărit foarte mulți bani, necesari guvernului pentru a a susține cheltuielile publice. BNR a tipărit monedă pentru a avea statul cu ce să plătească salarii, pensii, cu ce să asigure lichiditatea, nevoia de bani din piață. În momentul de față este posibil ca BNR să își reducă râul tiparniței în așal fel încât să tempereze inflația pentru că aceasta este dată de cantitatea mare de bani din piață. Cu cât sunt mai puțini bani în piață, cu atât prețurile nu mai au de unde să crească, nu mai există cerere”, a mai spus Adrian Negrescu pentru Ziare.com.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#devalorizare leu, #inflatie Romania, #cresteri preturi produse import, #mugur isarescu bnr, #BNR, #adrian negrescu , #leu