Cum folosește Moscova caracatița de dezinformare ca să decredibilizeze occidentul

Vineri, 28 Ianuarie 2022, ora 23:26
2429 citiri
Cum folosește Moscova caracatița de dezinformare ca să decredibilizeze occidentul

Forțele speciale ucrainene plănuiesc așa-numite operațiuni sub „steag fals”. Statele Unite au în vedere atacuri cu arme chimice în țara est-europeană. NATO se pregătește să atace Rusia în timpul viitoarelor Jocuri Olimpice de iarnă. Kremlinul își intensifică jocul de dezinformare cu afirmații ca acestea pe fondul tensiunilor geopolitice în creștere dintre Moscova și capitalele occidentale, potrivit unei analize POLITICO.

Campania – răspândită prin intermediul posturilor susținute de Moscova, precum RT, radiodifuziuni naționale deținute de stat și conturi false pe rețele sociale în mai multe limbi occidentale – coincide cu o acumulare militară la scară largă de-a lungul graniței cu Ucraina și cu asistența militară sporită din Vest pentru a sprijini Kievul.

Scopul Moscovei, potrivit unor oficiali occidentali de securitate națională, este să folosească neînțelegerile pentru a stimula diviziunea între țările occidentale cu privire la sprijinul lor pentru Ucraina; să contracareze acuzațiile NATO împotriva Moscovei; și să creeze o negare plauzibilă asupra potențialelor atrocități, inclusiv posibila utilizare a armelor chimice.

„Mesajele mass-mediei de stat din Rusia sunt mai eficiente în a distruge obiectivele geopolitice ale Occidentului decât în ​​a împărți Occidentul, deoarece facem asta suficient de bine singuri”, a declarat Bret Schafer , specialist din cadrul Alianței pentru Securizarea Democrației din cadrul German Marshall Fund, referitor la tacticile de dezinformare ale Kremlinului.

În ultimele săptămâni, guvernele occidentale s-au exprimat în mod deosebit cu privire la tacticile rusești online. Doi dintre oficialii occidentali de securitate, care au vorbit sub condiția anonimatului pentru a discuta despre strategiile interne ale guvernelor, au spus că răspunsul amplificat a fost parțial pentru că Moscova a reușit să încline opinia publică în jurul problemelor geopolitice în trecut.

Departamentul de Stat al SUA a publicat un „cheat sheet” care încearcă să explice falsurile online ale Kremlinului, criticând totodată Moscova pentru „desconsiderarea adevărului”. În Uniunea Europeană, așa-numita echipă East Stratcom din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă, care are sarcina de a monitoriza propaganda online rusă, a evidențiat tactica Kremlinului, deși blocul celor 27 de țări este încă împărțit cu privire la cât de puternic să respingă Moscova.

Kremlinul, la rândul său, a respins criticile, susținând că guvernele și mass-media occidentale furnizează adevăruri cu privire la situația din Ucraina și că Moscova, nu Washingtonul sau Bruxellesul, pretinde pentru o soluție pașnică.

La fel ca în 2014, dar mai rău

Rusia nu este nou venită în dezinformarea cu privire la Ucraina.

De când țara a anexat Peninsula Crimeea, în 2014, mass-media susținută de Kremlin a lansat un flux constant de acuzații că Kievul este condus de neonaziști; că NATO este fie prea slabă pentru a apăra țara, fie prea agresivă în poziția sa militară; și că cetățenii occidentali nu văd rostul protejării Ucrainei.

Aceste narațiuni sunt actualizate pe fondul tensiunilor actuale.

Oficialii Kremlinului au modelat dezbaterea acasă în timp ce președintele Vladimir Putin apără interesele Rusiei Mari, inclusiv trimiterea de trupe ruse în Belarus ca o manevră militară de rutină cu un aliat apropiat. Pe posturile internaționale de știri ale Kremlinului – care au, în mod colectiv, milioane de urmăritori pe rețelele sociale – precum RT și Sputnik, au fost criticați liderii occidentali pentru că au cheltuit resurse pentru Ucraina pe fondul pandemiei și au pus sub semnul întrebării cum apărarea Kievului joacă un rol în interesele naționale fie ale SUA, fie ale UE.

