Prima întâlnire față în față între Kamala Harris și Donald Trump. Ce reguli sunt stabilite pentru dezbaterea care poate decide viitorul președinte al SUA

Luni, 09 Septembrie 2024, ora 08:38
2650 citiri
Prima întâlnire față în față între Kamala Harris și Donald Trump. Ce reguli sunt stabilite pentru dezbaterea care poate decide viitorul președinte al SUA
Kamala Harris și Donald Trump se întâlnesc pentru prima dată față în față FOTO X/@BetfairExchange

Marți, 10 septembrie, Kamala Harris și Donald Trump se vor întâlni pentru prima dată față în față în cadrul primei dezbateri prezidențiale după retragerea surprinzătoare a lui Joe Biden din cursă. Cele două tabere au ajuns la un acord privind condițiile de desfășurare ale dezbaterii, după o luptă intensă legată de folosirea microfoanelor.

Echipa de campania a Kamalei Harris a cedat în cele din urmă și a acceptat regula conform căreia microfoanele vor fi închise în timpul în care candidatul nu are cuvântul, arată Antena 3 CNN.

Organizată și găzduită de postul ABC News, această dezbatere vine într-un moment tumultuos pentru politica americană, marcat de retragerea neașteptată a unui candidat democrat care câștigase alegerile preliminare și de o tentativă de asasinat împotriva lui Donald Trump. Evenimentul va începe la ora 3:00, ora României, și va dura 90 de minute.

Regula microfoanelor închise

Trump a acceptat inițial să participe la această dezbatere, care urma să fie a doua cu Joe Biden, cu mult înainte de retragerea acestuia din 21 iulie. Totuși, de atunci, fostul președinte a sugerat că ar putea să boicoteze evenimentul, acuzând postul ABC de „părtinire” și de răspândirea de „fake news”. În cele din urmă, ambele tabere au căzut de acord să mențină regula microfoanelor închise, impusă și în timpul dezbaterii anterioare cu Biden.

Cei doi candidați au avut puncte de vedere divergente în ceea ce privește această regulă. Harris a dorit inițial să schimbe formatul și să păstreze microfoanele deschise pe toată durata dezbaterii, însă a renunțat la această idee în favoarea păstrării discuției în parametri stabiliți. „Vicepreședinta Harris, o fostă procuroare, va fi dezavantajată fundamental de acest format, care-l va ajuta pe Donald Trump să se ferească de schimburi de replici directe. Suspectăm că acesta a fost principalul motiv pentru care echipa Trump a insistat cu atâta obstinație să păstreze microfoanele închise”, a declarat reprezentanții lui Harris.

De cealaltă parte, echipa lui Trump a susținut ferm păstrarea acestei reguli, chiar dacă fostul președinte a făcut propriile comentarii contradictorii. Într-un interviu, Trump a declarat că ar prefera să aibă microfoanele deschise, fapt care i-a iritat consilierii, îngrijorați că ar putea face comentarii deplasate în timpul dezbaterii.

Această regulă de închidere a microfoanelor a fost introdusă după dezbaterea tumultuoasă din 2020, când Trump l-a întrerupt constant pe Biden și pe moderator, ducând la faimosul moment în care Biden a exclamat: „Will you shut up, man?” (eng. – „Mai taci din gură odată, omule?”).

Condiții stricte pentru candidați

Pe lângă regula microfoanelor, candidații vor avea două minute să răspundă la întrebările adresate și încă două minute pentru a răspunde afirmațiilor celuilalt candidat. De asemenea, vor avea la dispoziție un minut pentru clarificări suplimentare, însă nu vor avea voie să-și adreseze întrebări directe unul altuia.

Ca și în dezbaterea precedentă, la care a participat Joe Biden, nu va exista public prezent. Ambele echipe de campanie au convenit că absența publicului este necesară pentru a asigura o dezbatere de calitate. „Modelul comisiei de dezbateri prin care se construiau niște mari spectacole cu public, la costuri uriașe, pur și simplu nu este necesar și nici nu este important pentru o dezbatere de calitate”, a explicat echipa Harris.

„Dezbaterile ar trebui să se facă în beneficiul votanților americani care se uită de acasă la televizor, nu ca divertisment pentru un public live, la care să participe donatori și partizani care să perturbe și să ocupe timpul dezbaterii cu spectacole zgomotoase de aprobare sau cu huiduieli”, a declarat Jen O’Malley Dillon, șefa de campanie a Kamalei Harris.

În plus, candidații nu vor avea dreptul la un discurs de deschidere, dar fiecare va putea susține un scurt discurs de încheiere, de două minute. Această dezbatere este considerată una dintre ultimele șanse pentru cei doi candidați de a-și prezenta viziunile înainte de alegerile decisive.

Harris, în creștere în sondaje în timp ce îl provoacă pe Trump. Câți republicani o susțin
Harris, în creștere în sondaje în timp ce îl provoacă pe Trump. Câți republicani o susțin
Vicepreşedinta şi candidata democrată Kamala Harris îl devansează uşor cu trei puncte procentuale pe Donald Trump, cu patru săptămâni înaintea alegerilor prezidenţiale. Harris este...
Cursă strânsă pentru Casa Albă: Se reduce avantajul Kamalei Harris în fața lui Trump. Ce arată cel mai recent sondaj
Cursă strânsă pentru Casa Albă: Se reduce avantajul Kamalei Harris în fața lui Trump. Ce arată cel mai recent sondaj
Democrata Kamala Harris îl conduce pe republicanul Donald Trump cu o diferenţă de trei puncte procentuale ce se înscrie în marja de eroare - 46% la 43% - în intenţiile de vot pentru...
#dezbatere prezidentiala sua, #Kamala Harris, #Donald Trump, #reguli , #SUA
  1. Dezvăluiri din culisele Casei Albe: Biden îl consideră pe Netanyahu un mincinos interesat doar de supraviețuirea politică. ”Bibi, nu ai nicio strategie”
  2. Biden și-a anulat vizita în Germania. Summitul de la Ramstein, unde Zelenski urma să prezinte ”planul victoriei”, rămâne incert
  3. Un bebeluș a fost vândut de tatăl său pe internet. Banii au fost folosiți la jocurile de noroc
  4. Politicile publice adecvate și democratizarea științei și a inovației, esențiale în reducerea riscurilor pe termen lung
  5. Bărbat ucis de o creangă în timp ce încerca să taie un copac. ITM a deschis o anchetă
  6. Discursul lui Viktor Orban, întrerupt de un protestatar. ”Te-ai vândut lui Putin și Xi Jinping!” VIDEO
  7. Pământul a înregistrat valori record. Oamenii de știință, avertizări sumbre: ”Viitorul umanității atârnă de un fir de păr”
  8. ONU avertizează că Israelul va distruge Libanul, la fel cum a făcut cu Gaza. ''Trebuie să facem tot ce putem pentru a împiedica să se producă acest lucru''
  9. O nouă amendă pentru poluarea din București. Au fost emise peste 30 de notificări privind aerul din Capitală
  10. Avertizare de ceață densă în mai multe zone din țară. Vizibilitatea va fi extrem de redusă