Dezastrele naturale au lovit catastrofal lumea, cu o intensitate din ce în ce mai mare pe întreg globul din cauza schimbărilor climatice. Un raport al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) dat publicității arată că vremea extremă a lovit cu tărie, ucigând 2 milioane de oameni în ultimii 50 de ani, în special în țările în curs de dezvoltare.
Vremea extremă, climatul și evenimentele legate de uragane, furtuni, inundații și tsunami au provocat 11.778 de dezastre naturale în ultima jumătate de secol în întreaga lume, a anunțat OMM, potrivit Daily Mail.
Peste 90% dintre decesele raportate au avut loc în țările în curs de dezvoltare, iar daunele economice cauzate de inundații, furtuni și incendii au crescut cu un factor de opt din 1970 și până în 2021, însumând 4,3 trilioane de dolari (4.300 de miliarde de dolari).
Numai SUA au pierdut 1,7 trilioane de dolari, ceea ce reprezintă 39% din pierderile economice suferite între 1970 și 2021 – anii analizați în noul raport.
Dar țările cel mai puțin dezvoltate și statele insulare mici în curs de dezvoltare sunt cele care au suferit un cost disproporționat de mare în raport cu dimensiunea economiilor lor, a spus OMM.
Datele din 2020 și 2021 arată o scădere a numărul de morți din întreaga lume, la 22.608, în timp ce pierderile economice au crescut în continuare, iar majoritatea au fost atribuită furtunilor de mare intensitate.
Profesorul Petteri Taalas, secretarul general al OMM, a declarat: „Cele mai vulnerabile comunități suportă, din păcate, greul pericolelor legate de vreme, climă și apă.
„Furtuna ciclonică Mocha extrem de severă exemplifica acest lucru. A provocat devastări larg răspândite în Myanmar și Bangladesh, lovind pe cei mai săraci dintre cei săraci.
„În trecut, atât Myanmar, cât și Bangladesh au suferit bilanțuri de zeci și chiar sute de mii de oameni. „Datorită avertizărilor timpurii și gestionării dezastrelor, aceste rate de mortalitate catastrofale sunt acum, din fericire, istorie. Avertismentele timpurii salvează vieți.
Asia a reprezentat 47% din toate decesele raportate la nivel mondial - aproape un milion -, ciclonii tropicali fiind cauza principală. Bangladesh a avut cel mai mare număr de decese din Asia, cu 520.758, atribuite a 281 de dezastre.
În Europa, 166.492 de persoane au fost ucise în 1.784 de dezastre, reprezentând opt la sută din decesele raportate la nivel mondial. Temperaturile extreme au fost cauza principală a deceselor raportate, iar inundațiile au fost cauza principală a pierderilor economice.
OMM vrea să se asigure că sistemele de avertizare timpurie ajung la toată lumea de pe Pământ până în 2027 și și-a publicat concluziile înaintea Congresului Meteorologic Mondial din 22 mai pentru a ajuta la accelerarea acestui proces.