„Mașina de dezinformare pro-Kremlin folosește o tactică binecunoscută de a arunca noroi împotriva unui perete pentru a vedea ce se lipește”, a spus unul dintre oficialii occidentali, care nu a fost autorizat să vorbească public despre munca lor de urmărire a tacticilor online rusești. „Există o mulțime de contradicții, dar consecvența nu a fost niciodată un punct puternic al mașinii de dezinformare a Kremlinului. Este vorba mai degrabă de tulburarea apelor”.

Pentru Monika Richter, fost oficial al UE specializat în dezinformare și actual șef de cercetare la Semantic Visions, o firmă de informații cu sediul în Praga, există o deconectare între propaganda internă, care s-a concentrat pe încadrarea NATO ca inamic și Ucraina ca mijloc de a obține asigurările de securitate de la Washington și operațiunile mass-media străine ale Kremlinului, care au fost mai agresive susținând că Occidentul vrea război în Europa de Est.

„Campania de dezinformare exterioară se zguduie”, a spus ea. „Se pare că este un efort coordonat de a pune bazele înaintea unui alt atac”.

Arme chimice și vina pe NATO

Cu toate acestea, în ultimele zile, teme specifice au început să iasă la suprafață.

Una se referă la acuzațiile că fie Ucraina, fie NATO ar putea folosi arme chimice în interiorul țării, în speranța de a da vina pe Rusia pentru asta.

Aceste mesaje au fost apoi preluate fie de conturi diplomatice oficiale, fie de entități americane precum SouthFront – un think tank pe care Departamentul de Stat al SUA l-a legat de Kremlin – și distribuite de sute de ori pe rețelele de socializare.

Un alt mesaj este că Occidentul, nu Rusia, este principalul motor al potențialului conflict.

Rapoartele RT și Sputnik – în engleză, franceză, germană și spaniolă – au evidențiat modul în care țările NATO au furnizat arme guvernului ucrainean și au susținut că președintele american Joe Biden folosea conflictul pentru a-și spori popularitatea în plan intern.

Mass-media susținută de Rusia a captat în mod repetat o atenție semnificativă în rândul publicului occidental, în special al celor din Europa, unde sentimentul antiamerican a crescut din 2016, potrivit Centrului de Cercetare Pew. Dar punctele de discuție ale Kremlinului s-au infiltrat și în mass-media americană, în special canalele promovate de influenți de dreapta care nu au nicio afiliere la Moscova și au încercat să folosească blocajul ucrainean pentru a-l ataca pe Biden și agenda sa internă.

„Există o aliniere a intereselor între extrema dreaptă a SUA și guvernul rus”, a spus Schafer de la German Marshall Fund. „Este excepțional de benefic să avem voci super mainstream din SUA care repetă cuvintele pe care Rusia le-a spus de ani de zile”.

Citeste si:
Drulă, avertisment pentru Cioloș: "Să pleci acum din USR, practic dai o mână de ajutor acestui sistem securisto-socialist"
Drulă, avertisment pentru Cioloș: "Să pleci acum din USR, practic dai o mână de ajutor acestui sistem securisto-socialist"
Președintele interimar al USR Cătălin Drulă a declarat marți, 24 mai, că o eventuală demisie a lui Dacian Cioloș din USR ar urma modelul „foștilor lideri care pe sfârșit de carieră...
Ludovic Orban susține că "există o mână nevăzută a serviciilor secrete" în partide: "E foarte greu să găsești probe concrete ale implicării"
Ludovic Orban susține că "există o mână nevăzută a serviciilor secrete" în partide: "E foarte greu să găsești probe concrete ale implicării"
Fostul președinte al PNL Ludovic Orban a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că cei care se află la conducerea partidului „nu mai au nicio legătură cu tradiția istorică” a...