Mii de soldați au dezertat din armata ucraineană. "Realizează cât e de greu când văd dronele inamicului sau efectele bombardamentelor"

Luni, 09 Septembrie 2024, ora 10:03
7275 citiri
Mii de soldați au dezertat din armata ucraineană. "Realizează cât e de greu când văd dronele inamicului sau efectele bombardamentelor"
Soldați ucraineni dezertează în număr mare / FOTO: Twitter

În ultimele luni, armata ucraineană s-a confruntat cu o criză profundă, marcată de creșterea alarmantă a dezertărilor și a actelor de insubordonare. Potrivit unor surse din cadrul armatei, citate de CNN, numărul cazurilor de abandonare a pozițiilor de către soldați a crescut semnificativ, ceea ce reflectă starea de epuizare și demoralizare profundă resimțită de trupele aflate pe frontul de est.

Războiul de aproape doi ani și jumătate împotriva forțelor ruse a avut un impact devastator asupra unităților ucrainene de pe prima linie. Împotriva unei presiuni constante și a rotirilor rare, soldații, în special infanteriștii care activează în zonele cele mai fierbinți precum cea de lângă Pokrovsk, se confruntă cu condiții extrem de dificile, arată DIGI 24.

Comandantul unei unități aflate în prima linie a descris impactul resimțit de soldați: „Nu toți soldații mobilizați își părăsesc pozițiile, dar majoritatea asta fac. Când ajung aici, realizează cât e de greu, când văd dronele inamicului sau efectele bombardamentelor artileriei”.

În încercarea de a menține moralul, rotirea trupelor a devenit o practică esențială, dar din păcate, din cauza numărului crescând de drone care controlează spațiul aerian, această practică a devenit extrem de dificilă. Un ofițer ucrainean a menționat că, în prezent, rotația soldaților pe linia frontului este o provocare majoră și că recordul de timp petrecut neîntrerupt într-o zonă de conflict este de 20 de zile.

În acest context, în primele patru luni ale anului 2024, aproape 19.000 de soldați au fost subiecți ai anchetelor penale pentru abandonarea pozițiilor sau dezertare. Situația a fost agravată de recunoașterea de către unii comandanți că nu toate cazurile de dezertare sunt raportate imediat. În multe cazuri, aceștia încearcă să convingă soldații să revină fără a fi pedepsiți, o practică devenită atât de comună încât a determinat modificarea legislației. Astfel, dezertările la prima abatere nu sunt pedepsite, în încercarea de a reduce numărul cazurilor de absență neautorizată.

În prezent, mai mult de un milion de ucraineni sunt angajați în armata și structurile de forță ale țării, de la soldați de linie până la personal de birou. În fața unui conflict prelungit și al unei presiuni neîntrerupte, forțele armate ucrainene se confruntă cu provocări majore în menținerea coeziunii și a moralului, în timp ce luptele continuă să modeleze viitorul regiunii.

Cum încearcă Rusia „să șteargă identitatea istorică şi culturală a Ucrainei”. Declarația Consiliului Europei
Cum încearcă Rusia „să șteargă identitatea istorică şi culturală a Ucrainei”. Declarația Consiliului Europei
Rusia, care jefuieşte sau "distruge" numeroase situri istorice, caută "să şteargă identitatea istorică şi culturală a Ucrainei", a transmis marţi, 15 octombrie, Consiliul Europei,...
Soldații nord-coreeni vor lupta în „batalionul special Buriat” al Rusiei. Misiunile în care ar putea fi implicat
Soldații nord-coreeni vor lupta în „batalionul special Buriat” al Rusiei. Misiunile în care ar putea fi implicat
Rușii formează un „batalion special Buriat” pe baza Brigăzii 11 de asalt aerian a armatei ruse, care va include militari din Coreea de Nord, relatează Liga.net, citând date ale Serviciului...
#dezertori, #armata ucraineana, #razboi Ucraina, #razboi Rusia , #Razboi Ucraina
  1. ”Netanyahu să nu uite că ţara sa a fost creată printr-o decizie a ONU”. Avertismentul unui lider european, după atacurile asupra Libanului
  2. Cum încearcă Rusia „să șteargă identitatea istorică şi culturală a Ucrainei”. Declarația Consiliului Europei
  3. Soldații nord-coreeni vor lupta în „batalionul special Buriat” al Rusiei. Misiunile în care ar putea fi implicat
  4. Condiția pusă de SUA Israelului pentru a nu pierde ajutorul militar. „Acțiuni urgente și susținute”
  5. Odesa, în vizorul Kremlinului. O săptămână de atacuri asupra instalațiilor portuare
  6. Cum au preluat hackerii controlul aspiratoarelor robot din mai multe orașe americane. Aparatele au început să strige insulte rasiale
  7. Cele două întrebări de la referendumul lui Nicușor Dan, care ar putea fi organizat odată cu prezidențialele. „Bucureștenii sunt chemați să răspundă cu da sau nu”
  8. Jurnalistul Marius Buga, fost corespondent Pro TV, condamnat definitiv la închisoare pentru sex cu doi minori instituţionalizaţi
  9. Cum a păcălit Hezbollah apărarea antiaeriană israeliană. Domul de fier, mai puțin eficient în cazul dronelor
  10. Plantare de arbori şi studii peisagistice de peste 500 de milioane de lei. Ce mai vrea Daniel Băluță să facă în Sectorul 4